Konto usunięte na żądanie 07.11.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Mam pytanie do osób użytkujacych pompy ciepła,jaki jest rzeczywisty koszt użytkowania pompy ciepła w domku?? tyle pisza o oszczędnosciach wychodzi na to że ciepło macie za free albo jeszcze dzielicie sie z sąsiadami a jak to wyglada w rzeczywistosci??? proszę o odpowiedzi typu dom wielkosci m2= ile kasy na miesiąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 07.11.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Jeśli napiszę że 1500 za sezon to coś Ci to da? Wątpię. Coś byś chciał tylko nie do końca wiesz co Pominąłeś niewiele: rodzaj pompy, COP, temp. zewnętrzną / wewnętrzną, kubaturę budynku, usytuowanie, przeszklenia, ocieplenie, jest / nie ma reku+GWC, udział CWU (jeśli też z pompy), zasilanie jedno- czy dwutaryfowe, cena energii, itd., itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 07.11.2009 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 nie pominełem.. poprostu chce poznac rzeczywiste koszty pompy i wyciagnać wnioski....nie chodzi mi o detale a ogrzewanie jako całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 07.11.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Tylko że nie biorąc wszystkich składników pod uwagę to nie będą koszty rzeczywiste, to będzie przypadek i statystyka. A jaka jest statystyka każdy wie: jeśli ja zjem dwa schabowe a Bobek_Budowniczy żadnego to statystycznie rzecz biorąc obaj będziemy najedzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 07.11.2009 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Tylko że nie biorąc wszystkich składników pod uwagę to nie będą koszty rzeczywiste, to będzie przypadek i statystyka to bedzie kolego real a nie (chwalenie sie kto ma lepsza ,wydajniejszą,tansza) instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 07.11.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 No to masz real tak jak chcesz - m2 i koszt.I osoba - 100 zł miesięcznieII osoba - 1000 zł miesięczniepowierzchnia porównywalna.Tylko że I osoba mieszka sama, CWU z innego źródła, reku+GWC, super ocieplenie, mało okienII osoba to 5 mieszkańców, CWU z pompy, kąpiele w wannie, bez reku i GWC, pół chałupy w szkle, ocieplone byle jak.Ale widzę że nie przekonam. Tylko skąd potem biorą się posty że PC jest do doopy? Bo ktoś kupił jako panaceum na wszystko, wsadził do domu o konstrukcji altany a potem narzeka że zimno i drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 07.11.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Pompa ciepła to wielka i przereklamowana wtopa inwestycyjna. Bardzo wysoki koszt instalacji tego ustrojstwa nigdy się nie zwróci.Biorąc pod uwagę wszystkie koszty związane z instalacją i późniejszą eksploatacją to zdecydowanie taniej wypada nawet ogrzewanie przy pomocy kotła elektrycznego, nie mówiąc o gazie ziemnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 07.11.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 No i masz "specjalistę od dzwonków gazowych" co pompy ciepła nie ma ale on wie że to się do niczego nie nadaje P.S. Gaz ziemny to ja mam - na horyzoncie. Napisz coś może o tych późniejszych kosztach eksploatacji pompy ciepła, może coś przegapiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 07.11.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 No i masz "specjalistę od dzwonków gazowych" co pompy ciepła nie ma ale on wie że to się do niczego nie nadaje P.S. Gaz ziemny to ja mam - na horyzoncie. Napisz coś może o tych późniejszych kosztach eksploatacji pompy ciepła, może coś przegapiłem. Po co się napinasz? Nie napisałem, że pompa ciepła się do niczego nie nadaje tylko że jest zbyt drogą inwestycją, która pomimo niskich kosztów eksploatacyjnych jest droższa od najdroższych nawet sposobów ogrzewania. Włączając w to ogrzewanie prądem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 kol@panda twoje odpowiedzi sa naprawdę oszołamiajace... jeżeli nie masz nic do pisania to poprostu nie pisz...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 08.11.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Przykro mi że Cię oszołomiłem Gdybyś jednak był uprzejmy napisać coś więcej gdzie popełniłem błąd w moim rozumowaniu, byłbym wdzięczny. PS. Prosiłbym tylko merytorycznie bo pompę ciepła mam i wiem jakie zimą były rachunki m.in. przed i po ociepleniu dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Prosiłbym tylko merytorycznie bo pompę ciepła mam i wiem jakie zimą były rachunki m.in. przed i po ociepleniu dachu. no to jak masz to przedstaw swoje wyniki i czesc... narazie ABSOLUTNIE zadnych konkretów nie przedstawiłes..... mozesz wpisac koszty miesieczne i zaznaczyc co i jak...chyba nie takie trudne?? celowo nie piszę o detalach... interesuja mnie suche liczby....ew liczby z krótkim komentarzem bo teorie o COP znam doskonale, interesuje mnie praktyka.... a swoja drogą, cos uzytkownicy pomp bardzo niechętnie piszą o swoich kosztach eksploatacji?? czyżby reklama przewyższała oczekiwania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Mnie osobiscie temat ten ciekawi ,ale warto pogadac z kims,kto uzywa pompy od 4-5 lat....Mysle,ze wsz. jest ,jak w samochodzie,poki nowe,nic nie kosztuje dodatkowo(poza przegladami obowiazkowymi)ale faktycznie,wsz. wychodzi po kilku latach,wlasnie 5-6,z ta roznica,ze auto sie sprzedaje,a tu.... Osobiscie,lubie nowosci techniczne,tematy zwiazane z ekologia i nowoczesnym budownictwem.Nie mam pompy,gdyz gaz ziemny mialem doslownie w ziemi pod domem,poki co,nie narzekam na koszta,ale...w nastepnym domku,moze ,jak poznam szczegoly i wiarygodne oceny uzytkownikow,zapewne zastanawiac sie bede nad pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.11.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Jak zacząłem myśleć o budowie to oczywiście pierwsza myśl po przeczytaniu różnych gazet było "muszę mieć pompę ciepła, rekuperator i piec gazowy kondensacyjny" Z tego ostał się jedynie rekuperator a i tak bardziej dla komfortu i w związku z wykorzystaniem w ogrzewaniu akumulatora ciepła. Reszta w moim przypadku okazała się nieopłacalną czy też bardzo długo zwracającą się inwestycją. Jakie są wady pompy ciepła:- cena- cena- cenapotem:- do działania potrzebuje energii i to całkiem sporo nawet w najbardziej oszczędnych wersjach. Oczywiście oszczędzamy na tym bo nie zużywamy energi na ogrzewanie jednak energię trzeba dostarczyć (i rachunki płacić)- oszczędności zwracają się po wielu latach w związku z duzym nakładem inwestycyjnym na początku. Pompa może nigdy na siebie nie zarobić jeżeli zepsuje się w niej coś droższego- skomplikowanie instalacji z pompą jest bardzo duże więc i możliwość awarii wysoka- wymaga regularnego serwisowania przez specjalistów oczywiście nie za darmo- nakład energii i zużycie surowców potrzebnych na wyprodukowanie pompy i wszystkich niezbędnych elementów niweczy sens ekologiczny jej stosowania. Podsumowując; pompa jest drogim, nieekologicznym, łatwo psującym się (w stosunku do innych systemów) sposobem na ogrzewanie. To że wogóle egzystuje na rynku zawdzięczamy lobby które wmawia ludziom że w ten sposób oszczędzają swoje pieniądze jak i środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 PIszesz,a nie masz...to wzburzy wielu jej-pc-posiadaczy. Ktos ze mna,oczekuje faktow,a nie teorii,wlasnych subiektywow....Po ,co to piszesz....? MNie chodzi,o koszt serwisu,wymian plynu,nosnika,jesli jest,filtrow,regulacji,czestosci tych czynnosci....Oczekuje,od uzytkownikow praktycznych opisow uzytkowania i eksploatowania ww. urzadzenia...Dajmy spokoj z teoriami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.11.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 PIszesz,a nie masz...to wzburzy wielu jej-pc-posiadaczy. Ktos ze mna,oczekuje faktow,a nie teorii,wlasnych subiektywow....Po ,co to piszesz....? MNie chodzi,o koszt serwisu,wymian plynu,nosnika,jesli jest,filtrow,regulacji,czestosci tych czynnosci....Oczekuje,od uzytkownikow praktycznych opisow uzytkowania i eksploatowania ww. urzadzenia...Dajmy spokoj z teoriami Nie trzeba jej mieć by ocenić koszty zakupu, przybliżone koszty wyprodukowania, koszt instalacji całości. Producenci podają zużycie energii oraz sposób serwisowania. To daje wystarczający obraz tego czym taka instalacja z pompą jest. Nie piszę tego bo liczę na awanturkę z oburzonymi właścicielami PC. Napisałem co zdecycowało w moim przypadku o rezygnacji z pompy. Jeżeli ktoś uważa że w którymś punkcie nie mam racji to proszę mnie przekonać. Ja też chętnie zainstalowałbym sobie coś o akceptowalnej i konkurencyjnej do innych systemów cenie, ekologicznego, taniego w eksploatacji i niezawodnego. Pompa spełnia i to nie do końca tylko jeden z tych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 08.11.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 no to jak masz to przedstaw swoje wyniki i czesc... Proszę bardzo, pierwsza zima to ok. 300-350 zł/miesiąc, następna ok. 150 zł/miesiąc, tej zimy nie notuję szczegółowo bo już mi się nie chce I cześć. cos uzytkownicy pomp bardzo niechętnie piszą o swoich kosztach eksploatacji?? Żeby wyliczyć koszty eksploatacji samej pompy trzeba zainwestować w osobny podlicznik 3-fazowy. Sądzisz że każdy ma takie potrzeby? Lookita, perm - coś więcej można o regularnym, płatnym serwisie przez specjalistów? Nie mam takich wymogów w warunkach gwarancji czy dokumentacji technicznej, pompa instalatora/serwisanta widziała ostatnio jak ją montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 08.11.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ceny PC sa rozne ale podejrzewam ze Ty porownujac ceny wziales te najdrozsze..argument ekologiczny lub nie co to za argument? czy istanieje sposob ogrzewania ktory bylbys wstanie zakwailfikowac do 100% "ekologicznego"?bo ja nie a PC z tych wszystkich wg mnie jest najbardziej "ekologiczna"serwis no to jakie sa koszty serwisu?? i jak czesti z niego trzeba korzystac ze tak cie to przerazaniezawodnosc? hm a skad bierzesz to ze PC sa bardziej awaryjne niz inne sposoby ogrzewaniatania w eksplatacji jest tak wiec generalnie duzo slow malo konkretow.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 08.11.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 nie dla wszystkich okres zwrotu jest najważniejszy, część osób doceni bezobsługowość, brak potrzeby magazynowania opału, czyszczenia pieca etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Nie wiedzialem,ze do pompy nie ma wymogow corocznego serwisowania,co mnie BARDZO dziwi,gdyz do glupiej bramy,pieca,warto coroczny przeglad robic,czyscic.Ogrom elektroniki,agregatow,urzadzen wysoce elektroniczno-elektryczno czulych ,jakie sa w pompie,wg. mnie wymagaja okresowego dozoru.Z racji czysto technicznej kontroli i obslugi,by ewentualnie wyeliminowac potencjalne awarie,ktore potencjalnie moga byc bardzo kosztowne.JAk zaznaczylem,chcialbym miec moze pompe,lubie nowinki techniczne,ale ten temat mnie ciekawi,gdyz jakos nie wierze,zeby cos skomplikowanego technicznie,bardzo drogiego,nie wymagalo zupelnie zadnej kontroli fachowej.Mysle,pisze czysto teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts