dora83 07.11.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam wszystkich właśnie przymierzam się do wyposażenia kotłowni i nie wiem jaką opcje wybrać na pewno będzie kocioł gazowy bo gaz mam już podłaczony ale dodatkowo chciałabym jakiś piec na paliwo stałe i tu mam dylemat czy piec z podajnikiem na ekogroszek czy może na miał które rozwiązanie jest tańsze w eksploatacji inna opcja to piec na wszystko +bufor około1000l gdzieś wyczytałam ze najbardziej ekonomicznym spalaniem jest palenie na maxa w krótkim czasie i gromadzenie tego ciepła w buforze ale w tym przypadku przynajmniej raz na dobę trzeba rozpalać w piecu przy ekogroszku nie trzeba rozpalać codziennie ale czy takie spalanie jest ekonomiczne ,i chodzi również o popiół chciałabym ze by było go jak najmniej dodam jeszcze ze posiadam trochę lasu tak więc będzie trochę taniego drzewa. Wszelkie sugestie mile widziane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 07.11.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 powiedz mi na kiego dziada ci dwa kotły , skoro masz gaz to na co ci ten na paliwo stałegdybym ja miał gaz na działce , to dzisiaj nie stoi w mojej kotłowni groszkowiec tylko piec na gaz , osobiście uważam że gaz jest tańszym rozwiązaniem , groszek dzisiaj to 650zł tona u mnie na miejscu, gdzie z prawa i lewa mam kopalnie , na ten sezon zapłaciłem prawie 4000zł , jestem pewny że gaz by mnie tyle nie kosztował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 07.11.2009 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 A mój znajomy miał odwrotną sytuacje wypierdzielił piec gazowy i teraz pali węglem i drzewem wszak było to jakiś czas temu może wtedy gaz był droższy może i masz racje.A jeśli będę mieć drzewo za darmo(prawie bo musi je ktoś ściąć i porąbać)to czy nie warto dodatkowo zainstalować pieca na wszystko lub na drzewo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.11.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam wszystkich właśnie przymierzam się do wyposażenia kotłowni i nie wiem jaką opcje wybrać na pewno będzie kocioł gazowy bo gaz mam już podłaczony ale dodatkowo chciałabym jakiś piec na paliwo stałe i tu mam dylemat czy piec z podajnikiem na ekogroszek czy może na miał które rozwiązanie jest tańsze w eksploatacji inna opcja to piec na wszystko +bufor około1000l gdzieś wyczytałam ze najbardziej ekonomicznym spalaniem jest palenie na maxa w krótkim czasie i gromadzenie tego ciepła w buforze ale w tym przypadku przynajmniej raz na dobę trzeba rozpalać w piecu przy ekogroszku nie trzeba rozpalać codziennie ale czy takie spalanie jest ekonomiczne ,i chodzi również o popiół chciałabym ze by było go jak najmniej dodam jeszcze ze posiadam trochę lasu tak więc będzie trochę taniego drzewa. Wszelkie sugestie mile widziane Pozdrawiam Dora ma racje jeśli ma się gaz ziemny to taki kociołek powinien być bo to jest taki standard (średnia )palenia w naszym kraju jeśli chodzi o stosunek ceny opału do wkładu własnej robocizny jeśli jest miejsce w kotłowni i jest możliwość pozyskania taniego opału to grzechem by było tego nie wykorzystać ale jeśli jeden ma być czysty i bez obsługowy to drugi niech będzie tani i tu bym sugerował zwykły śmieciuch Tak mam ja ale w moim przypadku to kociołek na opał stały jest głównym kotłem a gazowy tym dodatkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 07.11.2009 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Miejsce na piec mam w małej piwnicy jest tam nawet małe okienko przez które można wrzucić drzewo ewentualnie węgiel dzięki za podpowiedzi i czekam na następne za lub przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 kocioł "na wszystko" bez podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 07.11.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 kocioł "na wszystko" bez podajnika Brzoza ma rację. Piec "na wszystko" w parze z kotłem gazowym jest najlepszym rozwiązaniem problemów autora wątku. Przez ten piec będą wszak "przelatywać" tylko stare buty, gazety, jakieś kartony, wyeksploatowana odzież, odpady drewna po majsterkowaniu i inne palne acz nieprzydatne już rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 07.11.2009 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 kocioł "na wszystko" bez podajnika Brzoza ma rację. Piec "na wszystko" w parze z kotłem gazowym jest najlepszym rozwiązaniem problemów autora wątku. Przez ten piec będą wszak "przelatywać" tylko stare buty, gazety, jakieś kartony, wyeksploatowana odzież, odpady drewna po majsterkowaniu i inne palne acz nieprzydatne już rzeczy. No dokładnie o takim czymś myślałam a jak najlepiej wpiąć te dwa piece w instalacje wpiąć je w bufor a on już sobie będzie puszczał wodę tam gdzie trzeba i ile trzeba czy jakoś inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 08.11.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 tak tylko palenie takim gównem jest zabronione , oczywiście nikt sie do tego nie stosuje dlatego mamy taką atmosferę a nie inną , zwłaszcza u mnie na śląsku , jak ci ze dwa sąsiady zapalą takim świństwem , to na dwór nie wyłaś , okna nie uchylaj , rzygniesz od razu.ale spokojnie nas władze kultury palenia nauczą , tylko jeszcze to musi potrwać , już sie zaczynają odwiedziny w kotłowniach ale na razie sporadycznie .Ja bym osobiście nie montował dwóch kotłów , jak chcesz "taniej palić" to zamontujkocioł z podajnikiem , i tez masz spokój ,ja jak mojego zasypie w sobote , to dopiero w następną sobote ide znowu go zasypać , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ... dwa piece w instalacje wpiąć je w bufor a on już sobie będzie puszczał wodę tam gdzie trzeba i ile trzeba czy jakoś inaczej jesli masz małą piwnice to problematyczne jest tam jeszcze upychanie bufora ... /zamiast/ moze zrób instalacje o wiekszej pojemności wodnej ... a sposób wpiecia kotła w instalacje zostaw juz hydraulikowi /zrobi to bez dodatkowych podpowiedzi / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 08.11.2009 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ... dwa piece w instalacje wpiąć je w bufor a on już sobie będzie puszczał wodę tam gdzie trzeba i ile trzeba czy jakoś inaczej jesli masz małą piwnice to problematyczne jest tam jeszcze upychanie bufora ... /zamiast/ moze zrób instalacje o wiekszej pojemności wodnej ... a sposób wpiecia kotła w instalacje zostaw juz hydraulikowi /zrobi to bez dodatkowych podpowiedzi / A co to znaczy instalacja o większej pojemności wodnej? ,instalacje mam już zrobioną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.11.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ... dwa piece w instalacje wpiąć je w bufor a on już sobie będzie puszczał wodę tam gdzie trzeba i ile trzeba czy jakoś inaczej jesli masz małą piwnice to problematyczne jest tam jeszcze upychanie bufora ... /zamiast/ moze zrób instalacje o wiekszej pojemności wodnej ... a sposób wpiecia kotła w instalacje zostaw juz hydraulikowi /zrobi to bez dodatkowych podpowiedzi / A co to znaczy instalacja o większej pojemności wodnej? ,instalacje mam już zrobioną Z tym buforem to nie jest tak tragicznie zawsze da się go gdzieś wcisnąć ale ja bufory robie sam i prostopadłościenne zajmują mniej miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 A co to znaczy instalacja o większej pojemności wodnej? ,instalacje mam już zrobioną grubsze rury, a mając kocioł w piwnicy grawitacja bezproblemowa /czyli brak prądu Cie nie rusza/ ale jesli instalacja już zrobiona - musztarda po obiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 08.11.2009 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 A co to znaczy instalacja o większej pojemności wodnej? ,instalacje mam już zrobioną grubsze rury, a mając kocioł w piwnicy grawitacja bezproblemowa /czyli brak prądu Cie nie rusza/ ale jesli instalacja już zrobiona - musztarda po obiedzie No tak ale podłogówki chyba nie da się zrobić grawitacyjnie? a mam ją wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 08.11.2009 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Właśnie coś mi zaświtało że bufor chyba musi być bo jest podłogówka zupełnie o niej zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 08.11.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 niekoniecznie jest ci potrzebny , możesz mieszacz wsadzić w instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.11.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Kup zwykły piec bez podajnika. Skoro i tak chcesz wykorzystać to drzewo to po co ci piec z podajnikiem. Zapłacisz za niego z 6tyś a rzadko będziesz używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts