VPS 11.11.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Mnie zastanawia to sterowanie pompą Jest tam w st 25st; 40st i 55st, innej regulacji nie ma. Teraz mam 60 st na piecu a pompę na 55 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 11.11.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Do szczęścia brakuje nam tylko informacji jaką masz pompę CO.Dzięki odpowiednio dobranej pompie zapewniony jest prawidłowy obieg wody w całym domu.Jeśli twoja pompa jest za słaba to na pietrze grzejniki będą nie dogrzane lub w ogóle nie będą grzać.Na odległość można pomóc ale o wiele łatwiej jest widząc zdjęcia.Dobrze byłoby abyś zrobiła jeszcze zdjęcia wspomnianej pompy i pieca wraz z jego instalacją ( rurkami). Ps.W moim domu miałem tak że zawór mieszający po uruchomieniu pieca na okres zimowy "zapowietrzał" się, wystarczyło przekręcić go na pełny przepływ i wszystko wracało do normy.Chodziłem po domu, odpowietrzałem a grzejniki dalej były letnie.Przypadek sprawił że zdiagnozowałem problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.11.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Mnie zastanawia to sterowanie pompą Jest tam w st 25st; 40st i 55st, innej regulacji nie ma. Teraz mam 60 st na piecu a pompę na 55 st Kurna - tu tylko Kaszpirowski pomoże... Pompa z reguły ma 3 biegi ( w kotłach 2 lub wcale) - no chyba że elektroniczna, ale w to wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Na pewno problem będzie banalny tylko z lokalizacja gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.11.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam. Panowie podziwiam za cierpliowość wdzięczność Małorzaty powinna być dozgonna Sądzę, że tak było nakręcone, że któryś zawór był zamknięty. Dodatkowo kryzowanie. Pozostaje jeszcze tajemnicza pompa ? Może jest tam zwykły termostat przylgowy który steruje pracą pompy ? Czekam na rozwój wydarzeń wątek wciaga niesamowicie pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.11.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam. Panowie podziwiam za cierpliowość wdzięczność Małorzaty powinna być dozgonna Sądzę, że tak było nakręcone, że któryś zawór był zamknięty. Dodatkowo kryzowanie. Pozostaje jeszcze tajemnicza pompa ? Może jest tam zwykły termostat przylgowy który steruje pracą pompy ? Czekam na rozwój wydarzeń wątek wciaga niesamowicie pozdr adam Też tak myślę... Tak wyciągamy z dziewczyny kawałek po kawałku nie znając całości zagadnienia. Ale myślę, że kiedyś to nastąpi. Reasumując - pompa - w sumie diabli wiedzą co i jak. Filtr - w sumie ktoś był, ale nie wyczyścił. Kryzowanie - może część grzejników jest po prostu gorąca, a reszta chłodna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 11.11.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Obawiam się że te 25st, 40st i 55st to nie regulacja pompy tylko temperatury pieca.Pisała że ma Vailanta, pali węglem więc .....ale poczekajmy na zainteresowaną. Pompa biega sobie na 1-ce i ....wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 11.11.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Wysłałam maila z pompą i sterownikiem, to na 25, 40 i 55 to sterownik, przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 11.11.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 piec to viadrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 11.11.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 A mieszkam na parterze tylko jeden poziom. Na strychu mam 2 grzejniki ale tam nikt nie mieszka a one o dziwo są całe ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 11.11.2009 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Pompa jest nastawiona na max. Są 3 wskazania pokrętła: eco, nic nie napisane i max. Nastawione było na max. Od początku. Ja wyłączyłam sterownik jak sie okazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 11.11.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Zdjęcia pompy i sterownika.Pompa faktycznie pracuje na Maxa. http://images35.fotosik.pl/80/3978dfa11202a4c2m.jpg http://images48.fotosik.pl/225/1165667707ac38f3m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 11.11.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 A mieszkam na parterze tylko jeden poziom. Na strychu mam 2 grzejniki ale tam nikt nie mieszka a one o dziwo są całe ciepłe. Dlaczego na strychu grzejniki są ciepłe a niżej nie.Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 11.11.2009 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Dzięki Bogu za internet i dobrych, życzliwych ludzi. Teraz mam przynajmniej ciepłe oba grzejniki jakby co odłączę ten ręcznikowy. W piątek mam męską pomoc i wyczyszczę dokładnie piec. Mam do zrobienia dosyć dużą inwestycję ale związaną z instalacją nowej ubikacji z umywalką i muszę kogoś i tak wynająć. Wtedy poproszę o przegląd tej instalacji. Muszę znaleźć kogoś odpowiedzialnego bo to pieniądże z UE i odbiór SANEPIDU, taki fachowiec co nie dotrzymyje terminu i nie szanuje klienta a do tego jak widać jest bylejaki nie zda egzaminu. Na pewno muszę mieć też umowę. Człowiek uczy sie na błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 11.11.2009 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jeśli będę potrzebowała pomocy, wyślę wiadomość na prywatny mail, jeśli można. Kobieta trochę się w tym gubi a po co byliby fachowcy jakby wszyscy wszystko umieli zrobić sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 11.11.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Nic nie odłączaj daj im popracować.Jak coś się zmieni daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 12.11.2009 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich, którzy starali się mi pomóc. Na razie jest OK. Potrzebuję pomocy ale takiej już bezpośredniej, bo wszystkie już grzeją ale niestety nie całe( dół grzejników nie). Niestety muszę wezwać fachowca który coś poradzi na to. Na szczęście nie muszę mieć nic wspólnego z tym bylejakim, któremu ten bałagam zawdzięczam. BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ, BYŁO MI MIŁO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 12.11.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Czytając jakich miałaś fachowców obawiam się że grzejniki mogą być zapowietrzone.Druga możliwość, to jak dobrze widzę pompa ma max-a przy 40W według mnie tu też może być przyczyna niedogrzania kaloryferów.Trzecia możliwość to wyczyszczenie filtra przy pompie.Jednak bez bycia na miejscu można sobie tylko powróżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatapatas 12.11.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jutro wyczyszczę filtr i przestawię pompę. Niestety musiałam iść na kompromis i zapłacić bylejakiemu - brak umowy i brak chęci na dalsze kontakty z mojej strony z kimś takim. W sądzie cechowym wyciągał jakieś brudy że niby już wcześniej mi coś zrobił i niezapłaciłam , dobrodziej z sąsiedztwa. Że tacy ludzie się nie wstydzą. Powiedziałam że wystarczy że zrobi usług dobrze i do końca, bo wychodzi że klienci dopłacają do dobrodzieja. Głupiemu trzeba ustąpić a święty spokój nie ma ceny. pomimo wszystko ulżyło..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 12.11.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jutro wyczyszczę filtr i przestawię pompę. Źle mnie zrozumiałaś. Filtr wyczyść ale pompy nie przestawiaj niech pozostanie na max-a. Pisząc o pompie miałem na myśli jej moc.Twoja ma chyba maksymalnie 40W i nie wiem czy to nie za mało. Jak będziesz miała mądrego fachowca niech to sprawdzi + sprawdzenie czy pompa nie jest zapowietrzona. Pozdrawiam i życzę zakończenia kłopotów z CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts