Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

mam problem z interpretacją warunków zabudowy, jest w nich zdanie:

(...)wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej - odpowiednio do istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich - do okapu do 5m

W związku z tym mam wątpliwości jak właściwie liczy się tą wysokość do okapu.

Zastanawiamy się nad projektem z dachem dwuspadowym - coś jak poniżej :

http://www.zzalwa.pl/zdj/c148a-murator.jpg

W takim przypadku chyba okap dachu jest z boku a od strony elewacji frontowej nie ma w ogóle. Czy jest to zgodne z powyższymi warunkami zabudowy?

Z góry dzięki za pomoc:)

https://forum.murator.pl/topic/132973-wz-wysko%C5%9B%C4%87-elewacji-frontowej-do-okapu-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/

a jaki dach przewiduja warunki ? wniosek nie był przypadkiem o czterospadowy ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Okap

Trochę od tyłu podeszliście do sprawy, skoro macie już warunki a nie wybraliście jeszcze projektu. A moze to nie warunki tylko miejscowy plan ?

Rysunek na wiki widziałem, ale mojego problemu nie wyjaśnia :)

Działkę kupowaliśmy już z wydanymi wz, rodzaj dachu nie jest określony (gdyby był nie byłoby pola manewru), jest jedynie kąt do 45 stopni, co w żaden sposób nie wyklucza dachu dwuspadowego.

Ja to odbieram jednoznacznie, od okapu – czyli od najdalej wysuniętej części budynku, zdefiniowanej w tym przypadku jako okap.

Moim zdaniem ten okap jest wystającą częścią elewacji frontowej budynku.

a nic nie ma w tej wz jak ma lecieć kalenica w stosunku do frontu działki?

ta górna krawędź to mi wychodzi wysokość kalenicy przy takiej elewacji frontowej ze ścianą szczytową, ale to bzdura chyba jakaś by była przy dachu 45

Takie gdybanie.

A nie jest tak, że biorąc za „wzór” rysunek, to wysokość ma być nie większa niż 5m, licząc w tym przypadku, do białego koloru elewacji – bo to jest na „wysokości okapu”.

Nie sprecyzowali do której części okapu, a to, moim zdaniem, stwarza manewr do takiej interpretacji – zwłaszcza przy tych 45 stopniach dachu dwuspadowego, jak w tym przypadku.

Dzięki za odpowiedzi - widzę, że tak jak myślałem sprawa nie jest oczywista

Pozostałe warunki:

wysokość w kalenicy: do 10m

szerokość elewacji frontowej : do 16m

Nie mają one znaczenia dla mojego problemu - dlatego nie przytaczałem:)

Kurcze , pytałem się jeszcze niezależnie 2 osób - architekta i kier budów - i też mieli różne interpretacje:

1) jak napisała Dusia: okap na ścianie szczytowej jest w kalenicy i domu z dachem dwuspadowym nie da się po prostu wybudować :(

2) jak napisał Siwy: do wystającej części okapu czyli do dolnej krawędzi z boku

Dziś jadę do gminy po interpretację :) ... A wystąpienie o nowe warunki zabudowy w "mojej" gminie to nie taka prosta sprawa - trwa to około 9 miesięcy , a ja chciałbym budować na wiosnę.... Zapytam się ewentualnie o zmianę bo podobno trwa to krócej.

Wyrysuj sobie w skali wysokość 10m i szerokość 16 i „przykryj” to dachem o nachyleniu 45 stopni. Wyjdzie Ci co możesz budować.