Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekspres do kawy - jaki macie ?

majki

Recommended Posts

Moim zdaniem smak kawy zawsze zależy od kawy,poza sytuacją kiedy ekspres ma jakieś błędy technologiczne i w ten sposób może go zmieniać.

Najlepiej żeby ktoś zmielił tą kawę w normalnym młynku i spróbujcie ją zaparzyć tradycyjnie i porównać smaki.

No możliwe...ale dziwne ze 3 rożne kawy nie są dobre

Na pewno zanim kupię ekspres będę chciała spróbować kawę

Gryfpc, jaki masz model tego ekspresu ?

Edytowane przez Yaa

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
Może mi ktoś wyjaśnić o ci chodzi z tym smakiem kawy z ekspresu z mlynkiem?

Zmielona kawa błyskawicznie wietrzeje. Nawet próżniowo zapakowana, nie ma już pierwotnego aromatu, zwłaszcza, że zwykle po otworzeniu przesypujemy ją do słoika, gdzie stoi narażona na kontakt z powietrzem, ilekroć go otwieramy. Po prostu nic nie równa się z aromatem i intensywnością smaku świeżo zmielonej kawy, a skoro już inwestujemy w ekspresy ciśnieniowe by się nim w pełni cieszyć, używanie kawy mielonej mija się z celem.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
zgadzam sie z przedmowcami a propos ekspresów dźwigniowych. mam w domu, ale czy on taki prosty to bym nie powiedziala. moze w budowie tak, ale w obsluddze na poczatku jest troche ciezko... ale czego sie nie robi dla idealnego espresso :D w kazdym razie, jak porownywalam ceny zagranica i w PL, to wyszlo na to, ze lepiej kupic u nas, bo jest taniej, a poza tym dali mi 36 miesiecy gwarancji.. inna sprawa ze oficjalny dystrybutor jak kupowalam w styczniu obnizyl ceny, wiec moze dlatego, ale z tego co widze teraz tez sa niskie.... ja mam tą http://inspiracjekawowe.pl/sklep/europiccola---ekspres-dzwigniowy,p,1,2,27,pr europiccole i wyglada dobrze, a ze juz umiem robic kawe, to nawet nie chodze do kawiarni, bo moja jest po prostu milion razy lepsza ;)

• 11 months później...
  • 2 weeks później...
To prawda, z przelewowego lecą jakieś popłuczyny. Z ekspresu ciśnieniowego z młynkiem sam zapach jest bajeczny. Mam wolnostojący Saeco i naprawdę rewelacyjna kawa, świetnie spienia mleko.

Dokładnie! Też mam Saeco, Moltio i spisuje się b. dobrze, a samego smaku i aromatu kawy ze świeżo mielonych ziaren nie da się absolutnie z niczym porównać... trzeba po prostu spróbować :)

A ja mam Gaggia Classic, kolbową.

Do tego mlynek Demoka i i wypalarke do kawy Gene Coffe.

I powiem Wam - nie ma to, jak własna, świeżo wypalona kawa...

W łańcuchu kawa-młynek-ekspres to kawa jest najważniejsza.

I powiem Wam, klasyczne kolbowe ekspresy, takie, jak w barach, rozkladaja automaty na lopatki.

Jednak automat po naciśnięciu guziczka zrobi szybko nie tylko zwykłą kawę. Ja dalej szukam czegoś cichego z młynkiem. Nie chcę rano robić pobudki rodzince.

Fakt, wygoda przede wszystkim ;) A co do młynka to w moim ekspresie jest raczej cichy, ale moim zdaniem ważniejsza jest inna sprawa - że jest ceramiczny, a to jest o tyle dobre że nie przypali kawy podczas mielenia ;)

• 1 month później...
Ja polecam zwykły. Ładowanie od góry, papierowy filtr lub sitko. Z płytą podgrzewającą dzbanek, żeby dłużej ciepła była. Mleczko do samodzielnego odmierzania. I cappucino gotowe ;D Inne są drogie z jakimiś durnymi nabojami do kawy, a po co to komu. Użyj przedewszystkim rozwiązania które ma mało plastiku - kawa nie będzie śmierdzieć. Polecam z instalacją z stali nierdzewnej.