abrzoza1 09.11.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam, Noszę się z zamiarem budowy domu w województwie mazowieckim. Niestety mam kilka pytań odnośnie kredytu na 100% wartości nieruchomości. Otóż dom ma mieć 130 m2. Jest to dom parterowy, dach czterospadowy, prosta konstrukcja. Kwota kredytu to ok 370 000 z czego 90 000 chcę wydać na zakup działki a resztę tj. 280 000 na budowę domu. W tym momencie chciałbym dowiedzieć się do jakiego stanu powinien być doprowadzony budynek. Z informacji uzyskanych od "Pani w okienku" usłyszałem, iż musi nastąpić odbiór urzędowy i dopuszczenie do użytkowania. Jakie warunki musi spełnić budynek aby zostać dopuszczonym do użytkowania? Czy w domu muszą być pomalowane ściany, podłogi, płytki w łazience itp.? Czy można oddać do użytkowania dom w którym są wszystkie instalacje (zatwierdzone, mają zakończenia, działają), budynek jest zamknięty, ale w środku i na zewnątrz niepomalowany (tylko szara elewacja, szara ściana), brak podłóg (tylko wylewki), przed domem jest trawa i prowizoryczne ogrodzenie? Kiedy kierownik budowy zamyka dziennik? Jestem nowy na tym forum i jeszcze nie miałem czasu przejrzeć wszystkich postów więc jeśli pojawiły się podobne tematy proszę administratora o podanie mi linku do nich. Z góry dziękuje za informację. abrzoza1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 10.11.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 podpinam się do pytania bo też jestem w przeddzień wzięcia kredytu i tworzenia kosztorysu dla banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 10.11.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 musisz zrobić to wszystko co napiszesz w kosztorysie- jeśli np. zaznaczysz pozycję biały montaż i elewacja to musisz to wykonać mimo że nie jest to potrzebne do odbioru budynku. jeśli chodzi o odbiór budynku to najlepiej wejść na stronę inspektoratu nadzoru budowlanego i tam sprawdzić co jest wymagane do odbioru budynku. podaję stronę z mojego województwa:http://www.pinb.lublin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toja-wawa 11.11.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Przemyślcie dokladnie kosztorys bo jeśli będzie niedoszacowany to zaczną się kłopoty z wypłacaniem kolejnych transz przez bank. Jeśli etap nie jest zakończony to nie ma kasy na następny. Lepiej doliczyć sobie trochę na każdy etap. Jeśli się da to nie rozpisujcie zbyt dokładnie wszystkich czynności - drobna zmiana planów może oznaczać problem z bankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts