Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZYŁĄCZE WODNE. ILE TO MOZE KOSZTOWAC ?

Daniel Gdynia

Recommended Posts

WITAM SERDECZNIE !

NIEBAWEM BEDE MUSIAL ZNALEZC FIRME KTORA WYKONA MI PRZYLACZE I CHCIALBYM MNIEJ WIECEJ SIE DOWIEDZIEC ILE MOZE MNIE TO KOSZTOWAC. KIEDY DZWONIE DO ROZNYCH FIRM TO SPOTYKAM SIE Z ROZNYMI CENAMI A ROZNICA NIE RAZ WACHA SIE NAWET 10.000ZŁ. PROSZE PODPOWIEDZCCIE MI ILE POWINNIENNEM ZAPŁACIC ZA TAKIE PRZYŁĄCZE.

Poniżej przedstawiam szczegóły:

Przyłącze wodne o średnicy 110mm na głębokości ok. 1,5m.

1. Początek przyłącza - instalacja miejska (tutaj trzeba zrobić wcinkę)

2. Długość przyłącza ok 70m. (na tej długości trzeba zamontować dwie zasuwy)

3. Koniec przyłącza -studzienka (na naszej posesji)

Całość przyłącza przebiega przez równy teren, bez zabudowań, przez pole.

Interesuje nas cena samej usługi i montażu

Poradźcie, czy ta wycena jest do przyjęcia:

- przyłącze wody, długość ok. 25 m, fi 32 mm, początek przyłącza na naszej posesji do już istniejącego 1500zł

- przyłącze kanalizacyjne, długość ok 10 m, fi160 mm, istnieje kanał boczny w granicy naszej posesji od kanalizacji sanitarnej, nie trzeba dłubać przy ulicy 1750zł

w tym studnia kanalizacyjna Tegra 90st.+właz

Miałem rozbudowę sieci wodociagowej ze współudziałem finansowym gminy. Koszt inwestycji (oferty firm) z budową, materiałem, geodetą od 30.000 do 14.000.

Rudociąg PE 110mm 87m, trójnik żeliwny do wpinki do sieci azbestowej 300mm, hydrant podziemny 80mm, zasuwa, skrzynki uliczne, trzpienie teleskopowe do zaworów

Przyłącze 32mm o dł 12m, zasuwa, trójnik PE32, trzpień teleskopowy, skrzynka uliczna, dwa zawory kulowe, wodomiarz, zawór antyskażeniowy, filtr - 1000zł.

kanaliza - 6m wykopu koparką (od domu do studzienki) - 20zł

• 1 month później...

U mnie było 80 m przyłącza wodnego od ulicy do domu.

Wykop koparką i potem zasypanie: 1500 zł (trudny, kamienisty teren, miejscami skała - koparkowy musiał takim młotem nakładanym zamiast łyżki rozkruszać skałę)

Opłata dla wodociągów za podłączenie: 1200 zł (w tym nawiertka)

Rura: nie pamiętam teraz ile zapłaciłem (musiałbym sprawdzić w domu), ale chyba około 2000 zł

2 zasuwy: około 500 zł o ile dobrze pamiętam

Piach do podsypania wykopu - 12 m3: 500 zł

Koordynacja wszystkiego na mojej głowie.

RAZEM: wyszło około 5700 zł (jeśli nie pomyliłem ceny rur i zasuw).

Nie wiem ile by to kosztowało, gdybym wziął firmę do zrobienia wszystkiego od A do Z.

• 1 month później...