tomsurm 05.11.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Mam kocioł Lind Duo i do niego podłączony sterownik pokojowy. Powinno być tak, że w momencie gdy w pokoju osiągnie się zadaną temperaturę to sterownik pokojowy rozwiera styki i pomki CO podłaczone do kotła wyłaczają się. U mnie jest tak, że dopiero po kilku minutach pompki się wyłączają (mimo, ze sterownik pokojowy sygnalizuję osiągnięcie zadanej temperatury). Jak myślicie co może być przyczyną takiego zachowania. Może być tak, że regulator na piecu co jakiś czas sprawdza tylko stan styków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.11.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 A możesz ustawić histerezę ?To jest opóźnienie reakcji pracy urządzenia , między innymi po to żeby ograniczyć częstość załączeń ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 05.11.2009 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Histereza na sterowniku pokojowym ustawiona jest na 0,4 st. C.Temperatura zadana 21 st. C. Gdy osiagnie zadaną tem. to słychać moment rozwarcia styków na sterowniku a mimo wszysztko pomki CO pracują dalej. Wyłaczaja się dopiero po paru minutach (a w pokoju jest dalej 21 st). Dlatego myślę, że histereza nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.11.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Sorki, źle napisałem!Histereza to jedno a opóźnienie czyli zwłoka ( w sekundach np.) w zmianie stanu urządzenia którym steruje sterownik to drugie !Może to być to !Ja u siebie mam na 40 sekund i nawet jak temp. zasilania przekroczy temp. zadaną 20 C ( przy histerezie 1 C) to w skrajnym przypadku mieszacz zareaguje dopiero po tych 40 sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.11.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Stwierdz najpierw do daje to opóźnienie - sterownik czy piec. A jaki to sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.11.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Zwie się toto "dobieg pomp" . W jednym sterowniku jest regulowalne, w innym nie. Chodzi o rozebranie ciepła z urządzenia po ustaniu pracy palnika i jest rzeczą zupełnie normalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 05.11.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 tak jsk pisze Mały pompa chodzi jeszcze chwile aby rozprowadzic gorącą wodę która jest w wężownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 06.11.2009 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 06.11.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Mam kocioł Lind Duo i do niego podłączony sterownik pokojowy. Powinno być tak, że w momencie gdy w pokoju osiągnie się zadaną temperaturę to sterownik pokojowy rozwiera styki i pomki CO podłaczone do kotła wyłaczają się. U mnie jest tak, że dopiero po kilku minutach pompki się wyłączają (mimo, ze sterownik pokojowy sygnalizuję osiągnięcie zadanej temperatury). Jak myślicie co może być przyczyną takiego zachowania. Może być tak, że regulator na piecu co jakiś czas sprawdza tylko stan styków? W kotle na paliwa stałe nie mozna natychmiast wyłączać pompy, bo co odbierze energię ze spalania jak pompe wyłaczysz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts