Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

budowlany_laik

Recommended Posts

Jak chcesz odbierać ciepło z szarej wody to musisz mieć kolektor glikolowy chyba, że zamierzasz tą szarą wodę rozpylać ;) czego nie polecam :)

Ja chcę powietrzną ogrzewać cały dom - pod względem ekonomicznym to się nawet składa.

Pozdrawiam,

bk

Myślałem o pompie wykorzystującej powietrze wylatujące z reku które nawet w zimie ma wysoką temperaturę.

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślałem o pompie wykorzystującej powietrze wylatujące z reku które nawet w zimie ma wysoką temperaturę.

Ja właśnie tak chce zrobić, aby zewnetrzna jednostka PCi wisiała nad wyrzutnią powietrza z rekuperatora (cieplejsze powietrze pójdzie do góry, w zimie chłodne powinno zostać na dole :)). Wtedy odzyskam prawie całe ciepło którego nie udało się odzyskać rekuperatorowi.

Myślałem że odnosisz się we wczęsniejszym poście do pomysłu HenoKa odzysku ciepła z szarej wody przez małą PCi glikolową ze zbiornika buforowego - to jest naprawdę fajny pomysł, ja na jego bazie myślę o włożeniu kolektora glikolowego do dołu chłonnego do którego będę zrzucał wodę z oczyszczalni przydomowej (dodatkowo jest ona podgrzewana przez pokład oczyszczalni przy rozkładzie zanieczyszczeń oraz nie mam problemu z rozdzielaniem instalacji kanalizacyjnej). Ochłodzenie takiej wody też nie może być jakieś bardzo duże, żeby nie zamarzło, jednak z 200-300 litrów wody (pralka, zmywarka, kąpiele itp.) można małym kolektorem odzyskać całkiem sporo ciepła przed oddaniem jej do gruntu.

Pozdraiwam,

bk

To jak to możliwe , że j-j wykorzystuje tylko 2T? :o

Dla mnie szczególnie niewiarygodne pod kątem komfortu CWU. 8)

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale uważasz, że nie jest możliwe grzanie CWU tylko w drugiej taryfie? U mnie właśnie tak to działa, zbiornik 300l, jeszcze _nigdy_ nie zdarzyło się, że zabrakło ciepłej wody. Rodzina 5 osób, często goście. A i wody (niestety) nie oszczędzamy.

Nie wiem, co zepsuło się Jezierowi, że chce robić renowację CWU. U mnie przełączaniem steruje zegar taryfowy w rozdzielni - wg cen na allegro kosztuje niecałe 200zł (u mnie steruje także całym CO). To może wygodniej kupić nowy zegar?

Możliwe jest grzanie wody tylko tańszą taryfą. Ja tego nie robię bo wygodniej dla mnie jest niesterować taryfami. Mam zasobnik 200 l. i zdarzało się, że kończyła się ciepła woda.

Nie widzę przyszłości w ogrzewaniu CWU tylko prądem. Poniżej ceny za tani prąd nie da się zejść.

Możliwe jest grzanie wody tylko tańszą taryfą. Ja tego nie robię bo wygodniej dla mnie jest niesterować taryfami. Mam zasobnik 200 l. i zdarzało się, że kończyła się ciepła woda.

Nie widzę przyszłości w ogrzewaniu CWU tylko prądem. Poniżej ceny za tani prąd nie da się zejść.

Policz w ile zwraca się Tobie PCi powietrze/woda taka mała do CWU, bardzo krótki okres zwrotu moim zdaniem. Z wpięciem tego raczej też nie powinno być problemu. PCi a/w tylko do CWU może uzyskać bardzo wysoki COP (CWU grzejemy też, a nawet więcej latem, ja przynajmniej mam wrażenie że wody ciepłej więcej zużywa się latem niż zimą)

Pozdrawiam,

bk

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale uważasz, że nie jest możliwe grzanie CWU tylko w drugiej taryfie?

Jest możliwe przy odpowiednio dużym baniaku. 8)

Jak masz 300 litrów to OK. 8)

j-j pisał , że ma baniak 80 litrów. :o

Komfort CWU przy 80-ciu litrach jest dla mnie wątpliwy, przy założeniu grzania w 100% w 2T.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale uważasz, że nie jest możliwe grzanie CWU tylko w drugiej taryfie?

Jest możliwe przy odpowiednio dużym baniaku. 8)

Jak masz 300 litrów to OK. 8)

j-j pisał , że ma baniak 80 litrów. :o

Komfort CWU przy 80-ciu litrach jest dla mnie wątpliwy, przy założeniu grzania w 100% w 2T.

:roll: Czytałeś w ogóle mój post duuużo wyżej jako odpowiedz na Twoje pytanie odnośnie cwu??

:roll: Czytałeś w ogóle mój post duuużo wyżej jako odpowiedz na Twoje pytanie odnośnie cwu??

Pewnie. :p

Nie kwestionuję twojej możliwości grzania CWU w 100% w 2T , ale jakim kosztem?( jak pisałeś masz tylko prysznic i bierzecie szybkie kąpiele , a dodatkowo tylko 3 osoby). :-? Jak dla mnie słaby jest to komfort.

Chodzi mi o komfort korzystania z niej dla rodziny cztero lub pięcioosobowej. 8)

Dla mnie sprawa jest w miarę prosta. :D

Jeśli nie masz dużego baniaka , to spełnienie jednocześnie dwóch warunków:

-komfortowego korzystania z CWU

-grzania CWU tylko w 2T

nie jest możliwe. :cry:

Spróbuj wykąpać się w wannie (no tak-nie masz) :lol: , a drugi członek rodziny , niech za chwilę weźmie prysznic. :wink:

Po tym masz w baniaku dokładnie zero ciepłej wody i w normalnym stanie baniak powinien się załączyć do grzania bez względu na taryfy.

Jeśli jest zegar na 2T, to się nie załączy , ale wtedy czekasz do godziny kiedy masz 2T. Dla mnie całkowita porażka. 8)

Myślę , że teraz trochę rozjaśniłem , choć pewnie niektórzy będą udowadniać , że nie. :cry:

Pewnie. :p

Nie kwestionuję twojej możliwości grzania CWU w 100% w 2T , ale jakim kosztem?( jak pisałeś masz tylko prysznic i bierzecie szybkie kąpiele , a dodatkowo tylko 3 osoby). :-? Jak dla mnie słaby jest to komfort.

Chodzi mi o komfort korzystania z niej dla rodziny cztero lub pięcioosobowej. 8)

Dla mnie sprawa jest w miarę prosta. :D

Jeśli nie masz dużego baniaka , to spełnienie jednocześnie dwóch warunków:

-komfortowego korzystania z CWU

-grzania CWU tylko w 2T

nie jest możliwe. :cry:

Spróbuj wykąpać się w wannie (no tak-nie masz) :lol: , a drugi członek rodziny , niech za chwilę weźmie prysznic. :wink:

Po tym masz w baniaku dokładnie zero ciepłej wody i w normalnym stanie baniak powinien się załączyć do grzania bez względu na taryfy.

Jeśli jest zegar na 2T, to się nie załączy , ale wtedy czekasz do godziny kiedy masz 2T. Dla mnie całkowita porażka. 8)

Myślę , że teraz trochę rozjaśniłem , choć pewnie niektórzy będą udowadniać , że nie. :cry:

Przepraszam, zwracam honor Panie wielki masz wyłączność na wiedzę w zakresie jedynego słusznego rozwiązania jakim jest to co posiadasz czyli PCi dla c.o. i cwu za ponad 50 tys. zł i niech wszyscy się kłaniają i tak też robią bo zbyt skomplikowane i niezrozumiałe są pozostałe rozwiązania aby rownać się z Twoim.

To czego nie rozumiemy zastąpmy tylko i wyłącznie PCi bo to zawsze i wszedzie i u kazdegi i za każdą kwotę sie zwróci.

Jakbym sasiadów "branżystów" słyszał więc powoli kończę tą jałową dyskusję

:roll: .

A innych szerzej rozumiejących zapraszam pod prysznic- samotny, ja nie dołączam ;), ja będę wam zakręcał zawór :lol:.

I tak poważnie na konieic napisze tylko to co pisze zawsze i powtarzam, każdy system jest dla ludzi.

Niektórzy nie analizują tylko kupują iinni dokłądnie analizują i kupują.

Każdy dom wymaga indywidualnego podejścia i znalezienia dla niego optymalnego rozwiązania. Nie zawsze się to udaje ale należy potem do tego dążyć w miarę swoich mozliwości.

Przepraszam, zwracam honor Panie wielki masz wyłączność na wiedzę w zakresie jedynego słusznego rozwiązania jakim jest to co posiadasz czyli PCi dla c.o. i cwu za ponad 50 tys. zł i niech wszyscy się kłaniają i tak też robią bo zbyt skomplikowane i niezrozumiałe są pozostałe rozwiązania aby rownać się z Twoim.

To czego nie rozumiemy zastąpmy tylko i wyłącznie PCi bo to zawsze i wszedzie i u kazdegi i za każdą kwotę sie zwróci.

A innych szerzej rozumiejących zapraszam pod prysznic- samotny, ja nie dołączam ;), ja będę wam zakręcał zawór :lol:.

No ,merytorycznie to wniosłeś tyle , że aż się przelewa ze zbiornika-full. :cry:

Chciałem zauważyć , że ani słowem nie wspomniałem o PC. 8)

Czego to więc miało tyczyć. :roll:

klimaw nie bierze pod uwagę jednego - przy pompie ciepła konieczny jest dużo większy zasobnik ciepłej wody, ze względu ekonomie grzania - niższa temperatura ciepłej wody, to wyższe COP. Wystarczy podgrzać wodę do temperatury 45-48st. C.

Przy energii elektrycznej nie ma tego ograniczenia, Spokojnie można podgrzać zasobnik do np. 80 st. C. W takiej sytuacji zasobnik 80litrowy dostarcza min. 160l ciepłej wody (po zmieszaniu).

Można więc pogodzić grzanie wyłącznie w II taryfie i komfort użytkowania ciepłej wody.

Chociaż zużycie 4kWh energii dziennie świadczy o niskim zużyciu ciepłej wody.

U mnie wychodzi 120l ciepłej wody dla 3 osób wychodzi ok. 6kWh energii dziennie, oczywiście z pompą ciepła jest to ok. 3 razy mniej.

...nie bierze pod uwagę jednego - przy pompie ciepła konieczny jest dużo większy zasobnik ciepłej wody, ze względu ekonomie grzania - niższa temperatura ciepłej wody, to wyższe COP. Wystarczy podgrzać wodę do temperatury 45-48st. C.

Przy energii elektrycznej nie ma tego ograniczenia, Spokojnie można podgrzać zasobnik do np. 80 st. C. W takiej sytuacji zasobnik 80litrowy dostarcza min. 160l ciepłej wody (po zmieszaniu).

HenoK

Biorę to pod uwagę , ale nawet 160 litrów to jest jedna dobra wanna. :wink:

...nie bierze pod uwagę jednego - przy pompie ciepła konieczny jest dużo większy zasobnik ciepłej wody, ze względu ekonomie grzania - niższa temperatura ciepłej wody, to wyższe COP. Wystarczy podgrzać wodę do temperatury 45-48st. C.

HenoK

Biorę to pod uwagę , ale nawet 160 litrów to jest jedna dobra wanna. :wink:

Moze u Ciebie. Z prądem to jest 320 litrów ciepłej wody - dokładnie tyle samo, a nawet więcej niż Ty masz z niesamowicie opłacalnej PCi za 50 wafli bo masz VPA 300/200 z tego co pamiętam.

Ale wiem, Ty nie liczysz, bo Ci się nie chce, ale tylko jak nie wychodzi "na Twoje". Doliczasz komin jako niezbędny przy piecu elektrycznym co żeby wyjść na swoje...

Moze u Ciebie. Z prądem to jest 320 litrów ciepłej wody

Ale pieprzysz głupoty. :evil:

Przeczytaj jeszcze raz co napisał HenoK-może wtedy zrozumiesz , że nie 320 , a 160.

Jak cię boli to 50 , to oderwij się od piwa i weź się do roboty , też będziesz miał. :lol:

Pieprzysz to Ty, zwłaszcza przy liczeniu... Ale nie każdy musi znać matematykę, nawet na maturze jej nie trzeba zdawać.

Klimaw, będę miał 50 wafli bo ich nie wydam na PCi, 160 litrowy zbiornik na CWU z prądem to 320 litrów CWU i o to mi chodziło.

A 50 wafli zapewniam Cię, że mnie akurat nie boli... Ale nie kontynuuję tej bezprzedmiotwej dyskusji o tym co kto ma a co nie ma...

Oj, Domek też masz malutki...

Pozdr,

bk

160 litrowy zbiornik na CWU z prądem to 320 litrów CWU i o to mi chodziło.

Cały czas brany był pod uwagę zbiornik j-j, a on ma 80 litrów, więc skąd wziąłeś 160? :roll:

Domek 122m2 pu , 5 pokoi. :D

Niepotrzebowałem rezydencji , tylko domek. 8)

Bardziej interesowała mnie większa działka , niż hektary domu. :o

Buduj rezydencję,masz prawo-twoja kasa. :wink:

160 litrowy zbiornik na CWU z prądem to 320 litrów CWU i o to mi chodziło.

Cały czas brany był pod uwagę zbiornik j-j, a on ma 80 litrów, więc skąd wziąłeś 160? :roll:

Domek 122m2 pu , 5 pokoi. :D

Niepotrzebowałem rezydencji , tylko domek. 8)

Bardziej interesowała mnie większa działka , niż hektary domu. :o

Buduj rezydencję,masz prawo-twoja kasa. :wink:

A tak mi się wzięlo 160 litrów ;)

Jakbyś nie miał PCi to miałbyś 25 metrów więcej ;)

Zakładałem PCi od początku budowy... Myślałem że dla takiej powierzchni jaką buduję to się MUSI opłacać... I co? I się nie opłaca... Za wyjątkiem PCi "garażówek" nie mam ofert na sensownym poziomie, nie da się tego ekonomicznie uzasadnić chyba, że założę że prąd będzie co roku drożał o 10%, tylko że wtedy to raczej w tym kraju wybuchnie rewolucja, bo nie sądze aby ktokolwiek zaakceptował takie podwyżki zwłaszcza cen żywności...

Przy wzroście prądu ponad inflację o 5% zwrot 11 lat...

Grzanie CWU w II taryfie jest jak najbardziej możliwe. To tylko kwestia mocy grzałek i pojemności zbiornika. Już pisałem atlantic 300 L grzeje tę ilość do 75 stopni w 6 godzin. To jakiś 600 L kąpieli. Jak ktoś ma 4 wanny to na tą czwartą nie wystarczy :D :D :D .

I o to mi chodziło. :p

Ty z pewnością grzejesz w 2T i masz ten komfort. :D

A co byś powiedział jakbyś miał baniak 80 litrów-też byś grzał tylko w 2T? :o