Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z solą do zmywarek ?


BOHO

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec :D :D :D :wink: :wink: :wink:

Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo.

fakt......no cóż ,autor po prostu nie wiedział, o czym pisze, a chciał się popisać przykładem.....nie wyszło.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec :D :D :D :wink: :wink: :wink:

Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo.

 

Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec :D :D :D :wink: :wink: :wink:

Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo.

fakt......no cóż ,autor po prostu nie wiedział, o czym pisze, a chciał się popisać przykładem.....nie wyszło.....

 

Nie wszyscy wiedzą jak się popisywać by widać tego nie było.Tobie się to udaje. :D :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec :D :D :D :wink: :wink: :wink:

Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo.

 

Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne.

 

tylko że przykład jest całkowicie nietrafiony.....gdybyś się właśnie zainteresował - to byś o tym wiedział i nie pisał.....

 

ps.nosisz sól w kieszeni ? ? ? :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec :D :D :D :wink: :wink: :wink:

Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo.

 

Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne.

 

tylko że przykład jest całkowicie nietrafiony.....gdybyś się właśnie zainteresował - to byś o tym wiedział i nie pisał.....

 

No to się zainteresowałem a twoja błędna interpretacja, mojego przykładu dotyczyła przecież porównania Nacl z miejsc wymienionych wyżej.Z cukrem jest identycznie .

 

Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej?

 

Jedyną różnicą jest to że przy ich produkcji używane sa dwa różne surowce: buraki cukrowe i trzcina cukrowa. Pod względem składu chem. cukry te są identyczne i składają się w 100% z sacharozy. Proces produkcyjny jest również prawie identyczny, występują jedynie nieznaczne modyfikacje ze względu na różnice pomiędzy burakiem a trzciną.Cukier z buraków jest używany głównie w północnej Europie, podczas gdy cukier z trzciny cukrowej jest używany w pozostałej części świata. Aby rozróżnić obydwa cukry, w Europie do cukru z trzciny często dodawana jest melasa w ilości 1-3%, która nadaje mu brązowy kolor.

lobię cię czytać ale jak już zaczynasz się bezzasadnie czepiać jest to w twoim wydaniu nieapetyczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

herbatę słodzimy cukrem z buraków a nie z trzciny cukr.koniec :D :D :D :wink: :wink: :wink:

Weź się zainteresuj czemu tak jest, a przestaniesz się cieszyć. Tutaj dopiero jesteśmy "robieni na kasie". Tyle, że urzędowo.

 

Rozmawiamy wszak o zasadności w stosowaniu soli w zmywarce a przykład cukru jest podany by porównać sól tą w kieszeni spożywczą od soli w skrzynce na ulicę.Nie wezmę się i nie zainteresuje bo jest mi to niepotrzebne.

 

tylko że przykład jest całkowicie nietrafiony.....gdybyś się właśnie zainteresował - to byś o tym wiedział i nie pisał.....

 

No to się zainteresowałem a twoja błędna interpretacja, mojego przykładu dotyczyła przecież porównania Nacl z miejsc wymienionych wyżej.Z cukrem jest identycznie .

 

Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej?

 

Jedyną różnicą jest to że przy ich produkcji używane sa dwa różne surowce: buraki cukrowe i trzcina cukrowa. Pod względem składu chem. cukry te są identyczne i składają się w 100% z sacharozy. Proces produkcyjny jest również prawie identyczny, występują jedynie nieznaczne modyfikacje ze względu na różnice pomiędzy burakiem a trzciną.Cukier z buraków jest używany głównie w północnej Europie, podczas gdy cukier z trzciny cukrowej jest używany w pozostałej części świata. Aby rozróżnić obydwa cukry, w Europie do cukru z trzciny często dodawana jest melasa w ilości 1-3%, która nadaje mu brązowy kolor.

lobię cię czytać ale jak już zaczynasz się bezzasadnie czepiać jest to w twoim wydaniu nieapetyczne.

 

skłoniłem cię jednak do poszerzenia wiedzy...... :wink:

jak więc widzisz cukier jeden i drugi to ten sam cukier.....

a teraz zgadnij dlaczego nie używamy tego z trzciny ?

informacja dodatkowa: cukier trzcinowy jest w produkcji dużo tańszy..... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

imho - eot...

 

Dlaczego?Trzeba sobie wytłumaczyć zjawisko zawartości soli w soli i cukru w cukrze nie patrząc na jego cenę tylko na postawiony problem autora topiku w odniesieniu do jego bardzo jednoznacznych przykładów.

 

Nie dyskutujesz nie mówisz. :roll: i dlatego nie masz wpływu na zakończenie dyskusji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skłoniłem cię jednak do poszerzenia wiedzy...... :wink:

jak więc widzisz cukier jeden i drugi to ten sam cukier.....

a teraz zgadnij dlaczego nie używamy tego z trzciny ?

informacja dodatkowa: cukier trzcinowy jest w produkcji dużo tańszy..... :wink:

 

Skłoń się może tylko do przykładu a wiedzę pozwól ,że będę poszerzał sam bez pomagierów .Nie rozwijaj bez potrzebnie tematu w inny kierunku ,który i tak zaczyna zbaczać.Przeczytaj co napisałeś o NaCl.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przez Was też spojrzałem na swoją sól, rzeczywiście: 99,8% soli - nie spożywać! zerknąłem też do instrukcji obsługi zmywarki, wyraźnie napisane: nie wsypywać soli kuchennej! O ile to drugie zakładam, że obowiązuje ze względu na dodatki w soli, o tyle mam pytanie dlaczego nie można spożywać czystej soli? I nie chodzi mi o suplementacje jodu, tylko dlaczego taki kategoryczny zakaz?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

patrzę w skład - 99,8% NaCl.....czyli niby sama sól, bez żadnych dodatków....

 

zwykła sól spożywcza też ma taki skład 99,8% NaCl, a kosztuje 90 groszy....czyli 10x taniej !!!!!!!!!!

 

Dla porównania:

ta z torebki i ta ze skrzynki....i to sól i to sól

cukier z buraków i z trzciny cukrowej....i to cukier i to cukier

dalej:

ta sól z torebki 10x taniej

ten cukier z trzciny 10x taniej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

patrzę w skład - 99,8% NaCl.....czyli niby sama sól, bez żadnych dodatków....

 

zwykła sól spożywcza też ma taki skład 99,8% NaCl, a kosztuje 90 groszy....czyli 10x taniej !!!!!!!!!!

 

Dla porównania:

ta z torebki i ta ze skrzynki....i to sól i to sól

cukier z buraków i z trzciny cukrowej....i to cukier i to cukier

dalej:

ta sól z torebki 10x taniej

ten cukier z trzciny 10x taniej

 

jakby ci powiedzieć...... masz kłopoty z wnioskowaniem.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

1. Sól drogowa.

Skład chemiczny oraz właściwości:

Chlorek sodu NaCl – 90 % min.

Siarczany SO-2 – 2,0 % max.

Zawartość wody - 3,0 % max.

Substancje nierozpuszczalne w wodzie -8.0 % max. !!!!!!!!!!!!

Antyzbrylacz K4Fe(Cn)6 – 20,0 mg/kg.

 

4.Sól warzona

Skład chemiczny:

NaCl - min. 99,9% min.

H2O - 0,2% max.

SO4 - 0,01-0,03% max.

Antyzbrylacz - 10 mg/kg

 

 

to jest według ciebie to samo ? :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do zmywarki używam tylko soli zeskrobanej z paluszków 'Lajkonik'. Paluszki zjadam a sól mam za darmo. Nieźle, co?

 

Paluszki połam na krótkie odcinki i wymocz w jakimś dwuskładnikowym kleju. W ten sposób przy zaledwie odrobinie dalszych starań (naprawdę prostych i niewartych opisywania) będziesz miał paluszki wielokrotnego spożycia. I to dopiero będzie oszczędność :lol: :lol: :lol:

 

J. (i mocny kandydat do kategorii najbardziej absurdalnego wątku na FM)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

1. Sól drogowa.

Skład chemiczny oraz właściwości:

Chlorek sodu NaCl – 90 % min.

Siarczany SO-2 – 2,0 % max.

Zawartość wody - 3,0 % max.

Substancje nierozpuszczalne w wodzie -8.0 % max. !!!!!!!!!!!!

Antyzbrylacz K4Fe(Cn)6 – 20,0 mg/kg.

 

4.Sól warzona

Skład chemiczny:

NaCl - min. 99,9% min.

H2O - 0,2% max.

SO4 - 0,01-0,03% max.

Antyzbrylacz - 10 mg/kg

 

 

to jest według ciebie to samo ? :o

 

Nie nadąąążam za ekspertem.Te słuchawki zdejmij bo nie kumasz co ci trukammmm.Skaczesz od ceny do zawartości %.Powtarzam ci .To jest tylko przykład,który źle interpretujesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...