asiha 06.11.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 mam drewnianą podłogę, w której deski porozsychały się- okropnie skrzypią. Czy jakoś można temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.11.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Jeśli podłoga na legarach, to można wpuścić piankę pod deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 07.11.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Hmm pianka była by dobra ale czy nie wyjdzie między deskami (nie mam zrobionego wpustu) .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.11.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Hmm pianka była by dobra ale czy nie wyjdzie między deskami (nie mam zrobionego wpustu) .? Po okresie zimowym zdemontuj podłogę, przytwierdż mocniej legary, ułóż ją na nowo, wycyklinuj i polakieruj. Znikną szpary, ustąpi skrzypienie. Zrób to raz a dobrze. O kosztach i trudnościach z czasem zapomnisz,natomiast skrzypiąca podłoga nie pozwoli Ci spokojnie zasypiać przez cały czas dopóki skrzypieć będzie, a będzie i to coraz bardziej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 07.11.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam, Parkixxxxawa dzięki za podpowiedz ale niestety narazie podłoga będzie leżała , skrzypienie nie jest aż takie uciążliwe a dwa to jest to po prostu nowa -stara podłoga po prostu zrobiona kilka lat temu lecz nie użytkowana i wyglada jakbym ja wczoraj lakierował , narazie sa ważniejsze sprawy które nie mogą czekać . dzięki , pozdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 07.11.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Hmm..jeśli jest nowa to nie powinna skrzypieć..moja sosna leży siódmy rok w sumie i ani wyda z siebie jakiego jęku..trzymie się mocno i solidnie kupy Parkixxxxawa podała (podał? ) najrozsądniejsze i chyba jedyne rozwiązanie. Jeśli demontaż nie wchodzi w grę, to chyba pozostaje się przyzwyczaić do skrzypienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.3500 13.11.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ....ja mam podłogę tzw. panele laminowane, ale u moich teściów mają panele drewniane i też bardzo skrzypią, zwłaszcza teraz jak się zaczął sezon grzewczy, i o ile oni się przyzwyczaili to mój junior (jak do nich jeździmy ) NIEEEEEE, ma problemy ze spaniem ( a jest za mały na korki do uszu , ale spoko nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 13.11.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Hmm pianka była by dobra ale czy nie wyjdzie między deskami (nie mam zrobionego wpustu) .? Po okresie zimowym zdemontuj podłogę, przytwierdż mocniej legary, ułóż ją na nowo, wycyklinuj i polakieruj. Znikną szpary, ustąpi skrzypienie. Zrób to raz a dobrze. O kosztach i trudnościach z czasem zapomnisz,natomiast skrzypiąca podłoga nie pozwoli Ci spokojnie zasypiać przez cały czas dopóki skrzypieć będzie, a będzie i to coraz bardziej. Pozdrawiam. Obawiam się że to nie pomoże. Zdecydowanie błędem popełnionym w przeszłości było położenie desek podłogowych które nie są łączone na wpust. To właśnie to połączenie ma zapewnić większą sztywność podłogi i zmniejszyć jej tendencję do uginania. Przełożenie podłogi i ułożenie desek bardziej ściśle może pomóc na kilka miesięcy - dokładnie do rozpoczęcia kolejnego sezonu grzewczego. Latem wilgotność w pomieszczeniach jest nieco wyższa i deski również stają się bardziej wilgotne. Początek grzania to nagłe zmniejszenie wilgotności w powietrzu i co za tym idzie kurczenie się drewna. Być może trudno zauważalne gołym okiem, ale wystarczające do tego by deski znów zaczęły skrzypieć. Jak rada? Moim zdaniem zwiększenie ilości legarów podłogowych tak by deski co kilkanaście centymetrów były podparte legarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.11.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Hmm pianka była by dobra ale czy nie wyjdzie między deskami (nie mam zrobionego wpustu) .? Po okresie zimowym zdemontuj podłogę, przytwierdż mocniej legary, ułóż ją na nowo, wycyklinuj i polakieruj. Znikną szpary, ustąpi skrzypienie. Zrób to raz a dobrze. O kosztach i trudnościach z czasem zapomnisz,natomiast skrzypiąca podłoga nie pozwoli Ci spokojnie zasypiać przez cały czas dopóki skrzypieć będzie, a będzie i to coraz bardziej. Pozdrawiam. Obawiam się że to nie pomoże. Zdecydowanie błędem popełnionym w przeszłości było położenie desek podłogowych które nie są łączone na wpust. To właśnie to połączenie ma zapewnić większą sztywność podłogi i zmniejszyć jej tendencję do uginania. Przełożenie podłogi i ułożenie desek bardziej ściśle może pomóc na kilka miesięcy - dokładnie do rozpoczęcia kolejnego sezonu grzewczego. Latem wilgotność w pomieszczeniach jest nieco wyższa i deski również stają się bardziej wilgotne. Początek grzania to nagłe zmniejszenie wilgotności w powietrzu i co za tym idzie kurczenie się drewna. Być może trudno zauważalne gołym okiem, ale wystarczające do tego by deski znów zaczęły skrzypieć. Jak rada? Moim zdaniem zwiększenie ilości legarów podłogowych tak by deski co kilkanaście centymetrów były podparte legarami. Abstrahując od tego co pisał Mały Mariusz - skrzypienie nie jest tak uciążliwe, zwiększenie ilości legarów na pewno korzystnie wpłynie na sztywność podłogi. Zwróć jednak uwagę, że proponowałem przekładkę po sezonie grzewczym aby zmiany mikroklimatu pomieszczeń nie miały większego wpływu na poluzowanie podłogi. Ponadto "DZIADKOWYM" sposobem ograniczenia skrzypienia jest nasmarowanie krawędzi desek /przed montażem/ świecą - parafiną. Być może ktoś inny skorzysta z naszych podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 13.11.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 A gwoździe są dobite? Jeżeli nie to trzeba wziąć dobijak lub coś co ma średnicę łba gwoździa.Stanąć na belce (nie z boku aby nie unosić deski) i dobić je z 1 lub 2 milimetry. Można też nawiercić i wkręcić śrubę. Trzeba pamiętać aby dać takie które nie mają gwintu przy łbie na takiej długości jak gruba jest deska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts