Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto ma zamontować "sterowanie" rolet

Recommended Posts

znów pytanie,

jestem w kropce.

firma zamontowała okna i rolety zewnętrzne.

przed tynkami.

zamontowali wszystko poza "mechanizmem" sterującym którym jest taśma, roli na wyjściu ze ściany oraz takie śmieszne na które taśma się nawija (qrcze nie wiem jak to ustrojstwo się fachowo nazywa).

niefortunnie stało się tak, że po wykonaniu tynków wewnętrznych wyjścia taśmy

na niektórych oknach są dość blisko narożników i aby nie zniszczyć o metalolwe krawędzie pozostają nieużywane.

i tu problem - firma montująca żaluzje twierdzi że zamontowanie owych mechanizmów sterujących nie wchodzi w zakres montażu.

sąsiad twierdzi, że jemu (inna firma) zamontowała.

ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie??

" mechanizm sterujacy " co to ma byc?

roleta podnoszona elektrycznie czy recznie ?

jesli recznie to to ustrojstwo z tasma lub linka to sa zwijacze.

jesli nie zamontowali przed tynkami to powinni obecnie zamontowac zwijacze i ustawic rolety. jesli odmawiaja to sprawdz jak jest sporzadzona umowa.

p.s. wklej zdjecia jesli to mozliwe

" mechanizm sterujacy " co to ma byc?

roleta podnoszona elektrycznie czy recznie ?

jesli recznie to to ustrojstwo z tasma lub linka to sa zwijacze.

jesli nie zamontowali przed tynkami to powinni obecnie zamontowac zwijacze i ustawic rolety. jesli odmawiaja to sprawdz jak jest sporzadzona umowa.

p.s. wklej zdjecia jesli to mozliwe

tak ręczne w sensie "zwijacze",

przed tynkami chyba ciężko byłoby zamontować (w trakcie rozmowy ichni monter rzucił półgębkiem, że montażu owych winni dokonać tynkarze ;) (ci mi osobiście dziwnym się wydaje)

no odmawiają, w umowie jest napisane że przywożą okna i rolety oraz montują przedmiot dostawy - więc tak jakby rolety nie do końca działają co pozwala sądzić (???), że montaż dokonany w całości nie jest.

ale to tylko takie moje wywody - czy słuszne??

zdjęcia chyba konieczne nie są, pytanie moje brzmi bowiem: czy montaż owych zwijaczy (i co tam jest jeszcze do prawidłowego funkcjonowania rolet potrzebne) jest normalnie w zakresie usług montażu rolet czy to fanaberia jakowaś jest i kupujący okna i rolety wraz z usługą montażową sam ma się dokończenie montażu martwić??

jest normalnie w zakresie usług montażu rolet czy to fanaberia jakowaś jest i kupujący okna i rolety wraz z usługą montażową sam ma się dokończenie montażu martwić??

montaz zwijaczy nalezy do ekipy montujacej rolety mogli zamontowac przed tynkami same puszki. po tynkach zamontowac zwijacze i tasmy i bylo by po klopocie, ale im sie nie chcialo. skasowali pewnie za calosci i obecnie szukaja jeleni ktory za nich skonczy robote.

zdjecia moga pokazac jaki typ zwijaczy malezy zamontowac

jest normalnie w zakresie usług montażu rolet czy to fanaberia jakowaś jest i kupujący okna i rolety wraz z usługą montażową sam ma się dokończenie montażu martwić??

montaz zwijaczy nalezy do ekipy montujacej rolety mogli zamontowac przed tynkami same puszki. po tynkach zamontowac zwijacze i tasmy i bylo by po klopocie, ale im sie nie chcialo. skasowali pewnie za calosci i obecnie szukaja jeleni ktory za nich skonczy robote.

zdjecia moga pokazac jaki typ zwijaczy malezy zamontowac

zwijacze to są,

tylko wiszą sobie swobodnie.

nie są zamocowane rolki - prowadnice na wyjściu taśmy ze ściany, oraz zwijacz.

ze zwijaczem to sobie ewentualnie poradzę ale przy rolkach to coś wykuwać trzeba i dorabiać więc byłoby miło gdyby monter jakowyś fachowy pracę dokończył ;)

a jesteś w stanie udowodnić, że oni nie zamontowali tego w momencie montażu okna? Bo oni teraz mogą się wyprzeć, że przed tynkami wszystko zostało zdjęte.

U mnie to ja sobie sam to montowałem. Ale te tasiemki na przejściu przez mur były w rurce plastikowej. więc nie ma obawy, że o cokolwiek się przetrą - jak u ciebie o narożnik metalowy.

Rurka plastikowa ma również taką samą średnicę jak ta część rolki wkładanej na górze. Czyli wyciągnąłem rurkę, obciąłem kilka cm, wcisnąłem w ścianę i na to włożyłem rolkę.

a jesteś w stanie udowodnić, że oni nie zamontowali tego w momencie montażu okna? Bo oni teraz mogą się wyprzeć, że przed tynkami wszystko zostało zdjęte.

U mnie to ja sobie sam to montowałem. Ale te tasiemki na przejściu przez mur były w rurce plastikowej. więc nie ma obawy, że o cokolwiek się przetrą - jak u ciebie o narożnik metalowy.

Rurka plastikowa ma również taką samą średnicę jak ta część rolki wkładanej na górze. Czyli wyciągnąłem rurkę, obciąłem kilka cm, wcisnąłem w ścianę i na to włożyłem rolkę.

udowodnić powyższe mogę - mam przez przypadek fotki robione na okoliczność rozmieszczenia instalacji elektrycznej.

u mnie rurki plastikowe tez były, ale jakby nieco przykrótkie - przynajmniej na ten moment ;)

bawić i może i by się mąż mógł - pytanie tylko dlaczego.

w związku z tym pytanie.

w umowie jest napisane, że kupuję okna i rolety a forma je przywozi i montuje - więc tak jakby jeśli owe zwijacze czy jak im tam są częścią rolet to chyba racja jest po mojej stronie ;) czy aby na pewno.