Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa rury - kilka pytań.

kfap

Recommended Posts

Witam,jestem nowy na tym forum.Zarejestrowałem się bo mam kilka pytań w związku z zabudowaniem rury(centralnego ogrzewania).

Rura jest w rogu ściany.Mam następujące pytania :

1.Do zawieszenia profili CD mam użyć wieszaków płaskich ES czy kątowych?

2.Mocowanie profili UD - jakie kołki?Chodzi mi o rodzaj i rozmiar.

3.Mocowanie wieszaków do sufitu - jak wyżej.

4.Mocowanie płyt do stelażu - jakie wkręty?

5.Skręcanie profili UD z CD - jakie wkręty?

6.Czy wszystkie pracę można wykonać zwykłą wiertarką?Nie mam wkrętarki...

Proszę o wyrozumiałość.Pracowałem kilka razy przy suficie podwieszanym ale nigdy sam.Tylko pomagałem na praktyce.Niezbyt pamiętam szczegóły.

Witam,jestem nowy na tym forum.Zarejestrowałem się bo mam kilka pytań w związku z zabudowaniem rury(centralnego ogrzewania).

Rura jest w rogu ściany.Mam następujące pytania :

1.Do zawieszenia profili CD mam użyć wieszaków płaskich ES czy kątowych?

2.Mocowanie profili UD - jakie kołki?Chodzi mi o rodzaj i rozmiar.

3.Mocowanie wieszaków do sufitu - jak wyżej.

4.Mocowanie płyt do stelażu - jakie wkręty?

5.Skręcanie profili UD z CD - jakie wkręty?

6.Czy wszystkie pracę można wykonać zwykłą wiertarką?Nie mam wkrętarki...

Proszę o wyrozumiałość.Pracowałem kilka razy przy suficie podwieszanym ale nigdy sam.Tylko pomagałem na praktyce.Niezbyt pamiętam szczegóły.

Najmniej miejsca stracisz , gdy uzyjesz profili UD-30 . Przymocuj je do scian , sufitu i podlogi kolkami fi 6/40 szybki montaz .Jezeli sciany wykonane sa z porothermu , to 6/60 .Wloz welne mineralna . Wkrety 25mm dlugosci do przykrecenia GK . Zwykla wiertarka wystarczy .

Rozumiem,dziękuje za odpowiedź.Rura niemal styka się z ścianą.Szerokość to jakieś 4 metry ,a długość do sufitu i do ściany to kilkadziesiąt cm.

Nie chodzi mi o zabudowanie do samego dołu.Tylko w tym rogu.To ma być taka skrzynka.Dokładnie tak jak napisał czmirek

To co z tymi wieszakami ?

A może da się to zrobić na samych profilach UD?Będzie się to trzymało?

Proszę o odpowiedź bo jutro chciałem zacząć.

jesli szerokosc zabudowy na suficie nie przekracza 40-50 cm to wieszaki sa nie potrzebne, dlugos zabudowy nie ma znaczenia do scian U profil na naroznik C profil poprzecznie profile co 40 cm. jesli skrzynka ma mniej jak 20 cm nie ma potrzeby dawania poprzecznych wzmocnien plyty G-K

jesli ktoras z plyt bedzie w odleglosci kilku cm od rury warto dac czerwona plyte.