Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z solą do zmywarek ?

BOHO

Recommended Posts

1. Sól drogowa.

Skład chemiczny oraz właściwości:

Chlorek sodu NaCl – 90 % min.

Siarczany SO-2 – 2,0 % max.

Zawartość wody - 3,0 % max.

Substancje nierozpuszczalne w wodzie -8.0 % max. !!!!!!!!!!!!

Antyzbrylacz K4Fe(Cn)6 – 20,0 mg/kg.

4.Sól warzona

Skład chemiczny:

NaCl - min. 99,9% min.

H2O - 0,2% max.

SO4 - 0,01-0,03% max.

Antyzbrylacz - 10 mg/kg

to jest według ciebie to samo ? :o

Nie nadąąążam za ekspertem.Te słuchawki zdejmij bo nie kumasz co ci trukammmm.Skaczesz od ceny do zawartości %.Powtarzam ci .To jest tylko przykład,który źle interpretujesz.

napisz mi jak mam go interpretować.....

znasz już odpowiedź na moje pytanie: dlaczego nie słodzimy cukrem trzcinowym ? czy celowo unikasz odpowiedzi ?

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Sól drogowa.

4.Sól warzona

Skład chemiczny:

NaCl - min. 99,9% min.

H2O - 0,2% max.

SO4 - 0,01-0,03% max.

Antyzbrylacz - 10 mg/kg

Nie nadąąążam za ekspertem.Te słuchawki zdejmij bo nie kumasz co ci trukammmm.Skaczesz od ceny do zawartości %.Powtarzam ci .To jest tylko przykład,który źle interpretujesz.

znasz już odpowiedź na moje pytanie: dlaczego nie słodzimy cukrem trzcinowym ? czy celowo unikasz odpowiedzi ?

Żeby nie zaśmiecać wątku ...zniknę jak Indianin ale i uniknę ciebie i twoich przycinek.

1. Sól drogowa.

4.Sól warzona

Skład chemiczny:

NaCl - min. 99,9% min.

H2O - 0,2% max.

SO4 - 0,01-0,03% max.

Antyzbrylacz - 10 mg/kg

Żeby nie zaśmiecać wątku ...zniknę jak Indianin ale i uniknę ciebie i twoich przycinek.

a tak ciekawie rozwijała się dyskusja.... :wink:

co o tym sądzicie ? robią ludzi w konia ? :o

Najzwyklejsza sól!

Stosuje sie ja do wypłukania wapieni z "odkamieniacza".

po co ta sól, to już zostało wyjaśnione, jednak czy dodatki z soli spożywczej nie szkodzą zmywarce (nie tylko złoże przecież jest ważne)? W tej spożywczej jest coś jeszcze (np. jod o którym wszyscy wiedzą) i czy te dodatki nie są jakieś niezalecane? Bo skoro to sól i to sól, to dlaczego nie mogę jeść tej do zmywarki? Może chciałbym solić taką eksluzywną za dychę za kilogram? Ale byłby szpan, goście przychodzą a ja im tu pomidorki z solą do zmywarki... 8)

z tego:

http://www.solino.pl/nasza_oferta.php?category=43&doc=19

i tego:

http://www.solino.pl/nasza_oferta.php?category=44&doc=20

wynikałoby, że jednak robią nas w trąbę. Tylko dlaczego tej soli do zmywarek nie wolno jeść? Pamiętam, że kiedyś była sól niejodowana...

i dlatego od miesiąca sypię zwykłą sól spożywczą niejodowaną, po 90 groszy kilogram...

tak po za tematem

tesciowie maja BOSCH jakies 3-4 lata i uzywaja tylko tabletek 3w1. jak my niedawno kupilsmy sobie zmywarke to im rowniez w prezencie zakupilsimy nablyszczacz i sol jako osobne dodatki. po gora miesiacu uzywania mieli awarie zmywarki bo odplyw pozatykaly poodrywane kawalki kamienia ...

Tak wiec sol warto stosowac i to najlepiej regularnie :wink:

Do teoretyków od soli. Od 6 lat, czyli od kiedy mam zmywarkę, sypię zwykłą sól.

Co za pech, zmywarka nie chce się od tej złej soli popsuć, no! 8)

Pozdrawiam "normalnych" :p

Nie wywołuj wilka z lasu :lol:

co racja to racja ....

nie wiem jak dla innych , ale dla mnie awaria zmywarki plasuje się w czołówce najdotkliwszych awarii domowych - tuż po awarii pieca i pralki :lol:

to co w końcu z tą solą ... można sypać zwykłą czy nie można ? w jednym zdaniu prosze pomijając wcześniejsze kłótnie ... :wink: :roll:

• 2 months później...

Najprostsze rozwiązanie - pojechać do jakiegokolwiek marketu budowlanego i udać się na dział hydrauliczny w celu poszukiwania soli do zmiękczacza- wymiennika jonowego (w formie tabletek). Wczoraj zakupione w LM - cena 32PLN za worek 25kg - spokój na baaaaaardzo długo - zarówno jeżeli chodzi o sól jak i sumienie. I nie sądzę żeby była gorsza od soli Calgonit'u - za 8 PLN/kg.

Pozdrawiam

Paweł

Najprostsze rozwiązanie - pojechać do jakiegokolwiek marketu budowlanego i udać się na dział hydrauliczny w celu poszukiwania soli do zmiękczacza- wymiennika jonowego (w formie tabletek). Wczoraj zakupione w LM - cena 32PLN za worek 25kg - spokój na baaaaaardzo długo - zarówno jeżeli chodzi o sól jak i sumienie. I nie sądzę żeby była gorsza od soli Calgonit'u - za 8 PLN/kg.

Pozdrawiam

Paweł

:wink:

kup jeszcze 25 kilo cukru, tyle samo maki, kaszy, ryzu, proszku do prania, wody mineralnej - we wiekszych taniej

postaw jeszcze jakas dobudowke aby gdzies to magazynowac :wink:

to taki zarcik :D

Powiem ci, że to wcale niegłupi pomys, bo mieszkam na zadupiu i wyprawa do sklepu po cokolwiek, szczególnie w zimie, to małe wyzwanie. Szlag mnie trafia, że za odpad z produkcji tabletek (bo podobno granulat do zmywarek takim jest) trzeba zapłacić 7-8 razy więcej niż za produkt pełnowartościowy. :D A przy takiej różnicy cenowej czuję się po prostu robiony w balona, czego nie lubię. A jak ktoś ma bardzo twardą wodę i często zmywa, to mu się przyda. Zawsze to jakieś pieniądze i pewność że sól jest odpowiednia do tego urządzenai. A jakby co to ogórki na niej też się ukisi.

Pozdrawiam

Paweł

Powiem ci, że to wcale niegłupi pomys, bo mieszkam na zadupiu i wyprawa do sklepu po cokolwiek, szczególnie w zimie, to małe wyzwanie. Szlag mnie trafia, że za odpad z produkcji tabletek (bo podobno granulat do zmywarek takim jest) trzeba zapłacić 7-8 razy więcej niż za produkt pełnowartościowy. :D A przy takiej różnicy cenowej czuję się po prostu robiony w balona, czego nie lubię. A jak ktoś ma bardzo twardą wodę i często zmywa, to mu się przyda. Zawsze to jakieś pieniądze i pewność że sól jest odpowiednia do tego urządzenai. A jakby co to ogórki na niej też się ukisi.

Pozdrawiam

Paweł

tak sie smieje ale sam mam w garazu z 20kg soli. Dostalem w prezencie od kogos kto odpowiada za odsniezone chodniki :wink:

w letnim sezonie czesto wedzimy rybi i soli sporo idzie na zalewe w ktorej leza rybki przed wedzeniem. na pare lat wystarczy :wink:

my kupujemy sol do zmywarek najtansza w LIDL firmy W5 za kilka zeta. idzie jej bardzo malo i majatku nie kosztuje

• 8 years później...
mamy zmywarke Boscha 45cm

http://www.ceneo.pl/347984

uzywamy programu ktory trwa okolo 28 minut naczynia, sztucce zawsze sa idealnie czyste. garnkow nie myjemy w zmywarce

kiedys mielismy tabletki takie bialo, niebieskie z czerwona kulka w srodku powleczone jakby jakas guma i te faktycznie sie nie rozpuszczaly - to byl chyba Calgonit

polecam W5 z Lidla, ktos nam to poelcil i jestesmy na tyle zadowoleni ze puszczamy dalej dobre opinie

zmywarke wlaczamy w niedziele a pozniej czesto dopiero w sobote wiec naczynia sporo sie naleza i poschna :wink:

rodzinka 2+1 niewiele jedzaca w domku :wink:

hhaaha po co zmywarka gaarnki tez sie myje

:agawaldek chyba jasno wytłumaczył :cool:

Sypiąc zwykłą sól, zaoszczędzicie majątek... Zapcha wam się przepływowe urządzenie, zmiękczające wodę w zmywarce i tyle.

Sól do zmywarki działa mniej więcej tak samo, jak i w zmiękczaczu wody - czyli MUSI być w kostkach wolnorozpuszczalnych, ponieważ działa to na zasadzie grawitacji - kostki na dole się rozpuszczają po kontakcie z wodą, a te na górze "czekają" na swoją kolej, kiedy będą mogły spaść i się rozpuścić.

No ale Janusz-Polak zawsze próbuje zaoszczędzić 5zł. - tylko nie tam, gdzie trzeba...