BOHO 08.11.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ostatnio luba mnie wysłała do sklepu po sól do zmywarki..... nigdy nie kupowałem więc zrobiłem oczy , bo opakowanie chyba 1,5 kg wycenili na 10 zł ! patrzę w skład - 99,8% NaCl.....czyli niby sama sól, bez żadnych dodatków.... zwykła sól spożywcza też ma taki skład 99,8% NaCl, a kosztuje 90 groszy....czyli 10x taniej !!!!!!!!!! kupiłem tę zwykłą i wsypałem do zmywarki.... na razie jakoś działa..... co o tym sądzicie ? robią ludzi w konia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 08.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 mama też zwykłą sypie , u siebie jeszcze nie użytkuje wiec nie wiem jaką sypnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.11.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 co o tym sądzicie ? robią ludzi w konia ? Oczywiście, a bo to pierwszy raz? Kup sprzedawaną w hipermarketach granulowaną sól w workach do agregatów zmiękczających wodę, wyjdzie za kilogram chyba jeszcze taniej. Taka spożywcza tez jest OK pod warunkiem, że kupisz czystą (nie kamienną, ta zawiera różne... makroelementy), nie jodowaną, a to może być trudne. Nie jestem pewien, czy jod wymiennikowi w jakiś sposób nie zaszkodzi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.11.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 W instrukcji pisze, żeby wsypywać tę właściwą Niektórzy do baku wlewają olej jadalny zamiast tego ze stacji benzynowej, ale jak to będzie na dłuższą metę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 08.11.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ja sypię zmywarkową - może być najtańsza - ale jednak zmywarkową. Zmywarka naszym przyjacielem jest, a ja nie jestem alfą i omegą. Bo gdyby zmywarka naszym wrogiem była...Nie zastanawialiście się nigdy dlaczego sól do zmywarek jest granulowana, a nie sypka? tu sobie można poczytać,http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic107940-30.html#4373665 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.11.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ja sypię zmywarkową - może być najtańsza - ale jednak zmywarkową. Zmywarka naszym przyjacielem jest, a ja nie jestem alfą i omegą. Bo gdyby zmywarka naszym wrogiem była... Nie zastanawialiście się nigdy dlaczego sól do zmywarek jest granulowana, a nie sypka? tu sobie można poczytać, http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic107940-30.html#4373665 Poczytałem i nic nowego się nie dowiedziałem ponad oczywiste: może być dowolna sól (mówimy o NaCl oczywiście) byle była czysta, znaczy niejodowana i bez innych związków. A czy sypka czy granulowana - może niedokładnie przeczytałem ten elektrodowy, ale sensownego argumentu za stosowaniem tylko granulowanej nie znalazłem. Kupowałem natomiast jakiś czas temu sól do zmywarki, która granulowana nie była. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.11.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 (...) Kupowałem natomiast jakiś czas temu sól do zmywarki, która granulowana nie była. J. SOMAT - bodajże sprzedaje sól do zmywarek i nie jest ona granulowana ... Nie zmienia to faktu że zmywarka najlepszym moim przyjacielem jest - więc daje jej papu takiego jak producent rekomenduje - używam produktów SOMAT / oddzielnie wszystkiego - jestem wrogiem tabletek / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.11.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 W instrukcji pisze, żeby wsypywać tę właściwą Niektórzy do baku wlewają olej jadalny zamiast tego ze stacji benzynowej, ale jak to będzie na dłuższą metę Kto tak na prawdę nazwał sól do zmywarki właściwą?Masz rację ,że używasz tej właściwej tylko pytanie po co?Przeczytaj jej skład na opakowaniu.99% to nie nic innego jak NaCl.W sklepie aż póły się wyginają od soli.Tak na prawdę NaCl nie zmiękcza wody tylko regeneruje złoże.W całym tym procesie najgorszym jest obecność związków magnezu i wapnia ,które mają bardzo istotny wpływ na twardość wody i co dalej z tym idzie im twardsza woda tym gorsze osiągi w praniu.Ładnie ujmując lepsze właściwości myjące.Czyli mało NaCl =utrata gwarancji a po złożu pozostanie smutek. Nie dajmy się zastraszyć producentom,którzy ładując nas w bambuko ładują sobie i to znacznie kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 09.11.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 no tak właśnie sobie pomyślałem, widząc skład tej "właściwej" soli - 99,8% NaCl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 09.11.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Taka spożywcza tez jest OK pod warunkiem, że kupisz czystą (nie kamienną, ta zawiera różne... makroelementy), nie jodowaną, a to może być trudne. Nie jestem pewien, czy jod wymiennikowi w jakiś sposób nie zaszkodzi. J. Niestety nie ma takiej opcji Sól niejodowana spożywcza występuje na rynku tylko w dwóch opcjach: kamienna i Salvita. Salvita jest ok. 3x droższa od zwykłej, co by się jeszcze opłacało w porównaniu ze zmywarkową, ale zawiera tylko 75% NaCl, a 25% to KCl - nie wiem, co na taki skład zmywarka, chyba już lepiej dodatek jodu jej zrobi BTW, jakby kto znalazł na rynku inną niż w/w niejodowaną sól (nie morską), to ja poproszę o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 09.11.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ...Tak na prawdę NaCl nie zmiękcza wody tylko regeneruje złoże..... jakie złoże, co za złoże, gdzież ono? oświećcież mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.11.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ...Tak na prawdę NaCl nie zmiękcza wody tylko regeneruje złoże..... jakie złoże, co za złoże, gdzież ono? oświećcież mnie. Złoże jonowymienne służące do zmiękczania wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.11.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ...Tak na prawdę NaCl nie zmiękcza wody tylko regeneruje złoże..... jakie złoże, co za złoże, gdzież ono? oświećcież mnie. NaCl uczestniczy w regeneracji złoża jakim jest jonit a jonit to substancja krystaliczna ,którą można zregenerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.11.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ...Tak na prawdę NaCl nie zmiękcza wody tylko regeneruje złoże..... jakie złoże, co za złoże, gdzież ono? oświećcież mnie. NaCl uczestniczy w regeneracji złoża jakim jest jonit a jonit to substancja krystaliczna ,którą można zregenerować. Żywica jonowymienna - nie forma krystaliczna - to takie maleńkie kuleczki coś a'la kawior - np żelowy kationit silnie kwaśny typu poliestyrenu sulfonowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 09.11.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Niestety nie ma takiej opcji Sól niejodowana spożywcza występuje na rynku tylko w dwóch opcjach: kamienna i Salvita. Salvita jest ok. 3x droższa od zwykłej, co by się jeszcze opłacało w porównaniu ze zmywarkową, ale zawiera tylko 75% NaCl, a 25% to KCl - nie wiem, co na taki skład zmywarka, chyba już lepiej dodatek jodu jej zrobi KCl również można regenerować złoża jonowymienne. Różnica jest jedynie taka że złoże (po takiej regeneracji) wymienia jony wapnia i magnezu na jony potasu (zamiast sodu). Przynajmniej tyle się dowiedziałem od znajomego chemika. Tak więc mieszanka NaCl z KCl nie powinna zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.11.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Żywica jonowymienna - nie forma krystaliczna - to takie maleńkie kuleczki coś a'la kawior - np żelowy kationit silnie kwaśny typu poliestyrenu sulfonowanego gdzie to złoże jest, gdzieś w zmywarce??? a jak się nie zregeneruje, to się je wymienia??? Ja używam tylko tabletek, czy one regenerują złoże??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.11.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Złoże jest wewnątrz zmywarki - jest to jeden z elementów urządzenia zamontowany w układzie podawania wody do zmywarki - taki zbiorniczek z maleńkimi granulkami . Nie wymienia sie go - no chyba że zmywarnia ma juz ponad a z 10 lat - po tak długim czasie złoże traci zdolność wymiany jonów ... Tabletki - w skład tabletki wchodzi również sól - ale wszystko zależy od twardości wody - jak woda bardzo twarda to nawet w przypadku stosowania tabletek warto sypać sól do zbiorniczka wewnętrz zmywarki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.11.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 uzywamy tabletek 3w1 i dodatkowo nablyszczacza oraz soli. wszystko najtansze z Lidla pod marka W5. karton soli kosztowal pare zeta wiec pomimo ze jest to drozsze od "zwyklej" mysle nie warto sie rozwodzic nad tematem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.11.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 uzywamy tabletek 3w1 i dodatkowo nablyszczacza oraz soli. wszystko najtansze z Lidla pod marka W5. karton soli kosztowal pare zeta wiec pomimo ze jest to drozsze od "zwyklej" mysle nie warto sie rozwodzic nad tematem ... Używałem tabletek 7W1 - i kupa - większość cykli zmywania to u mnie cykle z 1/2 wody - przy takich programach zmywara zużywa mnie j wody i wszystkie cykle są skrócone - średnio się tabletki nadawały do takich programów ... Często zostawały ślady , zacieki , rdzawe przebarwienia na sztućcach etc ... - od kiedy stosuję wszystkie komponenty osobno - nie mam żadnych problemów przy myciu w cyklu 1/2 wody ... - ale to tak BTW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.11.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 uzywamy tabletek 3w1 i dodatkowo nablyszczacza oraz soli. wszystko najtansze z Lidla pod marka W5. karton soli kosztowal pare zeta wiec pomimo ze jest to drozsze od "zwyklej" mysle nie warto sie rozwodzic nad tematem ... Używałem tabletek 7W1 - i kupa - większość cykli zmywania to u mnie cykle z 1/2 wody - przy takich programach zmywara zużywa mnie j wody i wszystkie cykle są skrócone - średnio się tabletki nadawały do takich programów ... Często zostawały ślady , zacieki , rdzawe przebarwienia na sztućcach etc ... - od kiedy stosuję wszystkie komponenty osobno - nie mam żadnych problemów przy myciu w cyklu 1/2 wody ... - ale to tak BTW . mamy zmywarke Boscha 45cm http://www.ceneo.pl/347984 uzywamy programu ktory trwa okolo 28 minut naczynia, sztucce zawsze sa idealnie czyste. garnkow nie myjemy w zmywarce kiedys mielismy tabletki takie bialo, niebieskie z czerwona kulka w srodku powleczone jakby jakas guma i te faktycznie sie nie rozpuszczaly - to byl chyba Calgonit polecam W5 z Lidla, ktos nam to poelcil i jestesmy na tyle zadowoleni ze puszczamy dalej dobre opinie zmywarke wlaczamy w niedziele a pozniej czesto dopiero w sobote wiec naczynia sporo sie naleza i poschna rodzinka 2+1 niewiele jedzaca w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts