Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekspres do kawy - jaki macie ?

majki

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam Krupsa AE 8108 i jestem bardzo zadowolona. Długo szukałam odpowiedniego ekspresu i nie wiedziałam co wybrać. W końcu wzięłam pierwszy lepszy z półki i nie żałuję :) Kawa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Ekspres łatwo się czyści i ma sporo funkcji. Ja najczęściej robię espresso z mlekiem ;)

Ja mam zwykły kespres przelewowy marki Bosch. Kosztował coś około stu złotych bo konkretnej ceny już nie pamiętam. W każdym razie służy już trzeci rok bez najmniejszej nawet awarii. Parzy pyszną kawkę, doskonale podgrzewa. Filtry można kupić bez problemu. Po co wydawać majątek na takie gadżety

Od paru lat mam SIemensa z serii EQ 5, z młynkiem, spienianiem mleka (które podstawiam pod rureczkę bezpośrednio z butelki). Bezproblemowe czyszczenie, łatwe płukanie układu mlecznego, raz na jakiś czas trzeba go rozbebeszyć i wyczyścić w środku. Robi niezłą kawę i jest świetną opcją jeśli ktoś przepada za latte i machiatto :)

• 3 weeks później...

Witam.

Czytałam wszystkie wątki i nadal mam dylemat, dalej nie wiem co mam wybrać.

W depresji chyba kupie jeden z tańszych, ale raczej nie tędy droga, aby kierować się*ceną..

Zalezy mi na dobrej kawie, różne rodzaje i najlepiej żeby robiły się dwie na raz. :) Chciałabym nie mieć z nim problemu po pół roku albo po roku, wiadomo jeśli już się kupuje tego typu sprzęt to żeby był na lata.. myslę jeszcze o tym, żeby dobrze m.leko spieniał - no ale który rzekomo tego nie robi?..

Kawa mielona i ziarnista (nawet przeżyję to, że głośniej chodzi)

Od paru lat mam SIemensa z serii EQ 5, z młynkiem, spienianiem mleka (które podstawiam pod rureczkę bezpośrednio z butelki). Bezproblemowe czyszczenie, łatwe płukanie układu mlecznego, raz na jakiś czas trzeba go rozbebeszyć i wyczyścić w środku. Robi niezłą kawę i jest świetną opcją jeśli ktoś przepada za latte i machiatto :)

mamy też taki, również polecam!!!

Witam.

Czytałam wszystkie wątki i nadal mam dylemat, dalej nie wiem co mam wybrać.

W depresji chyba kupie jeden z tańszych, ale raczej nie tędy droga, aby kierować się*ceną..

Zalezy mi na dobrej kawie, różne rodzaje i najlepiej żeby robiły się dwie na raz. :) Chciałabym nie mieć z nim problemu po pół roku albo po roku, wiadomo jeśli już się kupuje tego typu sprzęt to żeby był na lata.. myslę jeszcze o tym, żeby dobrze m.leko spieniał - no ale który rzekomo tego nie robi?..

Kawa mielona i ziarnista (nawet przeżyję to, że głośniej chodzi)

nie ma porównania nawet między kawa mielona a dopiero co zmieloną...jeśli masz taki budżet to kup z młynkiem

• 3 weeks później...
Co w ogóle myślicie o tych ekspresach kapsułkowych? Jest w ogóle sens je kupować?

Kaspułkowe mają jeden główny minus musisz robić potem kawę z specjalnych kapsułek które są drogie.Poza tym kawa powinna być naturalna a Bóg jeden wie co w tych kapsułkach jest... Osobiście nie polecam takiego rozwiązania

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 8 months później...
Witam ja mam od 2 tygodni SAECO Pico Baristo HD8927/09 , ma kilka minusów , głośny jest jak dla mnie , wysoka szklanka nie wchodzi ale kawa smakuje mi tylko w domu , ma duzo rodzaj kaw , ma czujniki na pojemniku od fusów, wody no i kawy , akurat ten model wydaje mi się że może spokojnie byc w małej kawiarni

My od dwóch lat użytkujemy ekspres do zabudowy z Ikei. Jak na nasze potrzeby sprawuje się znakomicie i kawa wychodzi z niego naprawdę smaczna.

Niestety na taki wymarzony z młynkiem nie mieliśmy miejsca, no i nie ukrywam, cena też miała znaczenie.

może to jest myśl.... Nie martw się że ekspres bez młynka, bo najlepsza na świecie kawa wymaga mistrzowskiego młynka, a takiego zapewne nie ma u gigantów agd ciągnących podzespoly z Chin :-) Kiedyś przez wiele dni zgłębiałm temat najlepszych na świecie kaw. dowiedziałam się wtedy, że kawa jak z dobrej kawiarni, musi być z ekspresu kolbowego i super-młynka. Młynek najdroższy a kolbowiec niekoniecznie. Stąd chyba najlepszym rozwiązaniem jest ekspres do zabudowy, gdy akurat taki nam się podoba (mi też) ale tańszy o brak młynka a mielić w takim jak ja mam, Ascasoi-mini za 600 zł.. sprzedali na raty. wygląd, zapach - obłędne. cudnie wygląda gdy widać całe ziarenka przed zmieleniem, wszędzie pachnie świeżo zmieloną kawą... Chciałam mieć też ekspres ascaso do nowego domu ale podobają mi się ekspresy do zabudowy... chociaż te kolorowe ascaso są takie retro...

Kaspułkowe mają jeden główny minus musisz robić potem kawę z specjalnych kapsułek które są drogie.Poza tym kawa powinna być naturalna a Bóg jeden wie co w tych kapsułkach jest... Osobiście nie polecam takiego rozwiązania

mam dwa kapsułkowce :-) polecam je osobom utyranym obsługą ekspresu kolbowego: wreszcie koniec z wytrząsaniem "ciasteczka" z fusów z łyżki pe-ef! te "ciasteczko" to właśnie kapsułka, najczystszy sposób pozbycia sie fusów po kawie. I wszyscy się cieszą jak im sie robi kawę z kapsułek. A i dla gospodyni ajętej przyjmowaniem gości to duże ułatwienie. Kapsulki zazwyczaj robią wrażenie, ważne jest to że aromat kawy uwalnia się dopiero z chwilą robienia tej kawy... na nowy dom chyba skuszę się na ekspres do zabudowy bo chciałabym mieć symetrycznie rozmieszczone: piekarnik w slupku po lewej i coś podobnego w słupku po prawej. Mikrofali nie chcę wiec pozostaje ekspres do zabudowy...