Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład z kwasówki do komina - kiedy wstawić?

Recommended Posts

Mam dom w stanie surowym, właśnie zamykanym. Na wiosnę będę go tynkował, piec - najwcześniej jesienią przyszłego roku się pojawi.

Mam też w tym domu komin zrobiony z typowych ceramicznych kształtek wentylacyjnych "C1", chcę weń wsunąć rurę z kwasówki, a przestrzenią między kwasówką a kominem ceramicznym dostarczać powietrze do pieca (zamknięta komora).

I teraz pytanie: czy tą rurę lepiej zamontować już teraz, jeszcze przed tynkami, czy można to bez wielkich rujnacji zrobić później?

Inaczej pytając, czy taki komin się jedynie wsuwa od góry, a z boku podkuwa jedynie miejsca na czopuch i garnek do skroplin? Po drodze już nic nie trzeba, żadnych dziur w kominie robić? Na jakieś uchwyty, czy prowadnice (w końcu ta rura będzie średnicy sporo mniejszej niż zasadniczy kanał)?

J.

U mnie robiono w momencie instalacji kotła gazowego. Facet wylazł na komin wsunął rury, podkuł sobie w kotłowni, zero problemu, nie cała godzina roboty. Największy problem był z adapterem (połączeniem kotła z zamkniętą komorą spalania) z rurą. I to nie z podłączeniem, ale ze zdobyciem takiego ustrojstwa. :D

A ponieważ każdy producent kotłów swoją rzepkę skrobie ,nie wkładaj do komina teraz nic ,zrobią to instalatorzy kotła,chyba że wiesz już na pewno jaki kociołek będziesz miał,wtedy wiesz jaka średnica przyłącza i możesz wsadzić rure inaczej ,to póżniej tylko problemy z adaptacją a jak problemy to zaraz większe koszty.A poza tym to niektóre kotły certyfikowane są razem z systemem odprowadzania spalin,czyli kupujesz komplet ,kocił+system spalinowy