Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekspres do kawy - jaki macie ?

majki

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym chciała taki nowoczesny kapsułkowy, żeby robić sobie wszystkie wypasione napoje typu oreo, daim, milka itd. Tylko właśnie się boję, że wkłady będą droższe niż sam ekspres - to raz, a dwa, że po roku np. kapsułki wyjda ze sprzedaży i co? Starsze, niekapsułkowe modele są pod tym względem bezpieczniejsze i wieczne, tylko że nie zrobić bajerowych napojów.

• 1 year później...
My akurat mamy Jurę, ale każdy wymaga od ekspresu czegoś innego, więc ja bym sugerował kierowanie się nie opiniami innych tylko własnym poglądem i potrzebami. Ekspres nam się sprawdza w 100%, natomiast czy Tobie będzie pasował? Nie wiem :p polecam przejść się do sklepu z ekspresami np. Flinta jak mieszkasz w Warszawie i podpytać specjalistów.

• 1 year później...

Z kawiarki zrobisz mokę, to nie będzie espresso. Co nie znaczy, że będzie niedobra.

Ja miałem Zelmera 13z016 (nie polecam), teraz mam De Longhi EC685 i jestem zadowolony. Bojler chyba jednak robi różnicę. Oprócz ekspresu ważna jest kawa i młynek. Zakup porządnego młynka to był największy skok jakościowy w smaku i zapachu kawy. Mam Graef CM 702 i szczerze polecam.

• 2 months później...
Mam ekspres automatyczny philips LatteGo 2200, żonie która pije raczej mleko z kawą, niż kawę z mlekiem bardzo odpowiada. Osoby poszukujące intensywnego smaku kawy mogą poczuć niedosyt. Nie spotkałem się jeszcze z ekspresem automatycznym, który smakiem zwykłej czarnej kawy przebiłby kolbę. Co do użytkowania to dbając o czystość ekpresu nic złego się nie dzieje.

• 1 month później...

Saeco Pico Baristo Deluxe. Polecam.

Dwie wady - trzeba smarować blok zaparzający po myciu (zajmuje max 1 minutę więc mała wada, ale trzeba pamiętać) i jest głośniejszy niż konkurencja, bo ma młynek ceramiczny.

W pracy też mam mniej więcej taki sam (starsza wersja bez ekranu dotykowego) i od trzech lat robi po 20-30 kaw dziennie. I ciągle działa.