Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja strychu

soned

Recommended Posts

Sytuacja ma się następująco:

- budynek o wymiarach 18 m x 6 m

- parter budynku to knajpa

- piętro to nigdy nie wykończone poddasze które trzeba podwyższyć

(najniższy punt 1,8 m, a najwyższy 2,4 m)

- dach jednospadowy

- należy dobudować klatkę schodową na zewnątrz budynku która ze względu na prowadzoną działalność musi być skrajnie we wschodniej części - ściana klatki musi być kontynuacją tej 6 metrowej )

Dodatkowo do budynku od strony północnej dobudowany jest inny obiekt związku z czym nie ma tam żadnych okien.

Problem polega rozmieszczeniu pomieszczeń biorą pod uwagę fakt że kont dachu pozostanie taki sam (nikła możliwość montażu okien dachowych), budynek jest strasznie długi a wąski oraz fakt że łazienka ze względu na istniejące instalacje musi być we wschodniej części budynku.

Czy pomógłby mi ktoś jakoś to zaplanować? Brak okien w północnej części budynku powoduje że wychodzi mi ciemny długi korytarz

:-?

ps. w zachodniej części chciałbym duży dzienny pokój z balkonem ...

Proszę o jakieś wskazówki :D

http://images49.fotosik.pl/224/2155d438787318ee.png[/url]

Witaj

Zawodowo zajmuje się min oknami dachowymi. Mały spadek dachu to nie problem. Producenci proponują specjalne systemy, które zwiększja kąt montażu okna.

W sprawie ciemnego i długiego korytarza proponuje abyś zainteresowal sie tzw. świetlikami dachowymi. Kilka takich barsdzo dobrze doświetli korytarz naturalnym śiwatłem i wygląda całkiem efektownie!

Krzych