Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na paliwo stałe zwykły czy z podajnikiem

dora83

Recommended Posts

Witam wszystkich właśnie przymierzam się do wyposażenia kotłowni i nie wiem jaką opcje wybrać na pewno będzie kocioł gazowy bo gaz mam już podłaczony ale dodatkowo chciałabym jakiś piec na paliwo stałe i tu mam dylemat czy piec z podajnikiem na ekogroszek czy może na miał które rozwiązanie jest tańsze w eksploatacji inna opcja to piec na wszystko +bufor około1000l gdzieś wyczytałam ze najbardziej ekonomicznym spalaniem jest palenie na maxa w krótkim czasie i gromadzenie tego ciepła w buforze ale w tym przypadku przynajmniej raz na dobę trzeba rozpalać w piecu przy ekogroszku nie trzeba rozpalać codziennie ale czy takie spalanie jest ekonomiczne ,i chodzi również o popiół chciałabym ze by było go jak najmniej dodam jeszcze ze posiadam trochę lasu tak więc będzie trochę taniego drzewa.

Wszelkie sugestie mile widziane Pozdrawiam :wink:

powiedz mi na kiego dziada ci dwa kotły , skoro masz gaz to na co ci ten na paliwo stałe

gdybym ja miał gaz na działce , to dzisiaj nie stoi w mojej kotłowni groszkowiec tylko piec na gaz ,

osobiście uważam że gaz jest tańszym rozwiązaniem , groszek dzisiaj to 650zł tona u mnie na miejscu, gdzie z prawa i lewa mam kopalnie , na ten sezon zapłaciłem prawie 4000zł , jestem pewny że gaz by mnie tyle nie kosztował

A mój znajomy miał odwrotną sytuacje wypierdzielił piec gazowy i teraz pali węglem i drzewem wszak było to jakiś czas temu może wtedy gaz był droższy może i masz racje.

A jeśli będę mieć drzewo za darmo(prawie bo musi je ktoś ściąć i porąbać)to czy nie warto dodatkowo zainstalować pieca na wszystko lub na drzewo?

Witam wszystkich właśnie przymierzam się do wyposażenia kotłowni i nie wiem jaką opcje wybrać na pewno będzie kocioł gazowy bo gaz mam już podłaczony ale dodatkowo chciałabym jakiś piec na paliwo stałe i tu mam dylemat czy piec z podajnikiem na ekogroszek czy może na miał które rozwiązanie jest tańsze w eksploatacji inna opcja to piec na wszystko +bufor około1000l gdzieś wyczytałam ze najbardziej ekonomicznym spalaniem jest palenie na maxa w krótkim czasie i gromadzenie tego ciepła w buforze ale w tym przypadku przynajmniej raz na dobę trzeba rozpalać w piecu przy ekogroszku nie trzeba rozpalać codziennie ale czy takie spalanie jest ekonomiczne ,i chodzi również o popiół chciałabym ze by było go jak najmniej dodam jeszcze ze posiadam trochę lasu tak więc będzie trochę taniego drzewa.

Wszelkie sugestie mile widziane Pozdrawiam :wink:

Dora ma racje jeśli ma się gaz ziemny to taki kociołek powinien być bo to jest taki standard (średnia )palenia w naszym kraju jeśli chodzi o stosunek ceny opału do wkładu własnej robocizny

jeśli jest miejsce w kotłowni i jest możliwość pozyskania taniego opału to grzechem by było tego nie wykorzystać ale jeśli jeden ma być czysty i bez obsługowy to drugi niech będzie tani i tu bym sugerował zwykły śmieciuch

Tak mam ja ale w moim przypadku to kociołek na opał stały jest głównym kotłem a gazowy tym dodatkowym

kocioł "na wszystko" bez podajnika

Brzoza ma rację.

Piec "na wszystko" w parze z kotłem gazowym jest najlepszym rozwiązaniem problemów autora wątku.

Przez ten piec będą wszak "przelatywać" tylko stare buty, gazety, jakieś kartony, wyeksploatowana odzież, odpady drewna po majsterkowaniu i inne palne acz nieprzydatne już rzeczy.

kocioł "na wszystko" bez podajnika

Brzoza ma rację.

Piec "na wszystko" w parze z kotłem gazowym jest najlepszym rozwiązaniem problemów autora wątku.

Przez ten piec będą wszak "przelatywać" tylko stare buty, gazety, jakieś kartony, wyeksploatowana odzież, odpady drewna po majsterkowaniu i inne palne acz nieprzydatne już rzeczy.

No dokładnie o takim czymś myślałam a jak najlepiej wpiąć te dwa piece w instalacje wpiąć je w bufor a on już sobie będzie puszczał wodę tam gdzie trzeba i ile trzeba czy jakoś inaczej :roll:

tak tylko palenie takim gównem jest zabronione , oczywiście nikt sie do tego nie stosuje dlatego mamy taką atmosferę a nie inną , zwłaszcza u mnie na śląsku , jak ci ze dwa sąsiady zapalą takim świństwem , to na dwór nie wyłaś , okna nie uchylaj , rzygniesz od razu.

ale spokojnie nas władze kultury palenia nauczą , tylko jeszcze to musi potrwać , już sie zaczynają odwiedziny w kotłowniach ale na razie sporadycznie .

Ja bym osobiście nie montował dwóch kotłów , jak chcesz "taniej palić" to zamontuj

kocioł z podajnikiem , i tez masz spokój ,ja jak mojego zasypie w sobote , to dopiero w następną sobote ide znowu go zasypać ,

... dwa piece w instalacje wpiąć je w bufor a on już sobie będzie puszczał wodę tam gdzie trzeba i ile trzeba czy jakoś inaczej :roll:

jesli masz małą piwnice to problematyczne jest tam jeszcze upychanie bufora ...

/zamiast/ moze zrób instalacje o wiekszej pojemności wodnej ...

a sposób wpiecia kotła w instalacje zostaw juz hydraulikowi /zrobi to bez dodatkowych podpowiedzi :wink: /

... dwa piece w instalacje wpiąć je w bufor a on już sobie będzie puszczał wodę tam gdzie trzeba i ile trzeba czy jakoś inaczej :roll:

a sposób wpiecia kotła w instalacje zostaw juz hydraulikowi /zrobi to bez dodatkowych podpowiedzi :wink: /

A co to znaczy instalacja o większej pojemności wodnej? ,instalacje mam już zrobioną :roll:

A co to znaczy instalacja o większej pojemności wodnej? ,instalacje mam już zrobioną :roll:

Z tym buforem to nie jest tak tragicznie zawsze da się go gdzieś wcisnąć ale ja bufory robie sam i prostopadłościenne zajmują mniej miejsca

grubsze rury, a mając kocioł w piwnicy grawitacja bezproblemowa /czyli brak prądu Cie nie rusza/

ale jesli instalacja już zrobiona - musztarda po obiedzie

grubsze rury, a mając kocioł w piwnicy grawitacja bezproblemowa /czyli brak prądu Cie nie rusza/

ale jesli instalacja już zrobiona - musztarda po obiedzie

No tak ale podłogówki chyba nie da się zrobić grawitacyjnie? :roll: a mam ją wszędzie.