Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ NA 2 AUTA

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie wymiarów garażu na 2 auta z segmentu C. Jaką minimalną szerokość powinien mieć garaż aby dostep do samochodów nie był utrudniony. W fazie projektu mam wewnatrz 5,5 metra ale dom jest z tego powodu niesymetryczny. Do jakiedo wymiaru mógłbym go zwężyć , i jak to wyglada w praktyce??

-pozdrawiam

Michał.

Ja mam ok. 31 m.kw. czyli ,jakos 6.5 x 4.5-5,nie pamietam dokladnie.Miejsca sporo nie ma,4 osoby powinny wysiadac przed garazem,w garazu mam oprocz 2 aut sredniej wielkosci-kosiarke,wertykulator,2 rowery,opony na ziemi-2 komplety,jakies graciki.Martwie sie,czy wejdzie mi do garazu dlugie auto-vectra kombi c,podobno ma ponad 5 m dlugosci...Wiec,jak cos,to raczej idz na dlugosc,niz na szerokosc...chyba,ze buduj od nowa lub projektuj....

min to 5.5 metra a brama szerokości 5 metrów. zawsze możesz wjechać jednym samochodem przodem natomiast drugim tyłem, wówczas maksymalnie przybliżysz się do ściany natomiast drzwi kierowców będziesz miał po środku garażu więc będzie dużo miejsca do wsiadania i wysiadania. Ważne jest jeszcze gdzie masz drzwi prowadzące do mieszkania z garażu, tam też musisz zapewnić odpowiednie przejście. Gorszy problem z umiejętnością cofania do garażu tyłem :roll:

Garaż prawie 40m2.

6,10 szeroki.

Mógłby być tak z 50cm węższy ale:

nie zmieściłyby się rowery;

nie miałbym półek-szerokie i wygodne;

byłoby trochę ciasno przy wysiadaniu;

Dzięki dużemu garażowi mogłem przenieść zasobnik 300l właśnie do niego, mam tam warsztacik-stolik, krzesło, światło, miejsce na narzędzia-ale to oczywiście można zrealizować w innych pomieszczeniach, jeśli się takowe ma... :wink:

Brama 5m-bardzo wygodna, polecam, rozważałem dwie małe...na szczęście nie wybrałem tego rozwiązania...zresztą dzięki forowiczom bo argumenty za dwoma uznałem za bardzo nietrafione...przynajmniej te podnoszone na forum...

Michał

ABSOLUTNIE nie zwezaj garazu. Jesli przy 5,5 m dom jest niesymetryczny to ...zwieksz szerokosc garazu do 6,5 metra.

5,5 metra to minimum przy 2 samochodach - jak zmniejszysz nawet o 20-30 cm problemem bedzie wysiadanie z dwoch stron samochodu ..a o polkach od razu mozesz zapomniec - wtedy garaz bedzie WYLACZNIE na trzymanie samochodow.

U mnie szerokosc 5,85 i wcale za duzo miejsca nie ma!

Nie zwezaj :) !