slaw79 09.11.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Pytanie j.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszbe 09.11.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 WitamKolego a jaka moc jest przyznana, jaka odległość od ZK do budynku?. A kabel to YKY..... a dalej to sie okażePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.11.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam Kolego a jaka moc jest przyznana, jaka odległość od ZK do budynku?. A kabel to YKY..... a dalej to sie okaże Pozdrawiam YAKY tańszy.... weź YAKY 4 x 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 09.11.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Zwykle YKY 5 x 10 mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 09.11.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 oszczędniej yky 4x10 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.11.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 tylko po oszczędności jak będzie ze 150 metrówmogą być problemy z Voltami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 10.11.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witam Kolego a jaka moc jest przyznana, jaka odległość od ZK do budynku?. A kabel to YKY..... a dalej to sie okaże Pozdrawiam YAKY tańszy.... weź YAKY 4 x 25 kolego YAKY 4x16 lub 4x10 , ale daj 16 pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszbe 10.11.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 No pewnie że lepiej dać aluminiowy, tylko jak odległość jest 8 mb i mocy ze 12kW to będzie przerost treści nad formą. A tak swoją drogą to autor olał temat a my się martwmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfalana 26.04.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Panowe od skrzynki ZK do domu mam 130 m może troszkę mniej. Planuje położyć Kabel YKY 5x10mm2. Co na ten temat sadzicie. Moc przyłączeniowa to 11KW. Z góry dzieki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaroLPaulinA 27.04.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam Przy takiej odległości (130m) i mocy 11kW to powinieneś zastosować YKY 5x16mm2 (przewód miedziany). Dla tych parametrów wychodzi spadek napięcia 1%. Ogólnie nie powinien on przekraczać 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.04.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam Przy takiej odległości (130m) i mocy 11kW to powinieneś zastosować YKY 5x16mm2 (przewód miedziany). Dla tych parametrów wychodzi spadek napięcia 1%. Ogólnie nie powinien on przekraczać 1%. Bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 27.04.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Panowe od skrzynki ZK do domu mam 130 m może troszkę mniej. Planuje położyć Kabel YKY 5x10mm2. Co na ten temat sadzicie. Moc przyłączeniowa to 11KW. Sądzę że to bez sensu. Nie YKY a YAKY - tańszy a wcale nie gorszy. I nie 5 żyłowy tylko 4 żyłowy. Ciągnięcie piątej żyły od ZK do budynku jest nieuzasadnione. Podział PEN w budynku jest prawidłowy. Przekrój żyły trzeba policzyć. Robota dla projektanta a nie forumowych speców (niektóre odpowiedzi wyżej - ręce opadają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfalana 27.04.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 ja z poczatku nawet nie myslalem o aluminium... a koszt zakupu 5x16 YKY to koszt 3.000 zł - co jest przegieciem lekkim. A dlaczego 4 a nie 5 ?? 5 to ponoć uziom?Jak to pogodzić? pozdrwiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.04.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 ja z poczatku nawet nie myslalem o aluminium... a koszt zakupu 5x16 YKY to koszt 3.000 zł - co jest przegieciem lekkim. A dlaczego 4 a nie 5 ?? 5 to ponoć uziom?Jak to pogodzić? pozdrwiam Adam I nie myśl o aluminium, chyba że budujesz na sprzedaż albo dla teściowej. Myśl w kategoriach, dziś mam 11kW, a za kilka lat będę chciał klimatyzator(y) bo straszą nas cieplarnią... i co wtedy? Wykopiesz ten kabel i dasz nowy? A może relacja cenowa prąd/gaz odwróci się i porównywalne cenowo będzie korzystanie z gazu i prądu? Buduj z głową! A propo, przegięciem to jest cena za doprowadzenie wody na taką odległość Wracając do meritum sprawy. Zastosuj kabel YKY 4x16, z elektrykiem się dogadasz na 7%VAT i nie jest to już taki dramat dla Twojej kieszeni. Piąta żyła, czyli ta uziemiająca jest niepotrzebna w tym wypadku. Elektryk zrobi uziom wokół domu i doprowadzi do rozdzielnicy. Być może jeszcze nie wylałeś betonu z gruchy i na uziom fundamentowy nie jest za późno. A tak wogóle to porozmawiaj najpierw z elektrykiem, który będzie Cię obsługiwał bo mogą mu się nie spodobać pomysły anonimowych specjalistów z Internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 28.04.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 A ja mam ochotę policzyć ten przekrój.Przyjmuję, że spadek napięcia od złączado końcowego odbiornika nie powinien przekraczać 4-rech procent napięciaznamionowego. Tak jest chyba w naszychnormach.Przyjmuję, że dla żyłmiedzianych konduktywność wynosi56 m/(om x mm2). Długość 130 m.Moc to 11 kW.Liczby 100 i 200 oznaczają procentybo spadek napięcia (te 4-ry) też są w %. Dla obwodów trójfazowych: Przekrój = (100 x 130 x 11000) / (4 x 56 x 400 x 400) Wynik to 3,99 mm2 Dla obwodów jednofazowych: Przekrój = (200 x 130 x 11000) / (4 x 56 x 230 x 230) Wynik to 24 mm2 adamfalana prawda, że interesujący wynik. Zgodnie z tym wynikiem ten Twój pomysł z przekrojem10 mm2 jest chyba realny.A tak na marginesie ważne też jest gdzie masz licznikenergii.A na koniec ja też jestem tylko forumowym specem ianonimowym specjalistą z internetu,więc proszę o stosowanie zasady ograniczonegozaufania do tego co piszę. Łącze pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.04.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 (edytowane) Z tym, że rozdzielnica nie jest końcowym odbiornikiem.Polecam -> http://bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/dopuszczalne-spadki-napicia.htmlTam są poprawne wzory na obliczenie spadków napięć. Licznik z pewnością jest w granicy posesji, bo inaczej nie byłoby tematu "jaki kabel". Edytowane 29 Kwietnia 2010 przez robertsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 29.04.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 RobertszNa tym linku, który podałeś, spójrz na dwaostatnie wzory odnoszące się do 3-faz.Jest tam pojawiający i znikającypierwiastek z 3. Więc tylko jeden z tychdwóch wzorów może być poprawny.Ja stawiam na ten bez pierwiastka.Ale może ja i moje źródła się mylimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 29.04.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Dziwnie to liczycie i nie będę się do tego odnosił bo nie rozumiem tych obliczeń. Tak się tego na pewno nie robi.Poza tym, obciążalność długotrwała i spadki napięć to nie są wszystkie parametry które trzeba brać pod uwagę. Więcej nie napiszę. Jak ktoś chce dobierać WLZ na podstawie stron www i rad na forum a nie na podstawie obliczeń kogoś kto ma pojęcie i ma odwagę się podpisać pod swoimi sugestiami to i tak nie ma znaczenia jak się robi prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 29.04.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Oj saksofon Ty kilku rzeczy nie rozumiesz.I ja i zapewne robertsz mamy solidne technicznewykształcenie no i dużą praktykę. Wzory, którymi się posługujemy pochodzą z publikacji autorytetów w tej dziedzinie.Twój zwrot "Tak się tego na pewno nie robi"jest dziecinny. Bo niczym nie podparty.W jakiś sposób też się pod naszymi radamipodpisujemy, aż tacy anonimowi nie jesteśmy.Nasze rady służą temu, aby autor wątku wiedziałjak ma z fachowcami, którzy będą mu robili instalacjęrozmawiać, o co się dopytać. I gdyby mu zaproponowalikabel 5x25 za 15 tyś zł. to dzięki naszym radom nie dasię w takie rozwiązanie wmanewrować.Zapewniam Ciebie, że na tym forum nie ma ludzinaiwnych, którzy do udzielanych tutaj rad podchodząbezkrytycznie.Inna jeszcze sprawa, przynajmniej ja chciałbym abynasze forum jakiś tam poziom reprezentowało i odczasu do czasu warto jakiś wzór podrzucić czy jakąśdyskusję na tematy techniczne podjąć.Wyobraź sobie, gdybyś z podobnymi tezami wystąpiłna forum elektroda, na forum SEP, na forum ISE,bo tam też udzielają rad anonimowo. A może pozamykaćwszystkie techniczne fora, żeby czasami ktoś krzywdysobie nie zrobił korzystając z rad tam podawanych? Jeżeli masz jakąś tam wiedzę na temat elektrycznościto namawiam Ciebie abyś się na tym forum z naminią podzielił. Bo coś tam sugerujesz, że wiesz. Nie martw się tym, że jak się pomylisz to my tegonie wyłapiemy. A swoją drogą zniechęciłeś mnie do tego żebym jeszcze inny sposób obliczeń zademonstrował.No i jeszcze w zanadrzu miałem fajną radę dlaautora tego wątku, dzięki której trochę pieniędzydodatkowo by zaoszczędził. No trudno. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 30.04.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Dziwnie to liczycie i nie będę się do tego odnosił bo nie rozumiem tych obliczeń. Tak się tego na pewno nie robi. Poza tym, obciążalność długotrwała i spadki napięć to nie są wszystkie parametry które trzeba brać pod uwagę. Więcej nie napiszę. Jak ktoś chce dobierać WLZ na podstawie stron www i rad na forum a nie na podstawie obliczeń kogoś kto ma pojęcie i ma odwagę się podpisać pod swoimi sugestiami to i tak nie ma znaczenia jak się robi prawidłowo. W zasadzie samm już odpowiedział, więc tylko w ramach poparcia samma: Jest wystarczająco dużo ludzi z uprawnieniami do... m. innymi obliczania przekrojów WLZ, ale też stawiania dachów, wypisywania recept itp, aby im patrzeć na ręce. Przeciętna osoba z jakimś technicznym wykształceniem jest w stanie na podstawie wzoru policzyć wymagane parametry, choćby po to, by wiedziała, czy nie przepłaca. I by wiedziała, czy za tą pieczątką stoi wynik rzetelnych wyliczeń, czy tylko, jak w przykładzie samma: 5razy 25, na pewno nie będzie za mało, a nie ja za to płacę. 500 PLN za pieczątkę się należy. Papiętaj też, że wzór jest wzorem, niezależnie, czy widzisz go w książce, czy na www. Jego wiarygodność może być inna, ale tu już miejsce na rozsądek Inwestora. A widywałem błędy we wzorach w podręcznikach akademickich. Papierowych podręcznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts