Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekspres do kawy - jaki macie ?

majki

Recommended Posts

Hej

Zaczynam poszukiwania :roll:

Zależy mi przede wszystkim na prostocie otrzymania kawy typu cappucino, latte, machiatto ... :wink:

Żeby nie przekładać filiżanek od jednej dyszy do drugiej, po prostu podstawiam filiżankę i mam :lol:

Moje typy, ale ja się moge nie znać :roll: :

Miele CVA5060

Siemens TK76K572

Ale, znam ceny :roll:

Może zaproponujecie coś co macie i się fajnie obsługuje i robi w dobrą kawę ( wiem pojęcie względne :wink: ). A i żeby był do zabudowy, jak się da ... :roll:

Generalnie będę wdzięczny i pewno inni poszukujący też za Wasze typy, co macie i co w/g Was warto kupić :D

z góry dzięki, pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Majki, tez chcialam do zabudowy, ale jak sie naczytalam o ekspressach, to zdecydowalam sie na wolnostojacy Jura.

Nie wiem jeszcze jaki model.

Napisz proszę jak możesz, co zdecydowało o "przejściu" na wolnostojący ?

Jure znam, ale o jakim modelu przynajmniej myslisz ... ?

pozdrawiam, majki

Majki podpytaj anjamen bo ona ma Jure (chyba model ENA5) i sporo osob "zarazila" tym zakupem-ponoc kawa rewelka :) Co do ekspresow do zabudowy to czytalam ze sa obawy iz moze tam z czasem cos z tylu przeciekac-zamakac a wtedy wiadomo i meble sie niszcza.Nie wiem ile dokladnie w tym prawdy a ile tylko domyslow :roll: Mi rowniez podobaja sie takie zabudowane w slupku ale ich cena tez jest juz wieksza.

Z Twoich typow wybralabym Miele :lol:

Wstawiam jeszcze w tym wątku

"Przymiarkę" do ekspresu Jura zrobiłam wczoraj w MM.

I co ?

1. Ekspresy Jura 3 szt. - wybór słaby

2. Informacje sprzedawców mierne.

3. Dzień bez VAT w MM to bzdura.

Dlaczego?

1. Wcześniej robiłam rozeznanie u trzech sprzedawców z różnych stron kraju. Ekspresy Jura cena brutto z przesyłką + termos na mleko + 1 kg Lawazza tańsze od ekspresów Jura sprzedawanych bez VAT w MM (bez termosu i 1 kg kawy)

Których modeli nie polecali sprzedawcy?

1. Ena 5 - prostota zawodna

2. F70 - klawiatura dotykowa zawodna

3. Z 5 II - raczej do małej gastronomii

4. J5 - słaby do swojej ceny

I o dziwo 2 sprzedawców poleciło stary sprawdzony F50 (w MM cena bez VAT 3.770 PLN ), u spredawców brutto taniej ok. 150 PLN

Wróciłam z MM nez termosu i z przeświadczeniem, że więcej tam nie pójdę, bo żelazko Rowenta, kte można kupić już od 300 zł w necie, u nich kosztuje 456 zł.

Nadal, nie wiem, który ekspres mam kupić? Njaczęsciej pije się 2, w święta 4, a okazjonalnie więcej kaw. Mimo tego chcę prosto; podejść, postawić, przycisnąć, wypić kawę z mlekiem. Może być spienione.

Czy ktoś taki ma? Myślę o Jurze i o uratowaniu domu od bankructwa.

Pozdrawiam kawoszy.

Aha, czytałam wszystkie wątki.

waim jeszcze w tym wątku :wink:

• 2 years później...
Z jakiego ekspresu kawa jest najlepsza? chcę sobie kupić do nowego mieszkania wypasiony ekspres, na co patrzeć dokonując wyboru? Nie chce takich marketowych, bo mam złe doświadczenia z takimi zakupami, a to nie będzie mały wydatek, czy taki z pojemnikiem 1 l będzie odpowiedni do domu?

Zaciekawił mnie ten ekspres La Pavoni. Napisałem do firmy o dodatkowe informacje o nim i po otrzymaniu odpowiedzi przekonałem się, że warto zainwestować :)

Okazało się, że to super ekspres do domu, bo do biura czy kawiarni już nie bardzo. Super pomysł na prezent. Sam w sobie jest dość wymagający (Stradivari rozgrzewa się każdorazowo 10-15 min., wymaga pewnego "otrzaskania" z kawą, nie jest ekspresem dla osób, które wcześniej piły kawę rozpuszczalną (trzeba umieć ubić porcję kawy w kolbie, z odpowiednim wyczuciem przeprowadzić parzenie). Co jeszcze - dźwignia jest najbardziej wymagającym ekspresem z oferty. Robiona kawa nie ma sobie równych, natomiast jednorazowo robiona jest dla 8 (0,8l) lub 16 osób (1,6l) maksymalnie, więc na domowy użytek w sam raz :) Także trzeba się go nauczyć obsługiwać a będzie parzył kawę najlepszą pod słońcem :)

Edytowane przez badboys

Ciekawe urządzenie. to naprawdę parzy tak świetną kawę? Ja z rozpuszczalnej przeniosłem się na parzoną i czuć różnicę. Ciekawe czy taki sam skok smakowy jest z takiego ekspresu. :) Bo teraz to ja rozpuszczalnej normalnie nie tykam hehe :)