Inka Opole 08.11.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 widziałem..... masę ludzi... normalnie tłumy w ilosci szt 5 w tym watku masz dwie osoby ktore Ci podaly wartosci, tam masz podane od 5 osob..ile osob potzrebujesz...by byc zadowolony?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 08.11.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ja mam jeszcze jedno male spostrzezenie odnosnie pomp ciepla, ze wymagaja one conajmniej jednej osoby w domu o zamilowaniu instalacyjno technicznym bo jak dwoch intelektualistow zamotnuje sobie pompe ciepla to moze nigdy nie miec cieplo w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 w tym watku masz dwie osoby ktore Ci podaly wartosci, tam masz podane od 5 osob..ile osob potzrebujesz...by byc zadowolony?????????? oj jakby to miało być wiarygodne to ze 100 osób..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 08.11.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Witam.W tym temacie mam tylko jedno do powiedzenia:" podczas swojej pracy zawodowej widziałem wiele gwarancji na urządzenia klimatyzacyjne (to bardzo blisko PC, prawie to samo) i zawsze był wymóg płatnych przeglądów serwisowych, co najmniej 2 razy do roku i często miała te przeglądy wykonywać "firma gwarant". Pod rygorem utraty gwarancji!"Ciekawe że piszecie o braku takich wymogów przy PC. Może dobrze było by dokładnie przeczytać karty gwarancyjne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 08.11.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 widziałem wiele gwarancji na urządzenia klimatyzacyjne (to bardzo blisko PC, prawie to samo) Najbliższa PC jest lodówka, te same komponenty i ten sam sposób działania. A czy do lodówki wzywasz firmowy płatny serwis co najmniej 2 razy do roku? Tam naprawdę nie ma co przeglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 08.11.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 oj jakby to miało być wiarygodne to ze 100 osób..... Podejrzewam że nawet gdyby to było 100 tysięcy osób i kilkaset linków to dla Ciebie nie miałoby to większego znaczenia. Ty już wyboru dokonałeś (groszek i drewno) a teraz IMHO potrzebujesz się utwierdzić w przekonaniu że był to najlepszy wybór. Dlatego też interesuje Cię tylko cena ogrzania m2 bez wnikania w warunki brzegowe wpływające na tę cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 08.11.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Podejrzewam że nawet gdyby to było 100 tysięcy osób i kilkaset linków to dla Ciebie nie miałoby to większego znaczenia. Ty już wyboru dokonałeś (groszek i drewno) a teraz IMHO potrzebujesz się utwierdzić w przekonaniu że był to najlepszy wybór. i tu cie kolego mam moja instalacja jest przygotowana pod PC(działkę tez mam dużą) w razie jakis problemow z piecem, odpinam piec i moge sobie podłaczyć PC....a solary wspomagają cwu na lato po prostu przemyslałem sprawę i w razie co, spokojnie moge zmienić zródło zasilania...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.11.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Szybko ta rozmowa idzie, ciężko zareagować Ja dostałem takie oferty, ostatnia miesiąc temu. Za 25 tyś za całość już bym się zastanawiał. Toć masz akurat taką i to z tego forum. Wszystkie ceny podane są na naszej stronie internetowej, dla porządku zamieszczam przykład kompletnej wyceny pompy o mocy 9kW. Pompa ciepła Bjorn 9 kW typu woda-woda 14 141 PLN System odwiertów dolnego źródła 165m (3 x 55m) Kompletna instalacja pionowego dolnego źródła w kształcie U rurki z rury Pe HDPE 40x3,0 10 atm. Układ podprowadzony do kotłowni, odpowietrzony i wypełniony wodnym roztworem alkoholu etylowego o stężeniu 25%. 18 975 PLN Instalacja systemu Dostawa, montaż, uruchomienie oraz regulacja pompy ciepła przez profesjonalny zespół doświadczonych instalatorów. 2 000 PLN Zasobnik o pojemności 200l do ciepłej wody użytkowej 2 600 PLN Zestaw instalacyjny do CWU Instalacja zasobnika ze wszystkimi hydraulicznymi elementami w tym pompy obiegowej WILO do CWU. 590 PLN Razem (netto): 38 306 PLN - koszt kompletniej instalacji pompy 9kW CO + CWU z odwiertami i wszystkimi niezbędnymi elementami instalacji Wystarczy zamiast odwiertów pionowych zastosować kolektor poziomy, to koszty spadną o więcej niż 10.000zł. I nie jest to najbardziej cenowo atrakcyjna oferta. Wystarczy dobrze poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 08.11.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 welkosci m2= ile kasy na miesiąc... Wg mnie z odpowiedzi wprost na tak zadane pytanie nie wyciągniesz miarodajnego porównania do czego kolwiek.Ale proszę.Zeszły pierwszy sezon 140m kw pdłogówki plus 20m ogrzewany garaż, przez 7 misiecy,na co plus CWU około 1200 PLN. Aktualnie około 12 KWh/dobę dla PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 09.11.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Smieszne jest takie porownywanie kosztow -toc to dziecinada. Chyba naprawde Bobek_Budowniczy chcesz sie pocieszac co do wyboru. Znowu porownanie typu: Ile Wasz samochod pali?Odpowiedz bedzie rozna bo:- jedni jezdza po miescie w korkach a ini poza miastem i bez korkow- pojemnosci silnikow sa rozne- sposob jazdy jest inny- jedni maja kombi lub cos wiekszego inni np. sedana- jedni maja komputer pokladowy a inni tylko licznik stanu paliwa (rozne dokladnosci) W pompach jest podobnie, jakie zapotrezbowanie na cieplo maja poszczegolne domy, jakiej mocy pompy ciepla, jakie DZ, wspomniana powierzchnia ale i kubatura, jakie temperatury panowaly w danym rejonie (jaka strefa klimatyczna).Czy naprawde uwazasz ze mozna tak po prostu porownac i cieszyc sie wynikiem? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 09.11.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 nikt tu nie napisał o tym że do ekogroszków trzeba mieć komin , do gazu też , a to kosztuje ! podajecie ceny na PC 80-100 tyś ! , dziwne , ja mam ofertę na PC 14kw 16tyś + zbiornik 2,5tyś netto , wykonanie kotłowni we własnym zakresie + kolektor , w moim wypadku woda/woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 09.11.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 W pompach jest podobnie, jakie zapotrezbowanie na cieplo maja poszczegolne domy, jakiej mocy pompy ciepla, jakie DZ, wspomniana powierzchnia ale i kubatura, jakie temperatury panowaly w danym rejonie (jaka strefa klimatyczna). Czy naprawde uwazasz ze mozna tak po prostu porownac i cieszyc sie wynikiem? oczywiscie ze mozna, tylko troche chęci , pytanie było jasno sformułowane dlaczego jedni mogą podac a inni nie??? Wg mnie z odpowiedzi wprost na tak zadane pytanie nie wyciągniesz miarodajnego porównania do czego kolwiek.Ale proszę.Zeszły pierwszy sezon 140m kw pdłogówki plus 20m ogrzewany garaż, przez 7 misiecy,na co plus CWU około 1200 PLN. Aktualnie około 12 KWh/dobę dla PC pytanie -odpowiedz z krótkim komentarzem tak trudno zrozumiec?? gdzies widziałem tez wątek o spalaniu eko groszku i jakos nie było tam ze ktos ma coś nieocieplone, albo zapotrzebowanie na KW czy rekuperator.....poprostu jedni pisali tyle, inni tyle, a wnioski mozna było samemu wyciagnąć...a tu co ?? 2 czy 3 wypowiedzi, a wymądrzania sie od groma czyli co ?albo PC nie spełnia waszych oczekiwan,albo jest za drogie, albo nie jest takie tanie jak pisza sprzedawcy....(w utrzymaniu) na forum jest widze również troche sprzedawców PC no i oni też grzeja atmosferę, jak wspomniałem nie zadałem tego pytania bez kozery, mam instalacje przygotowaną równiez pod PC (i mam równiez umowe z firmą instalacyjną że jeżeli piec nie spełnia moich wymagań zakładamy PC) ale jezeli brak konkretów to co o tym myslec?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 10.11.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 sąsiad domek dalej ma pompę woda/woda , w pierwszym sezonie zapłacił 3tyś za prąd , dom 180m2 ściany siporex + 10cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 10.11.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Za prąd w całym domu czy tylko za ogrzewanie, prąd ma 2 taryfowy czy może jedzie na budowlanym ?A dach ma ocieplony czy może odłożył na następny rok ? Ile osób mieszka u niego, i jak często leją wannę do pełna. Bez takich informacji to "3tyś za prąd" kompletnie nic nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 10.11.2009 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Za prąd w całym domu czy tylko za ogrzewanie, prąd ma 2 taryfowy czy może jedzie na budowlanym ? A dach ma ocieplony czy może odłożył na następny rok ? Ile osób mieszka u niego, i jak często leją wannę do pełna. Bez takich informacji to "3tyś za prąd" kompletnie nic nie mówi. boze.......no i po sie odzywasz?? pytanie -odpowiedz, tak jak w temacie uzytkownicy innych zrodeł ciepła jakoś nie maja tych zmartwien i podają dane bez względu na ilosc osób,ocieplenie,lanie wody etc........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 10.11.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 OK. To ja też podaję, 345 PLN Brutto Tylko co ci ta kwota mówi ? PS. zapomniałem podać powierzchni, 160m2 po podłogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 10.11.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 proszę o odpowiedzi typu dom wielkosci m2= ile kasy na miesiąc... NO COMMENTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.11.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 A o kosztach okresowej wymianu glikolu ktoś wspomniał ? Nadmienię, że nie są to małe koszta a raz na 4 - 5 lat należy go wymienić w całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.11.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 proszę o odpowiedzi typu dom wielkosci m2= ile kasy na miesiąc... NO COMMENTS Zgodnie z życzeniem: pompa propan/woda, dom 128m2, rocznie 336zł co daje średnio około 60zł/m-c w okresie grzewczym. Ps. Dla porównania. Dom o powierzchni (do ogrzania) 66m2 ogrzewany węglem – koszt około 1.300zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 10.11.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Tak czytam te wątki jak to użytkownicy piecy gazowych płacą rocznie po 2000 - 3000 zł za ogrzewanie domów po 150- 200 m2 i zastanawiaj mnie skąd się biorą rachunki u moich sąsiadów z nowymi domami, którym nie starcza jeden zbiornik gazu na rok ??? No chyba, mam takich porąbanych sąsiadów co lubią się chwalić ile to kasy z dymem puszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts