Kris2222 10.11.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 byłem ciekawy czy Wilhelmi napisze co napisał i gościu ma racje , właśnie doświadczam tego zjawiska w łazience ,kurna kapie mi z sufitu kapka na godzinę ale kapie i mnie szlag bierze , jak myslisz Wilhelmi ocieplenie pomoże , czy może lepiej zrobić ten syfon, ale czy aby ten syfon nie przebierze i tak będzie sie wlewać do łazienki kurna dobrze że mam jedno takie badziewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 10.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witajcie, ja również skorzystam z linkuhttp://www.monier.pl/katalog-produktow/akcesoria-dachowe/wyprowadzenia.htmlAle mam troszkę inne pytanie - będę robił odpowietrzenie instalacji sanitarnej i w składzie twierdzą, że do tego nadaje się tylko odpowietrznik instalacji sanitarnej Duro Vent, ja natomiast chciałbym zastosować do odpowietrzenia instalacji sanitarnej kominek wentylacyjny Duro Vent - ale gość twierdzi, że się nie nadaje do instalacji sanitarnej tylko do wentylacji. Zależy mi na kominku ponieważ buduję domek w Bieszczadach i jak spadnie więcej śniegu to zasypie ten mały odpowietrznik, a kominek jest trochę wyższy.Jak myślicie można? Mi wydaje się, że jak najbardziej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 10.11.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dla ścisłości - kanalizacja nie wymaga wentylacji, to nie skarpetki. Chodzi o napowietrzenie... Raczej o odpowietrzanie. wirecki sie nie pomylił chodzi o napowietrzenie (dostarczenie powietrza w momęcie np spuszczania wody kiedy w rurze twoży sie podciśnienie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 10.11.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 wirecki sie nie pomylił chodzi o napowietrzenie (dostarczenie powietrza w momęcie np spuszczania wody kiedy w rurze twoży sie podciśnienie) W skrócie o napowietrzaniu i odpowietrzaniu http://www.twojinstalator.pl/system_wentylacji_instalacji_kanalizacyjnej.html A w przypadku tego o czym mówimy, czyli kominków chodzi o odpowietrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.11.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 wirecki sie nie pomylił chodzi o napowietrzenie (dostarczenie powietrza w momęcie np spuszczania wody kiedy w rurze twoży sie podciśnienie)W skrócie o napowietrzaniu i odpowietrzaniu http://www.twojinstalator.pl/system_wentylacji_instalacji_kanalizacyjnej.html A w przypadku tego o czym mówimy, czyli kominków chodzi o odpowietrzanie. Ja tam sie nie bardzo znam, ale w moich kominkach chodzi o napowietrzenie. Odpowietrzam kaloryfer w łazience w bloku jak zaczynają grzać, a on nie chce. Odkręcam, czekam aż powietrze wyjdzie, zakręcam, a jak nie zdążę to myję jeszcze ścianę i podłogę. Mam też, z racji braku innych opcji, dwa kominki równolegle połączone jako wywiew z reku, ale to inna bajka. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 10.11.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 byłem ciekawy czy Wilhelmi napisze co napisał i gościu ma racje , właśnie doświadczam tego zjawiska w łazience ,kurna kapie mi z sufitu kapka na godzinę ale kapie i mnie szlag bierze , jak myslisz Wilhelmi ocieplenie pomoże , czy może lepiej zrobić ten syfon, ale czy aby ten syfon nie przebierze i tak będzie sie wlewać do łazienki no właśnie - pomyślałem nawet zrobić syfon z syfonu i nadmiar do kanalizy odprowadzać, tylko pewnie wyschnie i wtedy będzie nieźle zapachy podciągać może taką cieniutką rurką 4 - 5 mm? wtedy woda odsączy się, a zapachu może nie pociągnie taką rureczką? no jak to zrobić, podpowiedzcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 11.11.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Odpowietrzam kaloryfer w łazience w bloku jak zaczynają grzać, a on nie chce. Odkręcam, czekam aż powietrze wyjdzie, zakręcam, a jak nie zdążę to myję jeszcze ścianę i podłogę. Mam też, z racji braku innych opcji, dwa kominki równolegle połączone jako wywiew z reku, ale to inna bajka. Pozdr. Co by nie było, chodzi o jedno, żeby nie śmierdziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Z całą pewnością chodzi o dwie sprawy:- pierwsza to możliwość dostarczenia powietrza w chwili opróżniania sedesu gdyż w przeciwnym razie mogłoby dojść do odessania zasyfonowania np. z sąsiadującej z sedesem umywalki,- druga to możliwość odprowadzenia ewentualnego nadciśnienia.Proszę zwrócić uwagę, że wszystkie elementy (umywalki, wanny, sedesy, brodziki itp.) mają zasyfonowanie chroniące prze fetorem. A skąd ten fetor skoro rury są czyste? Czy ktoś doświadczył jaki fetor wydobywa się z kominka odpowietrzającego kanalizację? Z tego powodu montujemy te kominki z dala od lukarenek, okien połaciowych i jak najbliżej kalenicy (aby były skutecznie owiewane). Wracając do wentylacji pomieszczeń na poddaszu (lub innych) nigdy nie należy łączyć kanałów wentylacyjnych. Kanały należy wykonać z rur "spiro" najlepiej ocieplanych lub samodzielnie ocieplić w miejscach przejścia przez strefy zimne np. nieogrzewane poddasze. Najskuteczniejszą metodą byłoby wyprowadzenia tych rur nad dach i obudowanie ich w formie komina (taka skrzynka z desek lub OSB zamontowana na łatach). W tej skrzynce rury należy otulić wełną. Skrzynkę można obłożyć cienkim styropianem i otynkować, okleić płytkami imitującymi klinkier lub płytkami włóknocementowymi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.11.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 jak myslisz Wilhelmi ,czy podłączenie tego wywietrznika do komina da jakiś efekt?chodzi o to że mam możliwość wypięcia tego kominka na strychu i podłączenia sie jakąś rurą ?około 5mb do komina na strychu , tylko czy aby to ciepłe powietrze i tak sie nie będzie skraplać w tej rurze ,bo poleci ona po strychu , na którym piździ prawie tek samo jak na zewnątrz, wiec różnica temperatur i mamy skraplanie , czy może potrzeba jakies ocieplonej rury?jakiej ?bo najprościej było by to harmonijką podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Da efekt pod warunkiem, że nie nastąpi zasyfonowanie. Rura na całej długości musi się unosić (na żadnym odcinku nie może być pozioma). Koniecznie musi być ocieplona. Są do nabycia gotowe ocieplane rury spiro (do rozprowadzania ciepłego powietrza) rura w rurze z wełną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts