Wowka 28.01.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 mam pytanko ja mam rachunek na prąd budowlany od 30.10.03 do 14.01.04 może ktoś wie w jaki sposób rozliczyć ( rozbić taki rachune ) bo część opłaty jest za 2004 r Nie musisz niczego rozbijać. Za ten prąd zapłacisz (lub już zapłaciłaś) w roku 2004. I w związku z tym odliczenie za ten wydatek możesz wykazac dopiero w druku Pit za rok 2004. Czyli masz na czas do 30 kwietnia 2005 r. To, że więkzość tej energii wykorzystałaś w ubiegłym roku podatkowym nie ma żadnego znaczenia. Istotna jest data poniesienia wydatku czyli zapłaty należności za fakturę. Pozdrawiam ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.01.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Do ewy dragon i Zuzki na poparcie mojej poprzedniej wypowiedzi dot. możliwości odliczenia od podatku kosztów dokonania przyącza energetycznego udokumentowanego nie faktura Vat lecz rachunkiem- podaję link do stosownego wyjaśnienia jednego z US (w Skierniewicach)Wyjaśnienie to umieszczone jest na stronie internetowej Izby Skarbowej w łodzi http://www.izbaskarbowa.lodz.pl/index.php?page=know&id=1498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 28.01.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Dzięki Wowka za odpowiedź-,trochę długo mnie nie było na forum męczy mnie tylko to okreslenie,że lokal muszę "zajmować" Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.01.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Danka0 - opisz po prostu jak konkretnie wygląda Twoja sytuacja.Czy lokal do którego masz tytuł prawny a w nim nie zamieszkujesz ma jakiegoś innego mieszkańca? Czy płaci tobie czynsz? Czy zgłosiłaś ten fakt w urzędzie skarbowym i odprowadzasz z tego tytułu podatek? Jeśli na któreś z tych (dwóch) powyższych pytań odpowiedź jest twierdząca to ulga remontowa Tobie nie przysługuje. Koszty remontu możesz wliczyć sobie po prostu w koszty umniejszając tym samym podatek. Jeśli zaś wynajmujesz na "czarno" - to sama wiesz...... Jeśli zaś mieszka tam ktoś z kim sporządziłaś "umowę użyczenie" (czyli mieszka tam "bezpłatnie" to tym samym właśnie tej osobie przekazałaś "tytuł prawny" do lokalu. Czyli ta osoba może z własnego podatku odliczyć koszty remontu. Jak widzisz możliwości jest wiele i zależą one od konkretnej sytuacji. Dlatego też odpisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 29.01.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 obecnie mieszkam w swoim mieszkaniu własnościowym,kupiłam w 2003r. rozpoczetą budowę (w budynku były już okna,kaloryfery ,piec CO, instalacja wodna,elektryczna,telefon)budowe zakończyłam w styczniu i nikt tam nie mieszka.Sprawa w tym,że chcę teraz wymienić te okna (stare,skrzynkowe) na nowe plastiki i uważam,że można to pociągnąć pod modernizację i chcę skorzystać z ulgi remontowej, ale w pdof pisze,że ulga przysługuje gdy mam tytuł do lokalu/budynku mieszkalnego (mam tytuł-akt notarialny zakupu) zajmowanego przez podatnika (a ja go nie zajmuję tj.jeszcze tam nie mieszkam i nie jetem tam zameldowana), poza tym budynek nie jest jeszcze ujawniony w księdze wieczystej.Mam zamiar zamieszkać w domu na wiosnę po wymianie okien.Poza tym nie wszystkie pomieszczenia są wykończone i chcę w ramach ulgi remontowej rozliczyć koszty zakupu glazury(zakup w styczniu)Tak wygląda cała sprawa, może dmucham na zimne, ale wiecie jak to jest z USA jeśli chodzi o wynajmy "na czarno" -to nie wchodzi w grę,chce spać spokojnie.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.01.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Piszesz, że budowę zakończyłaś w styczniu... Czy mam rozumieć przez to, że dokonany został odbiór budynku? Jeśli tak to w świetle predstawionej przez Ciebie sytuacji masz prawo odliczyć w roku 2004 i 2005 wydatki na remont i modernizację zarówno mieszkania własnościowego jak i nowowybudowanego (odebranego przez PNB) budynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 31.01.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Tak też myślałam,ale spokoju mi nie dawało słowo "zajmowany" lokal-w miom przypadku dom,bo tak naprawdę to go jeszcze nie zajmuję.Ale, dzięki za odpowiedźDanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 01.02.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Danka, gdyby tak ważne było słowo "zajmowany" to ktoś, kto ma 2 mieszania - logicznie rzecz biorąc - mógłby odliczac ulgę remontową TYLKO mieszkania, w którym mieszka, a tak nie jest, śpij spokojnie - w ramach JEDNEJ ulgi może odliczać remonty wszystkich mieszkań/domów, których jest właścicielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 06.02.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Dzięki Inka,może byłam nudna, ale urzednicy lubią się czepiać każdego słowa-kiedyś pracowałam w podobnej do US instytucji i wiem jak to działa.Nie chcę generalizować, bo są też ludzie kompetentni i oni właśnie nie czepiają się byle czego, bo umieją wychwycić meritum sprawy, ale spotykam się z takimi ,którzy dają upust własnej frustracji starając się udowodnić kto jest górą.Kochani urzędnicy - nic tak dobrze nie robi jak rzetelna wiedza i odrobina życzliwości. Sezon Pit-ów nastał.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts