cieszynianka 16.11.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Do teoretyków od soli. Od 6 lat, czyli od kiedy mam zmywarkę, sypię zwykłą sól. Co za pech, zmywarka nie chce się od tej złej soli popsuć, no! Pozdrawiam "normalnych" Nie wywołuj wilka z lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.11.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.11.2009 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo. fakt......no cóż ,autor po prostu nie wiedział, o czym pisze, a chciał się popisać przykładem.....nie wyszło..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo. Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo. fakt......no cóż ,autor po prostu nie wiedział, o czym pisze, a chciał się popisać przykładem.....nie wyszło..... Nie wszyscy wiedzą jak się popisywać by widać tego nie było.Tobie się to udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.11.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo. Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne. tylko że przykład jest całkowicie nietrafiony.....gdybyś się właśnie zainteresował - to byś o tym wiedział i nie pisał..... ps.nosisz sól w kieszeni ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo. Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne. tylko że przykład jest całkowicie nietrafiony.....gdybyś się właśnie zainteresował - to byś o tym wiedział i nie pisał..... No to się zainteresowałem a twoja błędna interpretacja, mojego przykładu dotyczyła przecież porównania Nacl z miejsc wymienionych wyżej.Z cukrem jest identycznie . Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej? Jedyną różnicą jest to że przy ich produkcji używane sa dwa różne surowce: buraki cukrowe i trzcina cukrowa. Pod względem składu chem. cukry te są identyczne i składają się w 100% z sacharozy. Proces produkcyjny jest również prawie identyczny, występują jedynie nieznaczne modyfikacje ze względu na różnice pomiędzy burakiem a trzciną.Cukier z buraków jest używany głównie w północnej Europie, podczas gdy cukier z trzciny cukrowej jest używany w pozostałej części świata. Aby rozróżnić obydwa cukry, w Europie do cukru z trzciny często dodawana jest melasa w ilości 1-3%, która nadaje mu brązowy kolor. lobię cię czytać ale jak już zaczynasz się bezzasadnie czepiać jest to w twoim wydaniu nieapetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 ps.nosisz sól w kieszeni ? ? ? naprawdę nie wiesz ? to weź trochę soli do kieszeni z kuchni, idź do skrzynki na ulicę i zobaczysz różnicę.... Może zacznij czytać co proponujesz, analizuj to a potem atakuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.11.2009 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo. Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne. tylko że przykład jest całkowicie nietrafiony.....gdybyś się właśnie zainteresował - to byś o tym wiedział i nie pisał..... No to się zainteresowałem a twoja błędna interpretacja, mojego przykładu dotyczyła przecież porównania Nacl z miejsc wymienionych wyżej.Z cukrem jest identycznie . Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej? Jedyną różnicą jest to że przy ich produkcji używane sa dwa różne surowce: buraki cukrowe i trzcina cukrowa. Pod względem składu chem. cukry te są identyczne i składają się w 100% z sacharozy. Proces produkcyjny jest również prawie identyczny, występują jedynie nieznaczne modyfikacje ze względu na różnice pomiędzy burakiem a trzciną.Cukier z buraków jest używany głównie w północnej Europie, podczas gdy cukier z trzciny cukrowej jest używany w pozostałej części świata. Aby rozróżnić obydwa cukry, w Europie do cukru z trzciny często dodawana jest melasa w ilości 1-3%, która nadaje mu brązowy kolor. lobię cię czytać ale jak już zaczynasz się bezzasadnie czepiać jest to w twoim wydaniu nieapetyczne. skłoniłem cię jednak do poszerzenia wiedzy...... jak więc widzisz cukier jeden i drugi to ten sam cukier..... a teraz zgadnij dlaczego nie używamy tego z trzciny ? informacja dodatkowa: cukier trzcinowy jest w produkcji dużo tańszy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 17.11.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 imho - eot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 imho - eot... Dlaczego?Trzeba sobie wytłumaczyć zjawisko zawartości soli w soli i cukru w cukrze nie patrząc na jego cenę tylko na postawiony problem autora topiku w odniesieniu do jego bardzo jednoznacznych przykładów. Nie dyskutujesz nie mówisz. i dlatego nie masz wpływu na zakończenie dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 skłoniłem cię jednak do poszerzenia wiedzy...... jak więc widzisz cukier jeden i drugi to ten sam cukier..... a teraz zgadnij dlaczego nie używamy tego z trzciny ? informacja dodatkowa: cukier trzcinowy jest w produkcji dużo tańszy..... Skłoń się może tylko do przykładu a wiedzę pozwól ,że będę poszerzał sam bez pomagierów .Nie rozwijaj bez potrzebnie tematu w inny kierunku ,który i tak zaczyna zbaczać.Przeczytaj co napisałeś o NaCl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 17.11.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 przez Was też spojrzałem na swoją sól, rzeczywiście: 99,8% soli - nie spożywać! zerknąłem też do instrukcji obsługi zmywarki, wyraźnie napisane: nie wsypywać soli kuchennej! O ile to drugie zakładam, że obowiązuje ze względu na dodatki w soli, o tyle mam pytanie dlaczego nie można spożywać czystej soli? I nie chodzi mi o suplementacje jodu, tylko dlaczego taki kategoryczny zakaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 patrzę w skład - 99,8% NaCl.....czyli niby sama sól, bez żadnych dodatków.... zwykła sól spożywcza też ma taki skład 99,8% NaCl, a kosztuje 90 groszy....czyli 10x taniej !!!!!!!!!! Dla porównania: ta z torebki i ta ze skrzynki....i to sól i to sól cukier z buraków i z trzciny cukrowej....i to cukier i to cukier dalej: ta sól z torebki 10x taniej ten cukier z trzciny 10x taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.11.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 patrzę w skład - 99,8% NaCl.....czyli niby sama sól, bez żadnych dodatków.... zwykła sól spożywcza też ma taki skład 99,8% NaCl, a kosztuje 90 groszy....czyli 10x taniej !!!!!!!!!! Dla porównania: ta z torebki i ta ze skrzynki....i to sól i to sól cukier z buraków i z trzciny cukrowej....i to cukier i to cukier dalej: ta sól z torebki 10x taniej ten cukier z trzciny 10x taniej jakby ci powiedzieć...... masz kłopoty z wnioskowaniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.11.2009 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 1. Sól drogowa. Skład chemiczny oraz właściwości: Chlorek sodu NaCl – 90 % min. Siarczany SO-2 – 2,0 % max. Zawartość wody - 3,0 % max. Substancje nierozpuszczalne w wodzie -8.0 % max. !!!!!!!!!!!! Antyzbrylacz K4Fe(Cn)6 – 20,0 mg/kg. 4.Sól warzona Skład chemiczny: NaCl - min. 99,9% min. H2O - 0,2% max. SO4 - 0,01-0,03% max. Antyzbrylacz - 10 mg/kg to jest według ciebie to samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 17.11.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Do zmywarki używam tylko soli zeskrobanej z paluszków 'Lajkonik'. Paluszki zjadam a sól mam za darmo. Nieźle, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.11.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Do zmywarki używam tylko soli zeskrobanej z paluszków 'Lajkonik'. Paluszki zjadam a sól mam za darmo. Nieźle, co? zgłoś się z tym numerem do "Mam talent"..... masz duże szanse w pewnej kategorii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.11.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Do zmywarki używam tylko soli zeskrobanej z paluszków 'Lajkonik'. Paluszki zjadam a sól mam za darmo. Nieźle, co? Paluszki połam na krótkie odcinki i wymocz w jakimś dwuskładnikowym kleju. W ten sposób przy zaledwie odrobinie dalszych starań (naprawdę prostych i niewartych opisywania) będziesz miał paluszki wielokrotnego spożycia. I to dopiero będzie oszczędność J. (i mocny kandydat do kategorii najbardziej absurdalnego wątku na FM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 1. Sól drogowa. Skład chemiczny oraz właściwości: Chlorek sodu NaCl – 90 % min. Siarczany SO-2 – 2,0 % max. Zawartość wody - 3,0 % max. Substancje nierozpuszczalne w wodzie -8.0 % max. !!!!!!!!!!!! Antyzbrylacz K4Fe(Cn)6 – 20,0 mg/kg. 4.Sól warzona Skład chemiczny: NaCl - min. 99,9% min. H2O - 0,2% max. SO4 - 0,01-0,03% max. Antyzbrylacz - 10 mg/kg to jest według ciebie to samo ? Nie nadąąążam za ekspertem.Te słuchawki zdejmij bo nie kumasz co ci trukammmm.Skaczesz od ceny do zawartości %.Powtarzam ci .To jest tylko przykład,który źle interpretujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.