Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekspres do kawy - jaki macie ?

majki

Recommended Posts

Ciekawe urządzenie. to naprawdę parzy tak świetną kawę? Ja z rozpuszczalnej przeniosłem się na parzoną i czuć różnicę. Ciekawe czy taki sam skok smakowy jest z takiego ekspresu. :) Bo teraz to ja rozpuszczalnej normalnie nie tykam hehe :)

U mnie prosty ekspres łyżkowy sprawdza się świetnie :) kawusia pycha i zawsze taka jaką się chce :) bez potrzeby kombinowania itd.

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hm właśnie czegoś takiego szukam... i chyba nawet ten mniejszy mi wystarczy, na 0,8 l, gości mam zazwyczaj niewielu naraz więc powinno wystarczyć. Ja rozpuszczalnej nie piłem nigdy, parzona ręcznie nie wchodzi mi już także, na kawę chodzę do kawiarni także już jakiś ekspres bym miał za te koszty. Dzięki za rady, bardzo mi pomogliście, z resztą jak zawsze :)

Ja nie dawno dostałam od męża w prezencie na rocznicę ślubu ekspres NESCAFE Dolce Gusto. Jestem mega zadowolona, jak dla mnie jest idealny do robienia kawy w domowym zaciszu. Robi dużo rodzajów kawy, jest przy tym nie duży, cichy i ekonomiczny, szybko się nagrzewa. Można nim przyrządzać za równo gorącą kawę jak i zimne napoje. Teraz inna kawa już mi nie smakuję tylko z tego ekspresu. Polecam z czystym sercem.

Ja nie dawno dostałam od męża w prezencie na rocznicę ślubu ekspres NESCAFE Dolce Gusto. Jestem mega zadowolona, jak dla mnie jest idealny do robienia kawy w domowym zaciszu. Robi dużo rodzajów kawy, jest przy tym nie duży, cichy i ekonomiczny, szybko się nagrzewa. Można nim przyrządzać za równo gorącą kawę jak i zimne napoje. Teraz inna kawa już mi nie smakuję tylko z tego ekspresu. Polecam z czystym sercem.

o gustach się nie dyskutuje, ale jeśli zachwycasz się produktami kawopodobnymi konfekcjonowanymi w kapsułach, to tak jakby zjeść błyskawiczną zupkę pomidorową z Amino, po czym mówić, że się w życiu lepszej pomidorówki nie jadło :D.

Widocznie nie piłaś jeszcze dobrej kawy.

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
U mnie w domu sprawdza się najbardziej połączenie tego ekpresu: http://www.agito.pl/ekspres-do-kawy-philips-saeco-hd-8751-intelia-focus-czarny-1121-523808.html i świeżo palonej kawy . Za co lubię ten ekspres? Przede wszystkim młynek, to dla mnie podstawa, wrzucam do młynka ziarenka kawy i o chwili mam aromatyczną, pyszną kawę. A zapach w domu, hmm jak w najlepszej włoskiej kawiarni, boski.

• 2 weeks później...
Te powyżej 2500 zł są cichsze. Ale możesz robić kawę ze zmielonych ziaren, z gotowca. Większość ekspresów mają opcje na ziarnistą i mieloną kawę. Wejdź na cokupic.pl, wrzuć do wyszukiwarki ekspresy ciśnieniowe i poczytaj recenzje. Miłej lektury :)

Tylko że robiąc z mielonej kawy równie dobrze możnaby przesiąść się na rozpuszczalną. Niestety, młynek rzecz konieczna (no i świeża kawa ma się rozumieć). Mnie po kupnie obecnego ekspresu + młynka zdziwiło, że espresso może mieć tyle cremy i taki smak :)

Ja w domu posiadam ekspres, http://www.profi-kuchnia.pl/electrolux-eea-255-p10848.html , może nie jest super wypasiony ale na razie daje radę. Z czasem marzy mi się jakiś dobry "kombajn" do kawy, no ale zobaczymy co przyniesie przyszłość.

A jak z temperaturą kawy z Waszych ekspresów?

Lubię kawę bardzo gorącą i kiedy dostaję kawę z domowych ekspresów muszę prosić o dodatkowe podgrzanie w mikrofali :-?

Wystarczająca - tylko że trzeba:

• Nagrzać porządnie kolbę
  • Przepłukać filiżankę gorącą wodą

(mówię tu o ekspresach ręcznych - ale warto to sprawdzić przy kupnie - firmy typu Gaggia itp. mają porządne mosiężne, a nie aluminiowe kolby - i to się ładnie nagrzewa i trzyma ciepło). Do tego filiżanka do espresso jest też przeważnie z grubej porcelany i nagrzanie jej schłodzi sporo kawę. Ogólnie polecam forum.caffeprego.pl - kopalnia wiedzy o dobrej kawie :)

Gość Pepeg z Gumy
Wystarczająca - tylko że trzeba:

• Nagrzać porządnie kolbę
  • Przepłukać filiżankę gorącą wodą

(mówię tu o ekspresach ręcznych - ale warto to sprawdzić przy kupnie - firmy typu Gaggia itp. mają porządne mosiężne, a nie aluminiowe kolby - i to się ładnie nagrzewa i trzyma ciepło). Do tego filiżanka do espresso jest też przeważnie z grubej porcelany i nagrzanie jej schłodzi sporo kawę.

No nie do końca jest tak. Przewodnictwo cieplne aluminium jest wyższe od mosiądzu. Wynosi około 200 ( W/m*K) gdy mosiądzu od 114-140.

Lepsze są więc własności aluminium. Gdyby nie to ,że miedź może być w ekspresie szkodliwa, stosowano by miedź ( lepiej jeszcze srebro) .

Jeśli ktoś lubi bardzo gorącą kawę powinien zakupić ekspres z szufladą podgrzewającą. Podgrzewa filiżanki i utrzymuje ich temperaturę podczas parzenia. Taką funkcję mają np. lepsze ekspresy Miele, Gegenau, GE . Nie tylko podtrzymują temperaturę, ale podgrzewają ziarno podczas mielenia.

No nie do końca jest tak. Przewodnictwo cieplne aluminium jest wyższe od mosiądzu. Wynosi około 200 ( W/m*K) gdy mosiądzu od 114-140.

No właśnie - amelinium szybciej się nagrzewa i szybciej stygnie; z kolei mosiężny PF będzie mieć większą pojemność cieplną (ciepło właściwe ma w sumie mniejsze, ale za to dużo większą gęstość) - z jakiegoś powodu stosują w końcu w dobrych ekspresach mosiądz (mój PF waży z sitkiem ciut ponad pół kila).

• 3 weeks później...

Chciałbym wrócić do tematu : czy coś się pozmieniało u was w kwestii ekspresów do kawy ? Chcdzi mi szczególnie o opinie osób używających ekspresy ciśnieniowe, automatyczne ( cappucino, latte, itp ).

Z góry dzięki za podpowiedzi dobrych modeli, sprawdzonych :)

pozdrawiam, majki