justyna_lca 05.11.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 witam, Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi jakiej marki i jaki model pieca kondensacyjnego najkorzystniej kupic do mieszkania 64m2?Co sądzicie o DeDietrichu MCR 24 II ML? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 05.11.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Za duzy mocowo, wystarczy do 10 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 05.11.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Za duzy mocowo, wystarczy do 10 KW. Mistrzu... Z tego co się domyślam to będzie kociołek dwu funkcyjny także chcąc nie chcąc będzie 24 KW Chyba nie muszę już wyjaśniać dlaczego A jeżeli chodzi o firmę to wydaje mi się, że kwestia gustu. Ale jakoś osobiście najbardziej przekonany jestem do Junkersa - może i dlatego, że jakoś nigdy nie miałem żadnych większych problemów związanych z tą marką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 07.11.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 witam, Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi jakiej marki i jaki model pieca kondensacyjnego najkorzystniej kupic do mieszkania 64m2? Wodę podgrzewa się w kotle, w piecu można piec np. chleb. O piecach kondensacyjnych nie słyszałem, ale mało się znam. Kocioł kondensacyjny na 64m2 to lekka ekstrawagancja, nigdy się nie zwróci zakup (no może po 15 latach ). No chyba, że są w tej samej cenie co kotły zwykłe (niekondensacyjne). Najlepiej kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania. A ten kocioł ma grzać również ciepłą wodę? Jak tak - to kupić kociołek z małym zbiornikiem na CWU (np. 40l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.11.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 mariankossy 10Kw a ciepła woda. Pomyśl zanim coś napiszesz. nom ... a zakup np. telewizora czy samochodu się zwróci Mam klienta który ma 45m2 zmienił kocioł węglowy na kocioł 2F kondensacyjny oczywiście Vaillant i bardzo jest zadowolony " Panie teraz płacę za ogrzewanie mniej niż płaciłem jak grzałem węglem" justyna_lca Polecam ecoTEC plus lub ecoTEC pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 07.11.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 ... a zakup np. telewizora czy samochodu się zwróci To zależy do czego używasz, jak jeździsz jako taxi to się zwróci. 5 - 6 tyś. zł za kondensacyjny jak kogoś stać to i w mieszkaniu 45m2 może założyć. Ja płacę rocznie za gaz 2 tyś. zł (ogrzewanie CO) przy 185m2 pow. użytkowej. Jakbym miał kondensacyjny to być może płaciłbym 1700zł, czyli 300zł mniej na rok. Przegląd roczny to 100zł, dla kondensacyjnego 250-300zł. Czyli rocznie zaoszczędzę ok. 100zł. Za kocioł zapłaciłem 2500zł, a więc różnica w zakupie kondensacyjnego zwróciłaby się już po 25 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts