Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

urządzenia zmiękczające wodę ? czy warto?

bogdan812

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar załozyc zmiekczacz wody, czy ktoś uzywa lub ma zamiar załozyć.

Czy różnica w uzytkowaniu jest faktycznie spora:

mam na myśli brak kamienia - a urzadzeń w domu jest sporo, jakość uzywanej wody do mycia ponoć nieporównywalna ???

Warto zainstalować. Szczególnie przydatne przy zmywarce, pralce, sanitariatach, co, czajniku itd. Dochodzi niestety koszt soli co jakieś 3 miesiące (ok. 50 zł), ale zaoszczędzi się na detergentach i własnej pracy podczas mycia sanitariatów.

a jaki jest koszt takiego zmiękczacza i co wchodzi w jego skład?

BTW: Co do zmywarki to ona ma swój własny zmiękczacz.

Czy do procesu zmiękczania zużywana jest też oprócz soli woda tak jak w filtrach z odwróconą osmozą? Mierzyłem sobie twardość wody takim testerem akwarystycznym i wyszło mi że mam ponad 30stopni niemieckich - czyli woda dość twarda. Rozumiem że wypadałoby założyć taki filtr? Do ilu stopni zmiękczy mi wodę?

(...)

Warto zainstalować. Szczególnie przydatne przy zmywarce, pralce, sanitariatach, co, czajniku itd. Dochodzi niestety koszt soli co jakieś 3 miesiące (ok. 50 zł), ale zaoszczędzi się na detergentach i własnej pracy podczas mycia sanitariatów.

Plus około 50 - 200l wody użytej przez urządzenie do regeneracji złoża - tak ca co 2 - 3 tygodnie - w zależnosci od wielkości złoża i oczywiście ilości zużywanej wody ...

Czy do procesu zmiękczania zużywana jest też oprócz soli woda tak jak w filtrach z odwróconą osmozą? Mierzyłem sobie twardość wody takim testerem akwarystycznym i wyszło mi że mam ponad 30stopni niemieckich - czyli woda dość twarda. Rozumiem że wypadałoby założyć taki filtr? Do ilu stopni zmiękczy mi wodę?

Sól nie jest używana do procesu zmiękczania tylko do regeneracji złoża .

30 dH to bardzo twarda woda / ze wskazaniem na bardzo / .

Filtr zmiekczający na niewiele się zda - przy takiej twardości po jednym, , góra dwóch dniach złoże się nasyci i nie bedzie funkcjonowało ...

Tylko jonowymienny zmiękczacz wody o odpowiedniej wydajności rzeczjasna .

To i ja cosik dopiszę:

Klient zażądał zmiękczacza z odżelaziaczem(woda rzeczywiście masakra).

Bo woda śmierdzi metalem i jest bardzo twarda.

Założyliśmy stację uzdatniania. Koszt kilka tys zł(ponad 7000).

+ dosypywanie soli co m.w. miesiąc oraz nadmanganian potasu do odżelaziania.

Efekty:

-woda mięciutka i bez jakichkolwiek zapachów

-wymiana złoża zmiękczającego (sól) niezbyt tania, ale bez problemu

-wymiana złoża odżelaziającego...i tu kłopot - zwykły "Kowalski" tego nie kupi, bo "nadmanganian jest stosowany jako dodatek do produkcji amfetaminy , w związku z czym nie sprzedamy tego Panu/Pani..."to info w Chemii Gdańsk (Wicio69 może tym razem się odezwie... ;) ).

Ale zawsze można zastosować zestaw Eko Dafi= 3 filtry : polipropylenowy(jako wstępny), węglowy (jako ten "chemiczny") oraz żywiczny (jako ten "zmiękczający"). Koszt ok 500,-zł, ale cudów nie oczekujmy. Jest lepiej, ale przy tragicznej wodzie niewiele da.

Ostatnio wpadła mi w ręce ulotka firmy Bartosz dot. systemu AquaVital - czy ktoś z Was używa tego systemu? Jaki jest koszt tego systemu i jego efektywność?

Przeczytałem tą ulotkę ale jest napisana w stylu dla koneserów (speców) np. co to jest dileka?

Cały czas zastanawiam się nad tym czy jest sens wydawać pieniądze na stację uzdatniania ale z drugiej strony zdrowie rodziny nie ma ceny.

Czy warto?

Każdy musi sobie skalkulować. Woda z pewnością będzie lepszej jakości. Urządzenia typu zlewozmywak, wanna, kabina prysznicowa (koszmarne czyszczenie) czy baterie będą łatwiejsze w utrzymaniu. Z drugiej strony dochodzą koszty na sól, wodę i serwis. W moim przypadku maszyna ustawiona na 3 osoby, co 3 tygodnie "pożerała" ok. 200-300l. wody na płukanie złoża. Oprócz trudności w utrzymaniu urządzeń w należytym stanie, jeden argument przemówił bardzo konkretnie, po tym jak w środku zimy 8-letni piec (mocny i drogi) odmówił posłuszeństwa. Płukanie jakimiś specjalistycznymi środkami nie pomogło i został wymieniony, a zmiękczarka zainstalowana.

Myślę, że przed podjęciem decyzji powinna być zrobiona rzetelna analiza wody.

Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów.

Kto , gdzie i za ile mozna dokonać takiej analizy wody ?

A jako argument napewno jest jakośc mycia się taka wodą NIEPORÓWNYWALNA szczególnie dla alergików ???

Badanie wody mozna zrobic w sanepidzie.Jesli badanie tylko na twardosc to kosztuje okolo 20 zlotych(nie pamietam dokladnie). U mnie orzeczenie brzmialo: ....... nie nadaje sie do spozycia przez ludzi... :lol:

Nasza maszyna to koszt okolo 3000 ,ale to tylko odwapniacz.Mozna ustawic stopien odwapniania,czestotliwosc plukania itp. jest zdecydowana roznica! polecam!

U mnie koszt urządzenia i montażu wyszedł ok. 2,5 tys. zł (sprzęt zakupiony w BIMsie). Woda po zmiękczeniu ma ok. 5-6 st.

Co do zmywarki, to po zmiękczeniu wody zużywa się mniej środka czyszczącego, wody i prądu, gdyż można ustawiać krótszy czas zmywania, przy niższej temperaturze.

Jak zwykle w takich przypadkach, wadą jest cena urządzenia i koszty eksploatacji, ale zalety mimo wszystko przewyższają wady.

U mnie koszt urządzenia i montażu wyszedł ok. 2,5 tys. zł (sprzęt zakupiony w BIMsie). Woda po zmiękczeniu ma ok. 5-6 st.

Co do zmywarki, to po zmiękczeniu wody zużywa się mniej środka czyszczącego, wody i prądu, gdyż można ustawiać krótszy czas zmywania, przy niższej temperaturze.

Jak zwykle w takich przypadkach, wadą jest cena urządzenia i koszty eksploatacji, ale zalety mimo wszystko przewyższają wady.

Jak to mniej środka czyszczącego ? Połowa tabletki ? :roll:

Rozumiem że wypadałoby założyć taki filtr? Do ilu stopni zmiękczy mi wodę?

Do tylu do ilu chcesz - jest regulacja podmieszania.

Ja mam ustawioną (za pomocą testera akwarystycznego i regulacji podmieszania) na 4-5 stopni (podobno na 0 nie warto bo występuje zwiększona korozja czy cuś - nie pamiętam, bo czytałem o tym jakiś czas temu).

Do picia woda zmiękczona się nie nadaje, bo ma dużo sodu (patrz reklamowane mineralne wody nisko sodowe), więc do czajnika używam twardej (nalewam do osobnej butelki z kranika w garażu za filtrem wstępnym 5um).

Przyzwyczaiłem się już do używania małej ilości chemii (duży, niemiecki proszek do prania przy 2 osobach wystarcza na rok, mydło na baaardzo długo itp.), armatura się nie paprze itp. korzyści.

DO instalacji CO przed rozruchem wlałem maksymalnie zmiękczoną wodę oraz inhibitor korozji (dostępny w Allegro), uzupełniam też miękką - zobaczymy za kilka lat jakie będą efekty :wink: