Jarek.P 08.11.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Mam dom w stanie surowym, właśnie zamykanym. Na wiosnę będę go tynkował, piec - najwcześniej jesienią przyszłego roku się pojawi. Mam też w tym domu komin zrobiony z typowych ceramicznych kształtek wentylacyjnych "C1", chcę weń wsunąć rurę z kwasówki, a przestrzenią między kwasówką a kominem ceramicznym dostarczać powietrze do pieca (zamknięta komora). I teraz pytanie: czy tą rurę lepiej zamontować już teraz, jeszcze przed tynkami, czy można to bez wielkich rujnacji zrobić później? Inaczej pytając, czy taki komin się jedynie wsuwa od góry, a z boku podkuwa jedynie miejsca na czopuch i garnek do skroplin? Po drodze już nic nie trzeba, żadnych dziur w kominie robić? Na jakieś uchwyty, czy prowadnice (w końcu ta rura będzie średnicy sporo mniejszej niż zasadniczy kanał)? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 09.11.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 U mnie robiono w momencie instalacji kotła gazowego. Facet wylazł na komin wsunął rury, podkuł sobie w kotłowni, zero problemu, nie cała godzina roboty. Największy problem był z adapterem (połączeniem kotła z zamkniętą komorą spalania) z rurą. I to nie z podłączeniem, ale ze zdobyciem takiego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 09.11.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Robisz kiedy chcesz. Instalator pieca poradzi sobie. Jedyne kucie to przy adapterze (połączenie pieca kondensacyjnego z szachtem i rurą odprowadzającą spaliny) a potem otynkowanie. Pamiętaj tylko o tym że są różnice w średnicy rury spalinowej dla różnych producentów pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 10.11.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 A ponieważ każdy producent kotłów swoją rzepkę skrobie ,nie wkładaj do komina teraz nic ,zrobią to instalatorzy kotła,chyba że wiesz już na pewno jaki kociołek będziesz miał,wtedy wiesz jaka średnica przyłącza i możesz wsadzić rure inaczej ,to póżniej tylko problemy z adaptacją a jak problemy to zaraz większe koszty.A poza tym to niektóre kotły certyfikowane są razem z systemem odprowadzania spalin,czyli kupujesz komplet ,kocił+system spalinowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.11.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 OK, dzięki za wszystkie rady J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts