Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik pokojowy

tomsurm

Recommended Posts

Mam kocioł Lind Duo i do niego podłączony sterownik pokojowy. Powinno być tak, że w momencie gdy w pokoju osiągnie się zadaną temperaturę to sterownik pokojowy rozwiera styki i pomki CO podłaczone do kotła wyłaczają się. U mnie jest tak, że dopiero po kilku minutach pompki się wyłączają (mimo, ze sterownik pokojowy sygnalizuję osiągnięcie zadanej temperatury). Jak myślicie co może być przyczyną takiego zachowania. Może być tak, że regulator na piecu co jakiś czas sprawdza tylko stan styków?

Histereza na sterowniku pokojowym ustawiona jest na 0,4 st. C.Temperatura zadana 21 st. C. Gdy osiagnie zadaną tem. to słychać moment rozwarcia styków na sterowniku a mimo wszysztko pomki CO pracują dalej. Wyłaczaja się dopiero po paru minutach (a w pokoju jest dalej 21 st). Dlatego myślę, że histereza nie ma tu nic do rzeczy.

Sorki, źle napisałem!

Histereza to jedno a opóźnienie czyli zwłoka ( w sekundach np.) w zmianie stanu urządzenia którym steruje sterownik to drugie !

Może to być to !

Ja u siebie mam na 40 sekund i nawet jak temp. zasilania przekroczy temp. zadaną 20 C ( przy histerezie 1 C) to w skrajnym przypadku mieszacz zareaguje dopiero po tych 40 sek.

Mam kocioł Lind Duo i do niego podłączony sterownik pokojowy. Powinno być tak, że w momencie gdy w pokoju osiągnie się zadaną temperaturę to sterownik pokojowy rozwiera styki i pomki CO podłaczone do kotła wyłaczają się. U mnie jest tak, że dopiero po kilku minutach pompki się wyłączają (mimo, ze sterownik pokojowy sygnalizuję osiągnięcie zadanej temperatury). Jak myślicie co może być przyczyną takiego zachowania. Może być tak, że regulator na piecu co jakiś czas sprawdza tylko stan styków?

W kotle na paliwa stałe nie mozna natychmiast wyłączać pompy, bo co odbierze energię ze spalania jak pompe wyłaczysz???