Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie i ciepła woda w dużym domu

maciek01

Recommended Posts

Dom jak na zdjęciach. Powierzchnia jednej kondygnacji – ok. 200 m2.

Założenia: parter dla gospodarzy (salon z kuchnią + 5 pokoi) całorocznie, poddasze dla gości (5 pokoi z łazienkami) na początek pewnie tylko latem, ale mam nadzieję że docelowo nie tylko ( wysokość pokoi na poddaszu nietypowa, aż pod kalenicę, bo planowane są sypialne antresolki).

Ogrzewanie:

I etap: Kominek z DGP z wymuszonym obiegiem powietrza ogrzewający dół budynku umieszczony w salonie lub w sypialni ( w zależności od możliwości usytuowania, wydajności, głośności turbiny, itp.) + ogrzewanie podłogowe w łazienkach + grzejniki konwektorowe na górze II etap: Drugi kominek z DGP z wymuszonym obiegiem powietrza ogrzewający górę budynku umieszczony w sypialni lub salonie ( w zależności od możliwości usytuowania, wydajności, głośności turbiny, itp.) + ogrzewanie podłogowe w łazienkach + grzejniki konwektorowe na górze (w miarę potrzeby w sezonie zimowym).

CWU

I etap: ogrzewacze elektryczne pojemnościowe (na górze docelowo)

Sprawdzi się ? Jakieś inne propozycje ?

Ale ...

Docelowo (czyli prawdopodobnie w odległej przyszłości) planowane jest doprowadzenie LPG i zrobienie kotłowni oraz zainstalowanie solarów. W związku z tym tak sobie myślę, żeby wszystkie rurki, tj. od centralnego na odcinku od miejsc, w których będą kaloryfery do pomieszczenia przyszłej kotłowni, od solarów na odcinku od dachu do pomieszczenia przyszłej kotłowni, od DGP na odcinku od drugiego kominka do pomieszczeń na górze pociągnąć na etapie remontu. Koszt chyba nie powinien być powalający. A co z doprowadzeniem gazu ? Czy można zrobić podobnie ? Chodzi mi zwłaszcza o wyprowadzenie rury gazowej za budynek ?