majki 05.01.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Witam Forumowiczów w Nowym Roku.Pytanko jak w temacie : Planuję na razie na wiosnę stawiać płot i zrobić wjazd na działkę z drogi ( przez typowy rów przy drodze ). Jakie muszę mieć zezwolenia. Bo takie ogólne budowalne na dom to chyba nie ?Pewno juz przez to przechodziliście, to prosze o poradę.Wszystkiego dobrego w nowym roku, Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 05.01.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Przejdź się do gminy. Dostaniesz formularz i w zależności od gminy będziesz musiał zrobić projekt ogrodzenia.(Ja robiłem go samodzielnie i powinni go przyjąć również u Ciebie.) Chyba 2 tygodnie trzeba czekać?! Niepamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Płot to małe piwo ale na przejazd nad rowem konieczny jest projekt, uzgodnienia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 05.01.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Dowiedz się w gminie jaka to droga, jeśli gminna, to średnie piwo, jeśli wojewódzka albo krajowa, to może być znacznie większe. Kolega ma działkę przy samej drodze wojewódzkiej, ale nie zezwalają mu na oficjalny wjazd z wygodnej strony - od tej drogi, tylko musi nieźle kluczyć po osiedlu żeby dojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 05.01.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Jeżeli chodzi o ogrodzenie od strony drogi, wystarczy zgłoszenie (ja zgłaszałem do Starostwa Powiatowego), wcześniej w Gminie w warunkach zabudowy podali w jakiej odległości od np. krawędzi jezdni ma być to ogrodzenie. Jeśli chodzi o wjazd to rzeczywiście musi być projekt budowlany (podobnie jak w przypadku domu) kierownik budowy z uprawnieniami drogowymi i inne pierdoły. Najlepiej wszystkie te sprawy załatwiać razem z pozwoleniem na budowę domu (mniejsze koszty). Mnie "kochany" architekt adaptujący projekt nic o zjeździe (droga wojewódzka) nie powiedział i dopiero teraz załatwiałem całą sprawę. Kosztowało to już ok 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 06.01.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 W moim przypadku konieczny był nie projekt, a uzgodnienie z Rejonowym Zarządem Dróg. A w praktyce po wręczeniu stosownego załącznika okazało się, że zjazdu nie muszę robić, bo już istnieje i to w dodatku utwardzony żwirem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 06.01.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 A ja mamjeszcze lepiej . Droga przy której mam działkę jest w mieście i muszę zrobić wjazd. Od płotu muszę przejść chodnik i 1m duperelowatego trawnika. Sprawa wydawała się prosta ale... okazało się że jest potrzebne: projekt tymczasowego wjazdu na budowę, ostateczny proj wjazdu wraz z wszelkimi przekrojami, proj ruchu zastępczego, itp,itd. To wszystko uzgodnione w ZDiK,Biurze Rozwoju Miasta, Policją....... Naszczęście okazało się,że mam w urzędzie kogoś znajomego kto sprawę załatwi ale z uśmiechem na twarzy mówi mi,że zwykły człowiek z ulicy nie jest w stanie załatwić sprawy oficjalnie w ciągu pół roku. Generalnie to krew mnie zalewa, bo myślałem, że sprawy papierkowe mam już za sobą (pozwol na bud już mam) ____________________ Pozdro Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts