panda 08.11.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ogrom elektroniki,agregatow,urzadzen wysoce elektroniczno-elektryczno czulych Zdjęcie niezbyt wyraźne ale coś widać, tak wygląda moja pompa w środku. Tam nie ma co konserwować, przeglądać, serwisować. http://www.ats.pl/~piotrw/pc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 No fakt,za duzo tego nie ma tam.Cos mi to przypomina unit denstystyczny mojej Mamy,podobne kompresorki,agregaciki....Czyli,w umowie,warunkach zakupu,gwarancji,nie ma czegos takiego,jak coroczny przeglad ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 08.11.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Uprzedzę lojalnie, że nie mam PC, ale tez mnie interesuje temat kosztów eksploatacji... Tutaj ciężko sie cos dowiedzieć, bo wszyscy posiadacze chwala sie, że maja rachunki za prąd w okolicach 100 zł, co mozna przyjać z pobłażaniem, bo sam płacę 200-250 zł miesięcznie za prąd a takowego ustraojstwa nie użytkuję... Zagaiłem więc sasiada który ma PC i zakłądam, że odpowiedział mi uczciwie, bo dlaczego niby nie... Otóż po pierwszym sezonie - na wiosnę - przyszedł mu rachunek za prąd opiewający na 5500 zł dopłaty do zwykłej prognozy... Zakładam, że to prawda, bo latem zaczął pilnie zwiekszać ocieplenie w niektórych miejscach np. ścianę kolankową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.11.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Informacje o konkretnym zużyciu energii elektrycznej są bardzo często publikowane – również tu: http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186.htm , ale potrzeba cierpliwości, bo te dane są rozrzucone w całym temacie, ale pochodzą od kilkunastu osób mających różne pompy, z kilku lat, w różnie „wykonanych” domach, oraz obejmujący różne okresy. Choćby ostatni wpis: Za cały dom: Październik 2009 T1/T2 245/489 PC na CWU+CO Wrzesień 2009 251/356 PC tylko CWU Sierpień 2009 200/309 PC tylko CWU Mam płytkę 3 fazową,mikro , i inne duperelki jak każdy. Czyli wynika z tego, że w tym przypadku PCi „zeżarła” w październiku 136kWh, na potrzeby ogrzewania pomieszczeń. Powierzchnia do ogrzania 122m2, pompa ciepła o mocy 6kW. Najdroższy pojedynczy element pompy ciepła i podlegający zużyciu eksploatacyjnym, to jest agregat (sprężarka). W zależności od różnych czynników jego „żywotność” określa się na 20 do 40 lat eksploatacji, zaś koszt nie przekracza 500 Euro. Najlepsza rekomendacja dla pompy ciepła to, że po 1 roku zapomina się, że dom ma jakieś ogrzewanie. Każdy inny system w jakimś stopniu wymusza „doglądanie” lub (i) systematyczne serwisy czy przeglądy. Pompa ciepła nie ma takich „wymagań”. Z pompą ciepła jest tyle samo zachodu co z lodówką (toć to, to samo ), z tą różnicą, że nie ma potrzeby jej „rozszraniania”. Pompa ciepła tak jak lodówka – „chodzi” bez serwisu i bez przeglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 no nic, pare PW, pare for i zebrałem kilka obiektywnych kosztów (mysle ze obiektywnych ) wiec przy domku ok 200m2 ocieplonym, koszt użytkowania pompy wacha sie w granicach od 250 do 350zł temp 21-23 stopnie , co przy zakupie pompy, montażu i koszcie instalacji (80-100tys) wychodzi dosyć sporawo ale napewno taniej jak gazem czy prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.11.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 .... co przy zakupie pompy, montażu i koszcie instalacji (80-100tys) wychodzi dosyć sporawo ale napewno taniej jak gazem czy prądem Nie zawsze są takie koszty. Jak jest możliwość wykonania kolektora poziomego, to odpada nawet 30.000zł (różnica w kolektorach pionowych i poziomych). Jak obliczysz koszt wykonania innej „kotłowni”, to różnice nie będą aż tak wielkie – moim zdaniem nie przekroczą kwoty 20.000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 08.11.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 W zależności od różnych czynników jego „żywotność” określa się na 20 do 40 lat eksploatacji, zaś koszt nie przekracza 500 Euro. . trochę pojechałeś z tym "20 do40 lat".... pewnie producent daje gwarancję na max 5 lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 08.11.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 sSiwykoszt kotlowni sredniej klasy to jakies 10 000 zl , wlasnie robie wiec jestem na biezaco.Bardzo chcialam znalezc finansowe argumenty na pompe ciepla jednak nie udalo sie.Roznica w kosztach to plus minus 50 000 zl.NIgdy sie nie zwroci, albo nie za mojego zycia i pomijam koszty eksploatacji a jedynie koszty pradu.Analizowalam to w przod i w tyl.Tym bardziej ze 6 lat temu wybudowalismy nowy dom dobrze ocieplony z kotlem gazowym vaillanta , nie kondensacyjnym wiec tez nie oszczednym.Moje zeszloroczne rachunki wyniosly okolo 4000 zl za sezon grzewczy a mamy w domu zawsze powyzej 23 C.Dom okolo 150 m2.Dom sprzedalam buduje drugi i ze wzgeldu na perypetie z gazem chcialam tez pompe ciepla ale nijak nie wychodzily rachunki.Firmy produkujace pompy same mowily ze koszty takiej pompy miesieczne w sezonie to powyzej 300 zl.Wiec zakladajac ze mamy 6 miesiecy sezon grzewczy to okolo 1800 zl , roznica 2200.Przy roznicy w cenie 50000 zl zwroci sie za 25 lat!Chce jeszce dodac ze ogrzewanie wody latem plus gotowanie kosztowalo mnie 600 zl.W cenie 4000 jest oczywsicie tez gotowanie i goraca woda. Mam tez znajomcyh, ale oni budowali przez dewelopera i dosatli pompe w atrakcyjnej cenie, roznica okolo 15 000 zl, i ich rachunki w sezonie wynosza 400-500 zl.Pompa jakiejs szwedzkiej firmy.Wiec niestety z kosztami moze byc bardzo roznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.11.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 trochę pojechałeś z tym "20 do40 lat".... pewnie producent daje gwarancję na max 5 lat.... No może i tak, bo czas pracy sprężarki dochodzi do 100.000 godzin, a pompa ciepła pracuje średnio 2.000 do 3.000 godzin w roku. sSiwy koszt kotlowni sredniej klasy to jakies 10 000 zl , wlasnie robie wiec jestem na biezaco. Bardzo chcialam znalezc finansowe argumenty na pompe ciepla jednak nie udalo sie.Roznica w kosztach to plus minus 50 000 zl.NIgdy sie nie zwroci, albo nie za mojego zycia i pomijam koszty eksploatacji a jedynie koszty pradu. . Jakie koszty eksploatacyjne za wyjątkiem prądu? A co liczysz do tych kosztów w obu przypadkach? Liczysz wszystkie koszty? (przyłącze, kocioł, CWU, komin, itp.) Bo tak jakoś mało na wykonanie kompletnej kotłowni CO i CWU. Tu masz cenę http://www.thermogolv.com/cennik,pompa_ciepla_z_320,500_litrowym_zbiornikiem.html za którą możesz wykonać instalację kotłowni w oparciu o pompę ciepła za około 30.000zł. – a bywają jeszcze tańsze. Jedno jest pewne. Moim zdaniem w przypadku „łatwego” i taniego dostępu do gazu z rury „amortyzacja” pompy ciepła jest problematyczna. Ale wobec braku gazu z rury, jest alternatywnym i opłacalnym przedsięwzięciem w stosunku do innych rodzajów ogrzewania. Co do podanych kosztów ogrzewania pompą ciepła, to należy zastanowić sie ile by płacił za ogrzewanie, gdybu tej pompy nie było. Tylko to jest miarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.11.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Jakby ktoś rzeczywiście był zainteresowany kosztami, to już dawno przeczytałby wątek o pompach ciepła i znalazł co chwilę koszty różnych ludzi. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3769163#3769163 Tu same konkrety: http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.11.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Różnica w kosztach ? To zależy co porównujemy. Czy najtańszy kocioł gazowy czy droższy. Załóżmy, że ktoś robi z materiałów z górnej półki czyli kocioł to 15000 (można i więcej ale tego już nie przytaczam jako przykład) do tego zasobnik np. 300 litrów za 5000, czyli podstawowe wyposażenie kotłowni wynosi 20000 pln. Pomijam sprawę np. pompy cyrkulacyjnej, dodatkowych obiegów grzewczych czy automatyki bo to może być porównywalne z systemami pompy ciepła gdyż jest to część wewnętrzna instalacji. Dodajmy do tego koszt wykonania instalacji gazowej, powiedzmy 7000 pln. Czyli mamy ok. 27 000 dla ogrzewania gazowego. Dla pompy ciepła która może kosztować np. 15 000 + taki sam zasobnik 5000 daje nam to 20000. Dochodzą odwierty które mocno staniałay i można już znaleźć za 80 pln. Powiedzmy, że robi to ktoś za 100 pln (np. 150mb odwiertu to 15000). Można taniej kolektor poziomy ale bierzemy "górną półkę " i droższą wersję czyli odwierty. Odliczając od odwiertów cenę instalacji gazowej 7000 wychodzi nam tylko 8000 drożej niż gaz. Takie porównanie już nie różni się mocno w kosztach. Możemy jednak porównać inaczej. Kocioł dwufunkcyjny z allegro za 2000 pln plus instalacja gazowa 7000 i mamy komplet ponizej 10000. Różnica pomiędzy tym zestawem a kosztami pompy ciepła jest ogromna. Dla jednych inwestorów tani kocioł jest super inni wolą rozwiązania droższe/lepsze? Myśle, że tylko porównywanie na odpowiednim poziomie jakościowym i technicznym ma sens, proste zestawienie cen niczego nie wyjaśnia. Można kupić płytki za 20 pln i za 200 pln, które bardziej się opłacają pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 hehe kikanascie postów a 0 ZERO konkretów, panowie i panie ja nie zakładałem wątku o wyższosci PC nad innymi rodzajmi ciepła a poprostu chciałem znać szacunkowe koszty użytkowania PC, sam robię instalację na piec Eko groszek + ruszt do drewna ,do tego na lato solary 6m2 i chciałem sobie porównać koszty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.11.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 A zajrzałeś do wątku o pompach ciepła zamiast zamiast zakładać nowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.11.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ja będę miał ogrzewanie za ok 8 tyś. Elektryczne. Wg wszelkich wyliczeń nie powinienem płacić w II taryfie w miesiącach zimowych więcej niż 500 zł za ogrzewanie. 3000 rocznie. Plus 2000 za CWU też II taryfa. Też nie będę zauważał że mam ogrzewanie. Pompa weźmie prąd za jakieś 200 zł miesięcznie 1200 zł za CO i 500 zł za CWU rocznie. Najtańsza oferta na pompę jaką znalazłem to 45 tyś. Kolektor poziomy. Są też pompy 2 razy droższe. Ta najtańsza 5 lat gwarancji. Plus rurki w podłogę. Za 20 lat wyjdę na zero. Bardzo to zachęcające dla inwestora. Zeby to jeszcze było faktycznie ekologiczne ale to trzeba wyprodukować, zużyć prąd, wodę, materiały. Skoro jest to taka duża lodówka to dlaczego nie kosztuje 10 - 15 tyś? Przecież w środku oprócz sprężarki nic nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 A zajrzałeś do wątku o pompach ciepła zamiast zamiast zakładać nowy ? zajrzałem ale- nie interesuja mnie problemy posiadaczy.... tylko realne koszty pytanie jest jasno sformułowane. ale jakosc cieżko jes komuś sie wypowiedziec.. no cóż chyba nikt nie lubi przyznawac ze dał się nabic w butelkę bo chyba tak należy rozumieć brak odzewu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.11.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Najwyraźniej nie potrafisz czytać ze zrozumieniem bo tam są czarno na białym koszty REALNE ludzi na bieżąco podawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Oj,nie tak ostro.Sam sledzilem ww. watek,ale konkretow nie wyczytalem,w zakresie eksploatacji.Pompa ciepla nie jest zlym rozwiazaniem,ale jej zakup trzeba przemyslec...Zbyt wiele czynnikow decyduje,za i przeciw.JA tylko powiem tyle,ze tragedii w eksploatacji mojego kondensata nie widze:-)wrecz,wyniki mam bardzo podobne....Ale mimo wszystko,temat i technika pc mnie bardzo interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.11.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 no cóż chyba nikt nie lubi przyznawac ze dał się nabic w butelkę bo chyba tak należy rozumieć brak odzewu.... Coś w tym chyba jest. Mimo wszystko jak tu już wcześniej napisał panda suche liczby niewiele mówią. Ciężko jest porównywać różne domy. To że ktoś płaci mało nie znaczy że ty też będziesz i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.11.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Widzę że celowo wprowadzacie ludzi w błąd. Cytat ze strony producenta pomp ciepła. http://www.ppcpompy.eu/7001.html ECOPOWER A6 o mocy grzewczej 6kW - cena 9900złECOPOWER A8 o mocy grzewczej 8kW - cena 10990złECOPOWER A9 o mocy grzewczej 9kW - cena 12500 złECOPOWER A11 o mocy grzewczej 11kW - cena zł 13800zł http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html 1 PSPC-06 6kW 9930,00zł2 PSPC-08 8kW 10.490,00 zł3 PSPC-09 9kW 11.940,00 zł4 PSPC-10 10kW 13.190,00 zł PS. podałem wyżej link do arkusza kalkulacyjnego jaki założyli użytkownicy pomp w celu podawania na bieżąco kosztów eksploatacji, już bardziej dokładnie się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 sprzedajesz je czy jak??? urzadzenie to nie całość inwestycji to dopiero poczatek...dodac do urzadzenia produkcja, dostawa i instalacja pomp ciepła,projekt i budowa kolektorów dolnego źródła,odwierty pionowe pod kolektory,projekt i realizacja ogrzewania podłogowego lub innego,odzysk ciepła z procesów technologicznych lub wentylacji,kompletne węzły cieplne. miłem wycenę pompy do swojego domku 180m2 instalacja na gotowo miała kosztowac od 80 do 100tys kto wprowadza ludzi w bład?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts