Andrzej Wilhelmi 08.11.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Założenie fundacji nie daje żadnej gwarancji, że spodziewana hojność darczyńców będzie większa. Natomiast biurokracja będzie zdecydowanie większa. Czy przy pomocy Fundacji byłaby możliwość zlicytowania flaszki gorzałki (nawiasem mówiąc przedniej marki) jak to miało miejsce na ostatnim naszym spotkaniu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.11.2009 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Założenie fundacji nie daje żadnej gwarancji, że spodziewana hojność darczyńców będzie większa. Natomiast biurokracja będzie zdecydowanie większa. Czy przy pomocy Fundacji byłaby możliwość zlicytowania flaszki gorzałki (nawiasem mówiąc przedniej marki) jak to miało miejsce na ostatnim naszym spotkaniu? Pozdrawiam. Andrzeju, ale nie chodzi o to, by to co jest zastępować czymś innym, ale by stworzyc mozliwość dotarcia z apelami o pomoc do tych bardziej leniwych i ich znajomych. Ja nie zakładam jakiejś wielkiej działalności, bo i na jakiej podstawie? jestem realistą. Chciałbym tylko, aby mój kumpel przy piwie, poproszony o wsparcie wysłał sms -a, chociaz wiem, ze nie wszystko z tej kasy dostanie potrzebujący. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 kurcze, Retro ... fajna ta idea sms .... tylko już wiemy , że raczej bez osobowości prawnej nie mamy takiej możliwości ... a sprawy związane z osobowością prawną nie są tanie .... chyba , żeby przysiąść i napisać pisma lub maile z zapytaniem do operatorów jak to wygląda naprawdę ... bo może nie wiemy , a jest możliwość samej akcji "sms' bez uzyskania osobowości prawnej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 08.11.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 musi być inny sposób przecież konkursów smsowych(i podobnych ) fundacje raczej nie organizują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 08.11.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 fundacje może i nie, ale są to osoby prawnedajcie mi chwilę (albo dwie) - mam wtykę u jednego z operatorów, popytam co i jak Pozdrawiam,Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 fundacje może i nie, ale są to osoby prawne dajcie mi chwilę (albo dwie) - mam wtykę u jednego z operatorów, popytam co i jak Pozdrawiam, Armidia super .... to czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.11.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 fundacje może i nie, ale są to osoby prawne dajcie mi chwilę (albo dwie) - mam wtykę u jednego z operatorów, popytam co i jak Pozdrawiam, Armidia I OTTO CHODZI!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.11.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Przeczytałam cały wątek i z początkowego hurrra trochę mi się ulotniło po zdaniu sobie sprawy z tych wszystkich obciążeń finansowo organizacyjnych Niestety tak to jest, że multum pozyskanych środków mogą pożreć koszty stałe, przy czym nie ma pewności co do wielkości wpływów Może Redakcja zgodzi się udostępnić, jak wcześniej ktoś napisał, swoje "usługi" księgowe, albo wpadnie na jakiś jeszcze inny pomysł. Jestem jak najbardziej za inicjatywą i będę czekać na wprowadzenie jej w życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 08.11.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 My również SMS chętnie będziemy wysyłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 08.11.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 no to wiem już co nieco (gdybyście kiedyś chcieli mi nadać jakiś Forumowy przydomek, to po dzisiejszym wieczorze najbardziej adekwatny będzie Wielki Molestator ) ale do rzeczy: wypytałam wtykę, co trzeba zrobić, jeśli chcemy mieć taki numer do charytatywnych sesemesów i dowiedziałam się, że: 1. trzeba zgłosić się do firmy pośredniczącej w uzyskiwaniu takich numerów dedykowanych pod sesemesy charytatywne - taka firma ma podpisane umowy ze wszystkimi operatorami (bo jak wiadomo numer dla sesemesów musi być wspólny dla posiadaczy numerów wszystkich operatorów) 2. do firmy pośredniczącej może iść zarówno osoba prawna, jak i osoba fizyczna - idzie, mówi o co jej chodzi i może podpisać umowę (transakcja czysto handlowa, nie trzeba uzasadniać na co chcemy kasę, etc.) 3. przy podpisywaniu umowy nie ponosi się żadnych kosztów, ale: kwota za każdego wysłanego sesemesa podlega podziałowi: VAT dla skarbu państwa, 50% kwoty netto dla operatora, z sieci którego wysłano wiadomość, 10% kwoty netto pobiera firma pośrednicząca, 40% kwoty netto trafia na konto "zbieraczy kasy na cele charytatywne" 4. obieg pieniądza jest taki: pieniądze z sesemesów operator wypłaca firmie pośredniczącej, a ta zbieraczom kasy (oczywiście po dokonaniu stosownych potrąceń) No i wszystko byłoby cacy, tylko, że: 1. jeśli umowę podpisze osoba prawna, to jesteśmy w punkcie wyjścia odnośnie kosztów rejestracji, a potem utrzymania takiej instytucji 2. jeśli umowę podpisze osoba fizyczna, to nie wiem, czy zbierając pieniądze na koncie bankowym należącym do osoby fizycznej, nie uwikła się ona w pułapkę dochodową, czyli nie wiem, czy te uzbierane pieniądze nie zostaną potraktowane jako dochód i opodatkowane stawką podatku od osób fizycznych na chwilę obecną tyle udało mi się ustalić Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 08.11.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Powtórzę jak ja to widziałam (ze skasowanego wątku) Zbiórka 1x w miesiącu - 24h i wtedy włączona linia , wtedy też (w ten dzień ) temat jest wyróżniany tu na forum , najprostsza forma - stowarzyszenie . Przez miesiąc uda się ustalić cel pomocy -komu ., co i jak..... Odzew podejrzewam ,że bardzo duży ze względu na dostępność i popularność sms-a -jako opcji dla leniwych , wygodnych jak tam zwać.......+ byłoby dotarcie do tych którzy są nie zarejestrowani i podczytują ... Koszty rejestracji jeśli chodzi o stowarzyszenie były ok. 250pln-jeśli się nie mylę ..+ coś tam jeszcze ..Odnośnie operatora to casting na najtańszego ..... Spróbować można jak nie to zlikwidować też ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.11.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 No, to se operatorzy niezłą kasę spiewają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.11.2009 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Powtórzę jak ja to widziałam (ze skasowanego wątku) Zbiórka 1x w miesiącu - 24h i wtedy włączona linia , wtedy też (w ten dzień ) temat jest wyróżniany tu na forum , najprostsza forma - stowarzyszenie . Przez miesiąc uda się ustalić cel pomocy -komu ., co i jak..... Odzew podejrzewam ,że bardzo duży ze względu na dostępność i popularność sms-a -jako opcji dla leniwych , wygodnych jak tam zwać....... + byłoby dotarcie do tych którzy są nie zarejestrowani i podczytują ... Koszty rejestracji jeśli chodzi o stowarzyszenie były ok. 250pln-jeśli się nie mylę ..+ coś tam jeszcze .. Odnośnie operatora to casting na najtańszego ..... Spróbować można jak nie to zlikwidować też ........ Przepraszam, a podział kasy byłby inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 08.11.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Pisaliśmy posty minuta po minucie ...wow Może mógłby, gdyby były negocjacje a nie standart ............ale to trzeba konkretnie uzgadniać np.poprzez złożenie oficjanego zapytania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 08.11.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Powtórzę jak ja to widziałam (ze skasowanego wątku) Zbiórka 1x w miesiącu - 24h i wtedy włączona linia , wtedy też (w ten dzień ) temat jest wyróżniany tu na forum , najprostsza forma - stowarzyszenie . Przez miesiąc uda się ustalić cel pomocy -komu ., co i jak..... Odzew podejrzewam ,że bardzo duży ze względu na dostępność i popularność sms-a -jako opcji dla leniwych , wygodnych jak tam zwać....... + byłoby dotarcie do tych którzy są nie zarejestrowani i podczytują ... Koszty rejestracji jeśli chodzi o stowarzyszenie były ok. 250pln-jeśli się nie mylę ..+ coś tam jeszcze .. Odnośnie operatora to casting na najtańszego ..... Spróbować można jak nie to zlikwidować też ........ Nie do konca. Znam stowarzyszenie, ktore ma problem, aby sie rozwiazac, poniewaz taka decyzja moze zostac podjeta na walnym zebraniu, a na walnym zebraniu musi byc quorum. Za likwidacje - wykreslenie z KRS rowniez sie placi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 08.11.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Odnośnie operatora to casting na najtańszego ..... . to nie z operatorem bezpośrednio się załatwia - patrz mój post powyżej podział kasy - patrz wyżej Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 "retrofood" Są trzy rozwiązania: - kumplowi od piwa postawisz o jedno mniej a zaoszczędzoną kasę wpłacisz na stosowne konto, - podasz kumplowi numer konta i poprosisz o wpłatę, - weźmiesz od kumpla kasę i wpłacisz w jego imieniu. Podtrzymuję swoją opinię, że działania, o których tak owocnie dyskutujemy są nie realne do zrealizowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ożesz &%@#$%^&^&* .... ale kasę trzepią ja pierdziu ..... toż to rozbój w biały dzień jest państwo zabierze podatek (choć na mój chłopski rozum jak charytatywnie , to nie powinno - no ale co się dziwić - zdzierają na każdym kroku to i tu się nie zawahali ) ... a pozostałe sępy z pozostałej kwoty 60 % nieźle , nieźle ..... i pomagaj tu człowieku potrzebującym .... massssakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 08.11.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 z tego co się jeszcze dowiedziałam (molestowanko idzie pełną parą ) to czasem operator rezygnuje ze swojego honorarium, ale to są WYJĄTKOWE sytuacje (np. doraźna akcja zbierania funduszy na poparzonych górników) - FM nie ma co liczyć na taryfę ulgową, bo nawet WOŚP nie ma na co dzień taryfy ulgowej (chyba tylko w dniu finału operatorzy nie pobierają swojej prowizji) jeśli się mylę, to przepraszam - takie dostałam na chwilę obecną informacje Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.11.2009 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 "retrofood" Są trzy rozwiązania: - kumplowi od piwa postawisz o jedno mniej a zaoszczędzoną kasę wpłacisz na stosowne konto, - podasz kumplowi numer konta i poprosisz o wpłatę, - weźmiesz od kumpla kasę i wpłacisz w jego imieniu. Podtrzymuję swoją opinię, że działania, o których tak owocnie dyskutujemy są nie realne do zrealizowania. Pozdrawiam. Andrzeju, pamietasz jak J.Urban niszczył Radio Maryja? Namówił ludzi, zeby wpłacali 1 grosz. Bo były przekazy wydrukowane (bez opłat), a poczta pobierała 2,50 od przekazu z konta Odbiorcy. Sądziłem, ze podział kasy jest inny i dla mnie przynajmniej VAT i 10% bylo do przyjęcia. Ale nie wyobrazam sobie, abym miał namawiac kogoś do wpłaty 5 PLN, wziąć ta kwotę, wypisać przekaz i z tego opłacić koszty przesyłki. Szkoda zachodu. I nie chodziło mi o tych, co sami wypełnia przelew i wpłacą swój dar. Oni i tak to zrobią i chwała im. Chodziło mi o tych bardziej leniwych i myslałem jak to uprościć. Tyle, ze wychodzi na to, ze sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts