perm 08.11.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Widzę że celowo wprowadzacie ludzi w błąd. Cytat ze strony producenta pomp ciepła. http://www.ppcpompy.eu/7001.html ECOPOWER A6 o mocy grzewczej 6kW - cena 9900zł ECOPOWER A8 o mocy grzewczej 8kW - cena 10990zł ECOPOWER A9 o mocy grzewczej 9kW - cena 12500 zł ECOPOWER A11 o mocy grzewczej 11kW - cena zł 13800zł http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html 1 PSPC-06 6kW 9930,00zł 2 PSPC-08 8kW 10.490,00 zł 3 PSPC-09 9kW 11.940,00 zł 4 PSPC-10 10kW 13.190,00 zł PS. podałem wyżej link do arkusza kalkulacyjnego jaki założyli użytkownicy pomp w celu podawania na bieżąco kosztów eksploatacji, już bardziej dokładnie się nie da. Ja widziałem jeszcze tańsze ale jak przychodzi do wykonania całej instalacji z GWC włącznie to koszty rosną do tych 40 tyś i więcej. Pierwszy sprzedawca do którego tu w Szczecinie trafiłem zaproponował mi instalację CO i CWU z pompą ciepła za 90 tyś. Po długich poszukiwaniach znalazłem takiego za 45 tyś. Dalej nie jest to atrakcyjne finansowo. Myślę że podobnie jest ze wszystkimi którzy o pompie myślą. Cena pompy sobie, cena instalacji sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.11.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 hehe kikanascie postów a 0 ZERO konkretów Był jeden konkret : pierwsza zima to ok. 300-350 zł/miesiąc, następna ok. 150 zł/miesiąc Teraz czekamy na kolejne, może wklej link do wątku o pompie ciepła ( ten kilkukrotnie przypominanym i znany przez Ciebie) , to powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.11.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Po prostu mamy następny wątek typu nie mam ale wiem że jest be, a wszyscy ci co mają kłamią żeby się lepiej poczuć. Jak ktoś jest rzeczywiście zainteresowany pompą to już dawno ma kilkanaście ofert do porównania dla konkretnego swojego domu.Firmy instalacyjne jeżdżą po całym kraju i nie jest problem wybranie oferty z drugiego końca Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 08.11.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ja mialam taka oferte i byla to jedna z nizszych, oferta sprzed 1,5 roku, moze do dzisiaj ceny sie zmniejszyly zgodnie z informacją od p.xxxx przesyłam wstepną ofertę na wykonanie węzła cieplnego dla budynku o powierzchni 120m2 opartego na pompie ciepła IVT. Założenie: lokalizacja inwestycji okolice Krakowa 1) Pompa ciepła Greenline HT Plus C7 kwota netto 24.990,- 2) Wykonanie kolektora pionowego min długość 130 mb kwota netto 19.500,- 3) Wykonanie ogrzewania podłogowego wraz z wylewką, powierzchnia ok. 120m2, kwota netto 15.240,- 4) Materiały instalacyjne, instalacja serii C i rozruch techniczny, kwota netto 9.900,- Kwota całkowita wykonania 69.630,- netto. Oferta została stworzona na podstawie Państwa domu. Ostateczna oferta dla konkretnego domu może być wykonana na podstawie projektu (rzutów, przekrojów) nie znalazlam innych ofert bo juz je wykasowalam z konta ta jedna mi sie ostala ale byla to jedna z nizszych ofert! co do ceny instalacji kotlowni to kupuje kociol gazowy kondensacyjny eco tec vaillant 24 kw z zasobnikiem 200 l , cena tego zestawu to 7 900 , 0 brutto do tego dojdzie koszt zesatwu kominowego i instalacji, mysle ze kwota nie powinna byc wyzsza niz jakies 3000-4000 brutto. zatem cala kotlownia zamknie sie w 11000-12000 . Moglam wziasc mniejszy kociol wtedy cena bylaby nizsza oczywiscie. Vaillant to srednia polka i takiej tez szukalam sredniej polki w pompach ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 08.11.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Olika :rozumiem że przy cenie kotłowni z kondensatem ogrzewenie podłogowe ,wylewki,doprowadzenie gazu materiały instalacyjne itp .masz bezpłatnie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 08.11.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 koszt pompy wyszedl 55 000 netto plus vat daje 70 000 brutto minus moj koszt kotlowni brutto niech bedzie 15 000 tys daje 50 000 roznicy. Rozumiem ze kaloryfery w pompie ciepla tez sa potzrebne i pozostala instalacja chyba ze pompa ciepla nie wymaga rozprowadzenia instalacji w domu? dzsiaj cena tej podlogowki bylaby duzo wyzsza, wtedy jeszcze ceny oscylowaly wokol 100-120 zl/m. nie chce absolutnie negowac sensu posiadania pompy, mozliwe ze za pare lat ceny gazu tak wzrosna , lub sama instaalcja tak zmaleje ze bedzie ona bardzo oplacalna, ale przy roznicy dzisiaj w granicach 50000 zl nijak nie wychodzi jej finasowy sens To byl tylko zgrubny koszt prawdopodbnie i tak nie koncowy znajac wyceny firm Gaz gazownia doprowadzila 200 m za darmo w ramach rozbudowy sieci! Mysmy zaplacili za podlaczenie, przyznam tych kosztow nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 08.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Byscie dokladnie poczytali te watki (lub kilka ostatnich stron) co niektorzy przedmowcy wam proponuja to i koszty byscie znalezli sa PC i PC sa drogie sa tansze u mnie calkowity koszt PC z montazem z kolektorem wyniosl kolo 25tys zlpompa ziriusa..koszty w zimie za caly prad nie mam podlicznika wychodzily srednio 380 zl miesiecznie co do cen PC prezentowanych tu prezentowanych to Perm koszt calkowity ecopowera gdy mi wyliczali wychodzil w granicach 30tys zl brutto z odwiertami wiec nie wiem skad bierzesz swoje ceny...generalnie ciagle spotykam sie z tym ze jak gdzies zaczynamy rozmawiac o PC to CI co wiedza najmniej doskonale wiedza ile to kosztuje i rzucaja ceny kolo 80tys 100tys oczywiscie mozna tyle ale mozna i mniej duzo mniej..norma jest to ze wrzuca sie koszty np podlogowke a przy innych zrodlach ciepla sie tego nie robi..za kotly gazowe tez mozna wydac podejrzewam kase zblizona do tych "drozszych" pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 08.11.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 tylko w tej różnicy masz zawerte ogrzewanie podłogowe plus wylewki to już daje mniejszą róznicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.11.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Perm - co ma wspolnego GWC z instalacja PC ? nie widze zwiazku... GWC to kolektor poziomy czy tez pionowy. To nic innego tylko wymiennik ciepła. Taka trochę histeryczna obrona właścicieli PC tylko potwierdza moje i pewnie nie tylko obawy o sens takiej inwestycji. Napiszcie może że można mieć całość instalacji za 20 tyś (bez rurek podłogówki), ogrzewanie jakichś 150 m2, bez znajomości, "tymi ręcami: itp. Podajcie firmę która to zrobi. Wtedy uwierzę. Jak na razie tak jak olika napisała; ceny z sufitu. Sensu finansowego żadnego! Ja chętnie sobie zainstaluję pompę ciepła za jakieś konkurencyjne pieniądze ( w stosunku do innych systemów) tylko że oprócz argumentów typu "nie ma a gada" jakoś nikt nic takiego nie potrafi wskazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.11.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Szybko ta rozmowa idzie, ciężko zareagować Ja dostałem takie oferty, ostatnia miesiąc temu. Za 25 tyś za całość już bym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ehhh szkoda gadac.... kazdy post pisany przez ludzi nie mających PC jest odbierany jako zamach na uzytkowników pomp... a kosztów dalej nie ma... dobra, to co chciałem dowiedziałem sie ( niestety nie z tego wątku), żeby nikt mi nie powiedział że jesem stronniczy ,miałem 3 wyceny na pompy ciepła na swoj domek, kwoty były 80 tys najniższa a ponad 100tys najwyższa, oczywiście co+cwu gdzie 75% to połogówka, zdecydowałem się na piec ekogroszek +spalanie drewna 9koła,+solary+zasobnik 400l 14tys(na lato na cwu) wiec nie mam najtańszego rozwiązania.montaz kotłowni jakieś 2 tys, + grzejniki+ rurki w podłodze (ale te koszty ponoszą równiez uzytkownicy pc-tylko ze większe)po przeliczniu tego wszytkiego (prace jeszcze trwaja) zamkne sie kwotą 42-45tys czyli mozna policzyc róznice...ale nie chodziło mi o koszt przyłaczy tylko o koszt eksploatacji, bo jezeli tak jak pisza 250-350zł PC to podobną kwote będe miec na ekogroszku.pomijam koszty bałaganu i pracy własnej bo to własnie wliczyłem w róznice ceny montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 08.11.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Perm ja tez dostawalem rozne oferty takie za 100tys tez gdybym na tym poprzestal to bym byl przekonany ze to jest tak cholernie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 08.11.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186-9780.htm w tym wątku użytkownicy podają dokładne koszty jakie ponoszą na aksploatację pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 POczekajmy na cieszynianke-Ona poda namiary na koszta...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 08.11.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en a dokładniej już to tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 kamyk68 widzielismy juz to a jak wspomnielismy nie interesuja nas usterki i problemy użytkowników tylko koszta ekslploatacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 08.11.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 to masz to przecież podane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 08.11.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Bobek to moze wrescie zajrzysz do linku zamieszczone przez kamyka ??????bo daje Ci chlop informacje ile ludzie Kw zuzyli i w jakim rozbiciu ..naprawde dokladne danea Ty ciagle swoje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 to masz to przecież podane jasne................... na 164 stronach..... Bobek to moze wrescie zajrzysz do linku zamieszczone przez kamyka ?????? bo daje Ci chlop informacje ile ludzie Kw zuzyli i w jakim rozbiciu ..naprawde dokladne dane a Ty ciagle swoje.. widziałem..... masę ludzi... normalnie tłumy w ilosci szt 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 08.11.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 nie chodzi o ilość tylko o jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts