Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gdzies widziałem tez wątek o spalaniu eko groszku i jakos nie było tam ze ktos ma coś nieocieplone, albo zapotrzebowanie na KW czy rekuperator.....poprostu jedni pisali tyle, inni tyle, a wnioski mozna było samemu wyciagnąć..

Mylisz się !

Tak jak w tamtym (rzekomo) wątku jak i w tym nie jesteś wstanie wyciągnąć ŻADNYCH wniosków !

To ile Ty zapłacisz za użytkowanie pompy ciepła zależy najbardziej od strat energii/ciepła Twojego domu !

Rozumiem Cię, chciałeś aby użytkownicy napisali ile płaca za ogrzewanie w swoich domach i wszystko było by OK jeśli żądałbyś podania przy tym kilku faktów, które pomogły by Ci WYCIĄGNĄĆ WNIOSKI !!!

Nie dasz sobie pomóc a szkoda bo już dawno znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie, jakiekolwiek Ono jest !

Posłuchaj choćby PANDY , za pompę z buforem zapłacił niewiele więcej niż inni za kotłownię z kotłem na ekogroszek a koszty ogrzewania ma podobne !

ON to sobie przemyślał i policzył, Ty nie chcesz nawet oszacować ,,,

Za prąd w całym domu czy tylko za ogrzewanie,

boze.......no i po sie odzywasz?? pytanie -odpowiedz, tak jak w temacie uzytkownicy innych zrodeł ciepła jakoś nie maja tych zmartwien i podają dane bez względu na ilosc osób,ocieplenie,lanie wody etc........

A powinni bo to ma też znaczenie.

Jest jeszcze jeden aspekt który poruszył Pinok a którego nie bierzesz pod uwagę (zakładam jednak że o nim wiesz :) ) iż prąd dodatkowo zasila urządzenia elektryczne w całym domu i to też są koszty ujęte na jednym rachunku. Węglem czy gazem lodówki nie uruchomisz.

No ale cóż, umacniaj się, umacniaj.

Gość M@riusz_Radom
Chciałem zrobić PC na dość dużej inwestycji budowlanej. Wartość prac związanych z instalacją PC do domu o powierzchni 350m2 użytkowej oszacowano na 120 000 PLN brutto. A jeśli chodzi o glikol to zalecano wymianę całości czynnika nie rzadziej niż co 4 lata.

Wyprowadźcie mnie z błędu, ale czy nie jest tak, że nie wymienia się całości „glikolu”, tylko dolewa się np. skoncentrowany – gdzieś takie stwierdzenie padło.

A w samochodzie w układzie wodnym tylko dolewasz płyn jak zanotujesz spadek jego poziomu , czy co kilka lat wymieniasz go całkowicie ??

A w samochodzie w układzie wodnym tylko dolewasz płyn jak zanotujesz spadek jego poziomu , czy co kilka lat wymieniasz go całkowicie ??

Prawdę powiedziawszy tylko dolewałem, Raz wymieniłem, ale to była konieczność, bo „zgubiłem” całość.

A sam przykład chłodnicy samochodowej - nie „tego”.

Nie takie temperatury, ani nie taka „krotność” przepływu.

A tu cytat z „przemysłówki” zasilanej glikolem:

Przyjmuje się że płyny w normalnych warunkach eksploatacyjnych pracują około 3 lata zapewniając prawidłową ochronę antykorozyjną i termiczną. Po takim okresie powinna być zbadana gęstość płynu i ogólna ocena wyglądu. Ze względu na dużą lepkość i temperaturę krystalizacji , która dla czystego glikolu monoetylenowego wynosi ok. 13.5 st C płyn można uzupełnić wyłącznie czystą wodą ewentualnie płynem MEG-P o odpowiednim stężeniu.

Dom 195 m2 po podłodze, kubatura ok. 520m3, okres od 09.2008 do 09.2009 - CO+CWU ok. 1000 zł - koszt kwh. Zasobnik CWU 300L. Podłogówka na całości, reku, ale bez GWC. Pompa w 95% pracuje w II taryfie. Czasem dogrzewamy się kominkiem - ok. 250 zł za drewno za sezon. Do tego opłata stała co 2 miesiące 42 zł (taryfa G12w), z tym, że rozkłada się ona także na pozostałe urządzenia pobierające prąd w domu.

no i po co filozofujecie???? nie po to zrobiłem post żeby ktoś spamował albo pisał żeby pisac....sa ludzie i taborety.....ehhh naprawde nie oczekuję nic wiecej, tylko liczb.... wnioski umiem wyciągać sam....

a nie mozna poprostu tak???

Dom: 220 m2 podłogówki, kubatura chyba 700m3 PCi propanowa.

Grzanie: sezon pażdziernik2007/kwiecień2008 - 2 443 zł (pierwszy sezon)

listopad2008/maj2009 - 1 365 zł (drugi sezon+kominek)

pażdziernik2009/.... - 165 zł (trzeci sezon)

w sezonie grzewczym II taryfa powyżej 70% zużycia energii.

jak kol mery26

kto szuka nie bładzi.....

http://www.viessmann.pl/pl/products/Heat_pumps/wizualizacja_pracy.html#

Przedstawiamy Państwu wizualizację pracy rzeczywistej instalacji grzewczej z pompą ciepła VIESSMANN - Vitocal 300. Zastosowany tu monowalentny system stanowi źródło ogrzewania domu jednorodzinnego o powierzchni grzewczej ok. 200 m2 znajdującego się pod Opolem.

Kliknij i uruchom wizualizację w nowym oknie

pieknie podane ,rozrysowane, chwilowe i całkowite pobory mocy,no i markowe....ale jak znam życie to pewnie userzy mają lepsze,tańsze,ekonomiczniejsze rozwiązania