kacpero2002 06.11.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 WitamSzukam i szukam i nie widze dokładnie odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie.Mianowicie szukam pieca gazowego na gaz ziemny do domku 150 m2. W domu mieszkac bedzie 4 os rodzina (2 os dorosłe i 2 dziecie). Mam juz polozone ogrzewanie podłogowe na 70 m2. Niestety musialem zrezygnowac z uslug swojego dotychczasowego hydraulika za niezetelnosc. Dodam ze mam na piec przeznaczone ok. 8000 PLN. Bardzo prosze o pomoc gdyz chce w tym tygodniu zakupic juz piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skotnik 06.11.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 broetje wbs 22 z modułem cim do reg. podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 06.11.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Proponuje Jnkers Cerapur - jest to kocioł I Liga - do tego zasobnik na c.w.u. 120 - 140 litrów. Koszt pieca ca. 5000 brutto, zasobnik c.w.u. to niestety wydatek około 2000 PLN i to nie jakiś tam super czy oryginalny, ale w zupełności taki wystarczy. Do tego wsztstkiego jeszcze trzeba dokupić jakiś sterownik oryginalny ponad 500 PLN no i oczywiście być może jakieś pompy i/lub mieszacz, zawory, rurki, śrubunki itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 06.11.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Ja też polecam Jnkers ( Smart 14 KW - kondensacyjny ; jednofunkcyjny - za 3700-3800 zł brutto) do tego zasobnik na c.w.u. 120 - 140 litrów. za 1500 zł, wkład do komina za ok.1000zł. Cała kotłownia z robocizną za 10 000 -11 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.11.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 U nas Vaillant eco TEC VC plus 24 KW. A tu inni wybierali: http://forum.muratordom.pl/wybor-kotla-gazowego,t6493.htm?highlight=wybór%20pieca%20gazowego http://forum.muratordom.pl/kotly-kondensacyjne,t2736.htm?highlight=wybór%20pieca%20gazowego http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-gazem-ziemnym,t16881.htm?highlight=wybór%20pieca%20gazowego http://forum.muratordom.pl/jaki-gazowy-piec-co-cwu-kupile-a-m-zamierzm-kupic,t13262.htm?highlight=wybór%20pieca%20gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.11.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam Szukam i szukam i nie widze dokładnie odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Mianowicie szukam pieca gazowego na gaz ziemny do domku 150 m2. W domu mieszkac bedzie 4 os rodzina (2 os dorosłe i 2 dziecie). Mam juz polozone ogrzewanie podłogowe na 70 m2. Niestety musialem zrezygnowac z uslug swojego dotychczasowego hydraulika za niezetelnosc. Dodam ze mam na piec przeznaczone ok. 8000 PLN. Bardzo prosze o pomoc gdyz chce w tym tygodniu zakupic juz piec.Pod własnymi wypowiedziami miałem kiedyś taki podpis jaki piec jest dla mnie najlepszy odpowiedz jest prosta ….......to zależy kierując się wyborem firmy i marki należy brać pod uwagę różne czynniki miałem kiedyś klienta co chciał Buderusa żeliwnego bo jest bardzo ciężki i trudni go ukraść z budowy Pierwsza sprawa to popularność danej firmy na Twoim regionie jest to istotne w przypadku leciwych kotłów ( z wiekiem dolegliwości przybywa) druga sprawa to to z czy zostajesz sam to łatwość regulacji ( kup coś z Vieśka i automatyka pogodowa i spróbuj Sam coś zmienić) I tak zadecyduje cena Moja rada kociołek gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny plus zasobnik Pierwsza propozycja ( wersja standart) Vaillant eko Tec 18 kW i do tego zasobnik 150 L Biawar Quatro i do tego np. automatyka 630 zalety tego zestawu to; dobry kociołek dobrej jakości tani i bardzo ładny prostopadłościenny zasobnik do wyboru stojący lub wiszący obok kotła czytelna automatyka łatwa w obsłudze i dająca duże możliwości można ją zastąpić tańsza wersją z rozszerzeniami ( sugestia ze względu na podłogówkę ) zalety kotła firmy Vaillant to bardzo popularna i solidna marka w całym kraju prosta obsługa i naprawdę działający serwis przez telefon ( infolinia) druga propozycja (wersja lux) j/w ale z zasobnikiem ACV Smart ( bardzo dobra firma ) różnica jest w samym zasobniku ponieważ po pierwsze jest on z kwasówki a po drugie budowa płaszczowa pozwala na bardzo duży wydatek ( zaleta w przypadku współpracy z kotłem małej mocy) Radził bym jeszcze zwrócić uwagę na kotły z wbudowanym zasobnikiem firmy Immergass Co do cen to wiadomo ….... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik32 07.11.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam serdecznie. U mnie Vaillant Turbo TEC VU Plus + zasobnik Galmet 80l. Dwa lata pracy rewelka i przedewszystkim serwis GIT. Wyatek był 4200 za kocioł a zsobnik 600 stówek do tego sterownik pokojowy. Jakby fundusz pozwalał to by był kondensacyjny ale nieraz potrzebne kompromisy przy remońcie . Ja mówie tak albo wydajesz raz na kocioł albo całe życie dajesz gazowni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.11.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 (..)st to istotne w przypadku leciwych kotłów ( z wiekiem dolegliwości przybywa) druga sprawa to to z czy zostajesz sam to łatwość regulacji ( kup coś z Vieśka i automatyka pogodowa i spróbuj Sam coś zmienić) I tak zadecyduje cena Nie demonizuj Niezły - automatyka Viessmanna / Vitotronic / - jest prosta i intuicyjna i generalnie kłopotów większych nie powinna sprawiać przeciętnemu użytkownikowi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.11.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Miałem do czynienia z różnymi kotłami i różnymi automatykami i uważam że automatyka Vaillanta jest prostsza od Vieśka a z tą intuicją jest tak jak w komórkach i tak się trzeba nauczyć jest to opinia osoby w żaden sposób nie związanej z żadną firmą jestem chyba jednym z niewielu radzących na tym Forum robiących to całkowicie bezinteresownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 08.11.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Również mogę polecić to co napisał kolega niezły kilka postów wyżej.- kocioł Vaillant ecoTEC + zasobnik cieplej wody.- automatyka przewodowa calorMATIC 430 lub bezprzewodowa calorMATIC 430f.- sterowanie mieszaczem podłogówki VR 61- zdalne sterowanie VR 81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Kierujac sie zasadami regionalnej uzytecznosci,praktycznego uzywania przez znajomego,ufajac w technike sprawdzona,zakupilem Brotje WBS 22.Jestem zadowolony,polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts