Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

urządzenia zmiękczające wodę ? czy warto?

bogdan812

Recommended Posts

Sposobem "elektrycznym" wody się nie zmiękczy. Mozna co najwyżej utrudnić tworzenie się większych kryształków weglanu wapnia w wodzie. Ma w tym pomagać pole magnetyczne lub elektryczne zależnie od sposobu wykonania i podłączenia cewki (cewek) oplatającej rurę z wodą.

Ponoć to działa, ale zasada działania nie jest tak do końca wyjaśniona :wink:

• 4 months później...

Co do błędów to właśnie przypomniał mi o sobie pewien mega błąd - zrezygnowałem z kratki ściekowej w garażu, która była w projekcie i teraz za karę latam z mopem i wycieram podłogę gdy żona wraca zaśnieżonym autem (moje autko parkuję pod chmurką), a kratka w kotłowni wypadła dokładnie centralnie pod piecem (był problem z wsunięciem do niej rurki odpływowej ze zmiękczacza i drugiej do zalewania syfonu gdy wyschnie i zaczyna wydobywać się fetorek z kanalizy).

wkleiłam post z tematu czego byscie nie zrobili dudujac dom...

jaka rurka odpłuwowa ze zmiękczacza? juz nic nie rozumiem. Cyz w miejscu gdyie stoi ymikcyacy musye miec odpzw do kanaliy_ No to kanal :-( wiem ze musze miec dodatkow rurke do wody do gotowania, zeby byla bez soli a teraz jeszcze kanaliza? tam gdzie piostawie uzdatniacz nie mam takiej rurki..... temat uzdatniania stoi coraz bardziej pod znakiem zapytania

• 1 month później...
Musisz mieć w pobliżu zmiękczacza (logicznie by było mniej niż 5-6 metrów) miejsce gdzie woda z regeneracji sobie odpłynie ;)

No i odpływ z przelewu zbiornika - jak automatyka zawiedzie i podczas wytwarzania solanki zawór nie odetnie dopływu wody to woda wypłynie przez pokrywę i zaleje Ci całe pomieszczenie ...

O ile nie masz zaworu solankowego :) W takiej właśnie sytuacji powinien zablokować dopływ wody do zbiornika solanki nawet w przypadku awarii elektroniki zaworu.

Niestety często w ramach "obniżania kosztów" instalatorzy rezygnują z tego zabezpieczenia.

O ile nie masz zaworu solankowego :) W takiej właśnie sytuacji powinien zablokować dopływ wody do zbiornika solanki nawet w przypadku awarii elektroniki zaworu.

Niestety często w ramach "obniżania kosztów" instalatorzy rezygnują z tego zabezpieczenia.

A są teraz wogóle produkowane zmiękczacze bez zaworu solankowego ??

Zresztą ten zawór to nic innego tylko czujnik pływakowy - który zawsze może się zaciąć - zwłaszcza jak użytkownik sypiąc tabletki do zbiornika wsypie i je do rury z tymże zaworem :D

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "produkcji" ;) Ostatnio bardzo popularne wśród instalatorów jest stosowanie tylko tzw. Air Check-ów. Zapobiegnie on zasysaniu powietrza po wyssaniu całej solanki ale w drugą stronę już nie. Studnia zazwyczaj ma jakieś zamknięcie lub pokrywkę - przynajmniej powinna mieć ;) (systemy bez studni też widziałem...)