Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekspres do kawy - jaki macie ?

majki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Przymierzam się do zakupu ekspresu ciśnieniowego cena około 2000

Mam już upatrzonych kilka modeli firmy krups

Oczekuje od ekspresu aby była możliwość regulacji mocniejszej lub słabszej kawy oraz jej wielkości.

I co najważniejsze aby posiadał funkcję robienia latte.

modele które mnie interesują najbardziej to:

https://saturn.pl/agd-male/ekspres-saeco-moltio-hd8869-09

https://mediamarkt.pl/agd-male/ekspres-krups-ea8268

https://mediamarkt.pl/agd-male/ekspr...-pisa-xs6000-1

z góry dziękuje za odpowiedzi i porady

Jeśli mogę coś podpowiedzieć to odradzam ekspresy z wbudowanym pojemnikiem na mleko- jest z tym dużo zabawy przy myciu. Funkcja czyszczenia układu mlecznego polega na przepłukaniu wężyków, ale resztę trzeba rozebrać i ręcznie umyć. Częste rozkładanie spieniaczy zazwyczaj prowadzi do uszkodzenia któregoś z elementów bo w tym przedziale cenowym ekspresy są...liche.

Zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest rurka którą wkłada się do kartonika z mlekiem. tu jest tylko do przepłukania wężyk a to jest 3 sek roboty.

Spokojnie znajdziesz ekspresy z samą rurką do pobierania mleka i automatyczną funkcją kaw mlecznych.

Zwróć też uwagę na to w jaki sposób należy systematycznie czyścić ekspresy. Są takie gdzie automat zaparzający należy tylko wymoczyć w wodzie, inne wymagają moczenia i smarowania inne zaś tego nie wymagają.

Ważną sprawą też jest odkamienianie- sprawdź co ile producent zaleca tą czynność bo środki są stosunkowo drogie a jak tego nie będziesz robiła to zapomnij o naprawach w ramach gwarancji (serwis wyczyta czy odkamienianie było wykonywane).

Jak pisałem wyżej polecam polecam ekspresy Jury, wiem że są droższe ale moim zdaniem warto troszkę zaoszczędzić i dołożyć.

P.S.

Nie jestem w żaden sposób związany z Jurą, piszę tylko o swoich doświadczeniach i obserwacjach sprzętu w firmie gdzie ekspresy dziennie produkują trochę kawy.

• 1 month później...
Chyba w przelewowym to podgrzewanie dzbanka?

a poza tym po około 20 minutach taka kawa w dzbanku robi się niedobra. Co do podgrzewania to kiedyś używałam ciśnieniowego Zelmera podobnego do Mestro - świetnie podgrzewał małe filiżaneczki na górnej płytce i taka kawa w ciepłej filiżance smakuje bardzo dobrze.

Od prawie 3 lat mam ekspres Saeco Intelia hd8752 i jestem zadowolona pod każdym względem.

Jeśli chcesz prosty w obsłudze ekspres, to poszukaj sobie na przykład Saeco Aulika. My mamy właśnie ten model i nawet żona nie boi się z niego korzystać (a jeśli chodzi o "technologiczne" nowinki to trzyma się ich z daleka), bo po prostu wciskasz jeden przycisk i masz Capucino.

No ale rozumiem, że pewnie chcesz zrobić większe rozeznanie, więc ja polecam zamiast na forum szukać, pójść do serwisu i poprosić serwisanta, żeby opowiedział Ci o konkretnych modelach. We Flincie na Powązkowskiej dobrze doradzają :D

Jura, jura :) polecam. Mam Jurę 9 podobno najmniejszy, elegancki nie rzuca się w oczy po wejściu do kuchni. Jest bezobslugowy. Jeden guzik i kawa leci. Jak usłyszałam w sklepie o otwieraniu klapek z boku, wyciąganiu bebechów i czyszczeniu ich " co jakiś czas" najlepiej raz w tygodniu w innych ekspresach to mi ochota odeszła :).

Mój nie ma pojemnika na mleko i jak pisał ktoś wcześniej chwała mu za to.jak się mleko zepsuje wypłukanie rurki zajmuje moment. Kawę mieli, kawy robi różne, pięknie spienia, jest genialny. :)

Jura, jura :) polecam. Mam Jurę 9 podobno najmniejszy, elegancki nie rzuca się w oczy po wejściu do kuchni. Jest bezobslugowy. Jeden guzik i kawa leci. Jak usłyszałam w sklepie o otwieraniu klapek z boku, wyciąganiu bebechów i czyszczeniu ich " co jakiś czas" najlepiej raz w tygodniu w innych ekspresach to mi ochota odeszła :).

Mój nie ma pojemnika na mleko i jak pisał ktoś wcześniej chwała mu za to.jak się mleko zepsuje wypłukanie rurki zajmuje moment. Kawę mieli, kawy robi różne, pięknie spienia, jest genialny. :)

Jura ma jedną wadę - ma kobiece usposobienie:D

Marta jakiś czas temu kupowałem sobie tą Nivonę. Akurat w sklepie rtv Euro agd bo mieli tam mozłiwość rat. Nie jest to taki tani ekspres ale jak bierze się na raty 0% to jest to przeżycia. Ekspres jest wykonany porządnie, robi świetną kawę z pianką oraz espresso z rasową crema. Cały mechanizm kawy można również wyjąć oraz umyć bez problemu w zmywarce co na długo zachowuje jego żywotność.

• 1 month później...