Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Wk?ady kominowe (kwasówka) o przekroju prostok?tnym [/b]

Recommended Posts

Mam w domu komin o przekroju 19x28 chcę do niego podłączyć piec dla którego minimalna średnica komina powinna wynosić 20cm. Narazie wszystko jest O.K. ale do nowego pieca muszę w komin zamontować wkład ze stali kwasowej. Gdybym próbował wsadzić tam rurę max wejdzie 18cm i teraz zacznie się problem, gdyż komin będzie za mały do pieca. Teraz pytanie do Wasa czy ktoś ma może zamontowany wkład o przekroju prostokątnym jeśli tak prosiłbym o podanie ceny takiego komina i firm które się tym zajmują w południowo-wschodniej Polsce

Budowlaniec napisał

Co to za piec? Napisz coś więcej.

Piec na paliwo stałe na zagazowane drewno. Gdyby przez cały czas pracował z pełną mocą nawet nie dawałbym wkładu ale on się włącza wyłącza spaliny nagrzewają sie to znowu stygną i w kominie wydziela się duża ilość wody i takiej smoły także bez wkładu komin długo nie wytrzyma, no i szkoda moich gładzi w domu

Centaur14 napisał

Ja mam cos takiego z kwasowki na wielkosc otworu i jeszcze z daszkiem na czubku. Zrobila to taka firma w Ciechocinku przy ul. Raczynskich / Armi Krajowej. Mam to w montowane w kanal dymny od pieca mialowego i wystaje dodatkowo ponad jeden metr nad koniec komina.

A możesz mi podać koszt takiego wkładu, wysokość twojego komina (będę miał skalę porównawczą), może masz jeszcze telefon do tej firmy byłbym naprawdę happy

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

ArtMedia napisał

Pamiętaj tylko, że wkład o przekroju prostokątnym będzie działał conajwyżej tak dobrze jak wkład o przekroju owalnym wpisanym w ten prostokąt. A takie owalne robię właściwie wszystkie firmy bez żadnych dopłat...

Właśnie nastąpiła zmiana planów i będzie wkład kominowy o przekroju owalnym