Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nieocieplonego domu - co zmienić?

broker

Recommended Posts

Witam!

Mam takie pytanie związane z ogrzewaniem. Mam tradycyjny piec c.o. górnego spalania i palę nim zazwyczaj do północy (tzn. do tej godziny woda ma temp. ok. 45-50 st., a temp. w domu wynosi 20-21 st. Rano i przez większość dnia temp. w mieszkaniu wynosi 18-19 stopni, lecz jak przyjdą mrozy to temp. powietrza rano wynosi czasami 13-14 stopni. Dom poniemiecki, jednorodzinny, nieocieplony, teraz dopiero wymienione wszystkie okna na plastikowe.

Widzę, że tutaj część osób mieszka w podobnych domach, więc mam pytanie jak to wygląda u Was i jak w miarę niskim kosztem można zwiększyć temperaturę w domu i zapobiec uciekaniu ciepła. Mam także dwa pokoje na piętrze, ale tam w mroźne poranki temp. powietrza potrafi spaść nawet do 10-11 st.

Czy ocieplenie stropu pomiędzy piętrem a poddaszem nieużytkowym powinno dać zauważalny efekt? Czy może lepiej zebrać więcej środków pieniężnych i postawić na ocieplenie całego budynku? A może wymiana kotła na bardziej wydajny? Bo z tym co mam obecnie nie mogę palić 24h, bo poszedłbym z torbami... :cry:

Dorażmie na ten sezon proponuje kupić wełny mineralnej (np. isover w belach grubości 20 cm) i rozłożyc ją na podłodze nieogrzewanego poddasza.

Przed kładzeniem wełny na podłodze położyć paroizolacje (np. żółta folia paroizolacyjna).

Efekt podniesienia się temperatury będzie czuć juz na następny dzień.

splepe stropy wentylowane daja znac o sobie. ptanie jeszcze jak rozwiazano sprawe izolacji dachu?.

nim zaczniemy uszczelniac ten budynek a juz zaczelismy wymiana okien.

prosze przemyslec sprawe sprawnej wymiany powietrza (wentylacji).

bo wpadnie pan z przyslowiowego deszczu pod rynne.

o ile jest to, mozliwe prosze dokladnie zaizolowac instalacje c.o. zarowno zasilanie jak i powrot.

Jeśli chodzi o instalację c.o. to rury w piwnicy są zaizolowane dosyć grubą warstwą waty szklanej (?).

w wolnych chwilach prosze poczytać wątek;

http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247.htm

Może uda się zarobić parę stopni na efektywnym spalaniu węgla. :wink:

• 2 weeks później...

Obserwuje ten wątek od pewnego czasu i sam zastosowałem już kilka porad :D

Mam jeszcze pytanie: lepiej kupić wełnę 20cm czy 2x 10cm? W sklepie budowlanym niedaleko mnie akurat nie mieli 20cm i niby sprzedawca mówił, że nawet lepiej jest położyć dwie warstwy cieńszej, bo wtedy można zlikwidować niektóre mostki termiczne.

Czy faktycznie tak jest, czy sprzedawca chciał się tylko pozbyć zbędnego towaru? :p

Jak kładziesz wełnę miedzy krokwie to jak położysz 1 warstwę 20cm czy 2 warstwy po 10 to będziesz miał tyle samo mostków. Żeby zniwelować mostki kładzie się jedna warstwę wełny miedzy krokwie a 2 warstwę w poprzek na krokwie. Jak nie znajdziesz wełny na 20cm to możesz dać miedzy krokwie 2x10cm będzie również dobrze tylko że będzie dwa razy więcej roboty.

OK, zrobiłem wstępne pomiary. Krokwie mają 16-18 cm wysokości. Czy lepiej dać 15 czy 20 cm wełny między krokwie? Rozstaw krokwi wynosi od 50 do 80 cm, więc niestety będzie sporo docinania wełny :(

I druga sprawa: jedna trzecia stropu wygląda tak:

http://img695.imageshack.us/img695/9862/strop.gif

Między krokwiami znajduje się piasek, pomieszany z gruzem i jakąś słomą, całość jest przykryta luźnymi deskami i na tym znajduje się ok. 2 cm piasku, gruzu, itp. Nie wiem co to jest, czy może kiedyś tak izolowało się stropy, czy są to jakieś pozostałości budowy sprzed kilkudziesięciu lat? :wink:

W pokoju, nad którym znajduje się ten piach jest cieplej, niż w pozostałych znajdujących się na piętrze. Czy lepiej wynieść całość tego gruzu, czy może sprzątnąć tylko tą wierzchnią warstwę i położyć watę na deski? Poddasze jest nieużytkowe.

OK, zrobiłem wstępne pomiary. Krokwie mają 16-18 cm wysokości. Czy lepiej dać 15 czy 20 cm wełny między krokwie? Rozstaw krokwi wynosi od 50 do 80 cm, więc niestety będzie sporo docinania wełny :(

I druga sprawa: jedna trzecia stropu wygląda tak:

http://img695.imageshack.us/img695/9862/strop.gif

Między krokwiami znajduje się piasek, pomieszany z gruzem i jakąś słomą, całość jest przykryta luźnymi deskami i na tym znajduje się ok. 2 cm piasku, gruzu, itp. Nie wiem co to jest, czy może kiedyś tak izolowało się stropy, czy są to jakieś pozostałości budowy sprzed kilkudziesięciu lat? :wink:

W pokoju, nad którym znajduje się ten piach jest cieplej, niż w pozostałych znajdujących się na piętrze. Czy lepiej wynieść całość tego gruzu, czy może sprzątnąć tylko tą wierzchnią warstwę i położyć watę na deski? Poddasze jest nieużytkowe.

Przed tobą szereg decyzji.

Jeżeli poddasze nieużytkowe to ocieplamy tylko strop nie dach .

Jak nieużytkowe to najtaniej rozłożyć wełne na istniejącym stropie, ale przecież zawsze ktoś coś będzie chciał przechować na poddaszu.

Wtedy wywalic wszystko , docieplić wełna , zrobić podłogę.

Jak będzie uzytkowe to docieplamy dach nie strop.

Ale tak czy inaczej wywaliłbym wszystko.

To był materiał na docieplenia stropu. Tak sie budowało.

OK, w poniedziałek jadę na zakupy. Proszę jeszcze o poradę co do grubości wełny. W tym roku raczej odpuszczę sobie położenie drugiej warstwy na krokwiakch, bo jeszcze nie wiem, czy będę tam ewentualnie robić jakąś podłogę z płyty OSB.

Krokwie mają 16 cm wysokości, zdecydowałem się na wełnę Megarock, tylko nie wiem jaką dać grubość: 15, 18, czy może 20 cm? Zastanawiam się nad 18cm, wtedy wełna będzie wystawać 2cm nad krokwie i ewentualnie na to położe za rok 5cm drugiej warstwy. Myślałem też o 20cm, ale wtedy wełna będzie wystawać aż 4 cm nad krokwie... :roll: