krzcel 02.07.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Czy 10mm2 wystarczy ? elektryk mówi, że tak. I ma rację, ale ja bym położył (robiąc dla siebie) YKY 4x16mm2, bo - za 20 lat wpadnie ci do głowy dobudować mały kryty basen i będzie potrzeba zasilenia centrali wentylacyjnej - wpadniesz na pomysł prowadzenia w domu działalności gospodarczej - będą lepsze parametry pętli zwarcia, niższe spadki napięć - 25mm2 już nie, bo 16 jeszcze pasuje pod typowy osprzęt a 25 już się nie mieści. I dowiedz się w ZE: kabel 4x czy 5x. Dla mnie jest oczywiste, że 4x ale zawodowa energetyka ma niekiedy swoje zdanie a ja się kopać z koniem nie zamierzam i Tobie też nie polecam. Zagadnienia Cu czy Al nie podbijam, bo zdecydowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.07.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 I dowiedz się w ZE: kabel 4x czy 5x. Dla mnie jest oczywiste, że 4x ale zawodowa energetyka ma niekiedy swoje zdanie a ja się kopać z koniem nie zamierzam i Tobie też nie polecam. A co ma do tego ZE ? Niby jak ma rządzić cudzą własnością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.07.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 A co ma do tego ZE ? Niby jak ma rządzić cudzą własnością ? Popieram powyższą wypowiedź w całości, toteż napisałem ja się kopać z koniem nie zamierzam i Tobie też nie polecam. Czy kolega elpapiotr uważa że jak położy się tam kabel 4x240, w pancerzu ołowianym i zbrojony siatka stalową (tzw, szybowy), to ZE mu to wepnie? IMO lepiej się dogadać z każdym po dobroci, zapytać jak to widzi ZE, a dopiero jak będą zbytnio odbiegać od mojej koncepcji to poszczuć prawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.07.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 ZE ma bardzo specyficzne widzi-misię, łącznie z bzdurnym instalowaniem zabezpieczeń przedlicznikowych, tak więc kładzenie określonych kabli za granicą eksploatacji w kierunku Odbiorcy należy do wykonawcy, i on decyduje, jaki i jak położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts