tacim 16.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 pogoda daje radę ja to się zastanawiam czy tynku nie walić teraz . Swoją drogą jest gdzieś temat jaki tynk na styro warto dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.11.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 ...... dzięki za fachową i konkretną odp. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 18.11.2009 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Hmm...i co wreszczie robić, gruntować, czy nie? Czy grunt chroni przed mrozem, czy nie? Ehh... Wydaje się, że jednak ściana pomalowana gruntem mniej pije wody tak, czy nie? Żeby nie było zbyt łatwo zdecydować, to ja jeszcze wtrące swoje trzy grosze Grunt chroni przed nasiąkaniem (nie każdy), ale nie chroni przed mrozem Pamiętaj, że gdy zagruntujesz teraz, to bezpośrednio przed tynkowaniem będziesz musiała wykonać gruntowanie jeszcze raz! Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 gruntowanie nie chroni przed mrozem Częściowo chroni. Zmniejsza nasiąkliwość. Jest to krytyczne przy marznąceym deszczu. Zalecam obligatoryjnie gruntowanie. częsciowo chroni ? /pomijam, ze przed mrozem zaden grunt nie chroni/ ale nawet jesli chroni częściowo wyłącznie przed zamakaniem - to nalezy to tłumaczyć tak, jakby szklanka do połowy była pełna a do połowy pusta ... wg. mnie gruntowanie na zime to zbędny wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 18.11.2009 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 ...wg. mnie gruntowanie na zime to zbędny wydatek Też doszliśmy do takiego wniosku Choć trochę martwią mnie mokre ściany od "zacinającego" deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 [A tak "na zapas" zapytam, co zrobić jeśli okaże się, że są rysy skurczowe? Zaciągnąć jeszcze raz ściany cienką warstwą kleju. Rysy takie powstają w wyniku nieodpowiedniego wysychania kleju i nie mają związku z pęknięciami powstajcymi w wyniku naprężeń przy osiadaniu budynku. A co w przypadku gdy ściana została zagruntowana i pojawiły się rysy skurczowe? Jak wtedy postąpić podczas tynkowania? Też najpierw warstwa kleju, potem grunt i tynk? Czy ta cienka warstwa kleju będzie się trzymać na zagruntowanej 2 lata wcześniej ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 18.11.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 A co w przypadku gdy ściana została zagruntowana i pojawiły się rysy skurczowe? Jak wtedy postąpić podczas tynkowania? Też najpierw warstwa kleju, potem grunt i tynk? Czy ta cienka warstwa kleju będzie się trzymać na zagruntowanej 2 lata wcześniej ścianie? Dokładnie tak. Klej na gruncie trzyma się bardzo dobrze. Powinno się tylko oczyścić taką ścianę z zanieczyszczeń i kurzu przed naciągnięciem kleju. Jednak pamiętaj, że rysy skurczowe to coś innego niż pęknięcia. Rysy powstają w wyniku nieodpowiedniego wysychania kleju lub w miejscach, gdzie został on naciągnięty w zbyt grubej warstwie. Zazwyczaj pojawiają się po kilku dniach od położenia kleju i nie powiększają się z czasem. Swoim wyglądem przypominają pajęczą sięć lub cieniutkie pojedyncze zarysowania. Pęknięcia natomiast moga pojawić się dopiero po dłuższym czasie (choć niekoniecznie). Powstają w miejscach źle zazbrojonych siatką, lub jeśli zostały wykonane zbyt małe zakłady siatki przy wykonywaniu warstwy zbrojenia. Bardzo często pojawiają się w narożach otworów okiennych, jeśli nie zostało zastosowane tam dodatkowe zbrojenie z siatki. Pęknięcia są znacznie bardziej widoczne niż rysy i mają strukturę podłużnej, nieregularnej lini o zmiennej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.11.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Dzięki za obszerne wyjaśnienia. U mnie występują zarówno pęknięcia (w narożach okien i to pomimo zastosowania przez wykonawcę dodatkowej siatki) jak i rysy skurczowe (pajęcza siatka).Pytałem o sposób postępowania, bo ktoś mi powiedział, że jak jest zagruntowane przez dłuższy czas, to już potem nie można dawać kleju.Jeśli można, to bardzo dobrze i przed tynkowaniem przeciągniemy jeszcze raz klejem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 20.11.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Może teraz ścianę zagruntować zwykłym tanim gruntem typu Amigrunt z castoramy, a na wiosnę przed zrobieniem elewacji przejechać już docelowym gruntem? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 20.11.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Może teraz ścianę zagruntować zwykłym tanim gruntem typu Amigrunt z castoramy, a na wiosnę przed zrobieniem elewacji przejechać już docelowym gruntem? Co o tym myślicie? Tego typu gruntu nie stosuje się na warstwę zbrojenia w systemach ociepleń. Takim gruntem można sobie zabezpieczyć ścianę przed przyklejeniem ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts