leśny_ziutek 09.11.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Popełniłem w tym roku parę sztuk, ucząc się murowania od zera: http://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2362.preview.jpg http://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2351.preview.jpg http://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2399.preview.jpg Więcej pod adresem: http://www.dom-przyjazny.pl/image/tid/18 Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę podpowiedzieć parę szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 09.11.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 mama nadziej ,ze ich nie bedziesz tynkowal.U siebie specjalnie odkulem ponad 100 letnie nadproza,wyszly bardzo ciekawie.Chyba drzwi dam dwuskrzydlowe,tzn z prostych desek zbijane deskami w litere "zet",ciemne i duzo starych masywnych okuc,klamki mosiezne z 19 wieku,powinny pasowac do takich nadporzy jak psu buda.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 09.11.2009 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 mama nadziej ,ze ich nie bedziesz tynkowal. Oczywiście, że nie - nie po to się tyle męczyłem z tą cegłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 13.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Piękne będziesz miał w takim razie wnętrza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 17.11.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 jeszcze dobra rada:ostre krawedzie szlifnij troche zeby byly odrobine zaokraglone ,bo duzo lepiej wygladaja ,a do impregnacji niezly jest ceresit ct-17.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 20.11.2009 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Raczej nie planuję szlifować - cegły nie mają zbyt ostrych krawędzi bo robione są ręcznie w drewnianych formach. Co do impregnacji ścian to zastanawiam się jeszcze, ale chyba trzeba będzie to zrobić, bo tu nie mam mowy o odświeżeniu ścian przez pomalowanie ich na nowo. Brud można jedynie zmyć, a jeśli się nie da - zeszlifować. To drugie zmienia całkowicie charakter ściany, gdyż wierzchnia warstwa cegły to zupełnie co innego niż środek. Myślę więc o takiej impregnacji, która nie pozwoli na wnikanie brudu wgłąb, a pozwoli na jego bezpieczne zmycie z powierzchni. Pozostaje jeszcze pytanie: kiedy impregnować? Przed tynkowaniem sufitów i ścian działowych, czy po tynkach, czy po podłogach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 21.11.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 impregnowalym przed malowaniem ,bo bez impregnatu cegla bedzie chlonac farby,zas po polozeniu impregantu powierzchnia jest sliska i nie chlonna.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 23.11.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 "Pozostaje jeszcze pytanie: kiedy impregnować? Przed tynkowaniem sufitów i ścian działowych, czy po tynkach, czy po podłogach..." Impregnowanie ( nie mylic z gruntowaniem) wykonałbym po tynkowaniu sufitów. Dobry impregnat zamknie pory i utworzy film na powierzchni cegieł, dzieki temu bedzie mozna latwie zmyc jakiekolwiek zabrudzenia. Proponuje zastosowac produkt dwuskładnikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 23.11.2009 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ja na tą impregnację patrzę jeszcze w kontekście brudzenia ścian w trakcie budowy/wykończeniówki i dlatego chciałbym to zrobić na najwcześniejszym możliwym etapie budowy. Pozostaje jednak kwestia, czy można zaimpregnować za wcześnie i mieć z tego powodu jakieś kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts