irreality 21.11.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 dla mnie ten watek jest/byl bardzo ciekawy. widac tu scieranie sie dwoch grup- biednejszych i zamozniejszych. biedniejsi to oczywiscie od grzania pradem- odnosze wrazenie , ze zawisc zawladnela nimi bez reszty. He he dobre. Kupie sobie z dwie pompy ciepła żeby nie mówili na wsi żem bidota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 22.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Dotacje już są w biednych Niemczech - do 3000 EUR do instalacji (jakbym taką dostał, mój zwrot skróciłby się do 8 lat) Jak wejdą przepisy cytowane przez HenoKa w innym wątku (o max zużyciu energii elekt. przez budynki) to i jedni i drudzy dostaną w dupę i to niewąsko, ale ci grzejący prądem trochę mniej bo zostanie im jeszcze kasa i będa sobie mogli dociągnąć gaz albo baniak z olejem kupic No widzisz, a do czego podłączysz ten gaz lub albo baniak z olejem? Do kabli grzejnych? Jeśli "kablowce" są przewidujący to zamontują np podłogówkę, albo grzejniki - w tym momencie koszt instalacji rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 22.11.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Dotacje już są w biednych Niemczech - do 3000 EUR do instalacji (jakbym taką dostał, mój zwrot skróciłby się do 8 lat) Jak wejdą przepisy cytowane przez HenoKa w innym wątku (o max zużyciu energii elekt. przez budynki) to i jedni i drudzy dostaną w dupę i to niewąsko, ale ci grzejący prądem trochę mniej bo zostanie im jeszcze kasa i będa sobie mogli dociągnąć gaz albo baniak z olejem kupic No widzisz, a do czego podłączysz ten gaz lub albo baniak z olejem? Do kabli grzejnych? Jeśli "kablowce" są przewidujący to zamontują np podłogówkę, albo grzejniki - w tym momencie koszt instalacji rośnie. Ja porównuję wodne ogrzewanie podłogowe z PCi versus wodne ogrzewanie podłogowe z piecem elektrycznym CO (kospel 2,5k PLN), więc po prostu podłącze sobie to do zbiornika który i tak będe miał (oczywiście zbiornik z odpowiednimi wejściami kupuję już). Robię tak bo liczę że pojawią się dotacje do PCi albo zrobię PCi LG Therma V której okres zwrotu jest 5-6 lat u mnie. Generalnie dyskutujemy tutaj o takim rozwiązaniu głównie co zaznaczyłem w jednym z pierwszych postów tego wątku. W moim przypadku mam 2,5k PLN za piec elektryczny CO (dodam nawet montaż za 2,5k PLN, chociaż to już jest mocno naciągane versus PCi za 65k PLN (tylko PCi + odwierty oraz jej montaż, odliczam koszt zbiornika CWU) co daje ROI na poziomie 11-12 lat dla dość dużego domu. Dość długo... Jeżeli byśmy mieli porównać koszt PCi RAZEM z wodną podłogówką, versus elektryczna podłogówka (tańsza według moich wycen ok. 40% od wodnej) lub nie daj bóg grzejniki elektryczne niecentralne (tańsze od jakiejkolwiek podłogówki) to zwroty pompianych krezusów sięgnąć mogłyby nawet pół wieku w szczególnych przypadkach... Pozdrawiam, bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 WitamNapiszę coś w tym wątku to może da to co niektórym niezdecydowanym trochę do myślenia. Jestem posiadaczem pompy ciepła polskiej produkcji za którą zapłaciłem 10k. Za odwierty zapłaciłem 10k (mogłem zrobić poziomy za 6-7k). Reszty nie liczę bo i tak trzeba mieć przy ogrzewaniu wodnym. Jeśli uważacie że polskie jest be to uwierzcie mi na słowo że i tak prawie wszystkie firmy używają tych samych sprężarek co jest najważniejszą i najdroższą częścią pompy. Policzcie teraz sami sobie czas zwrotu w porównaniu do grzania prądem. Myślę, że to będzie jakieś 3-4 no maksymalnie 5 lat. Nie dajmy się zwarjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 19.02.2010 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Policzcie teraz sami sobie czas zwrotu w porównaniu do grzania prądem. Myślę, że to będzie jakieś 3-4 no maksymalnie 5 lat. Policzyłeś? Ściągnąłeś arkusz? Czy strzelasz? Właśnie w tym sęk, żeby każdy to sam policzył. Dla każdego domu wynik będzie inny. To, że Tobie się nakład zwróci szybciej, nie oznacza, że będzie tak samo u innych. Wszystko zależy od zapotrzebowania energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.02.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Strzela ! Najgorzej że czasami trafia Ale tylko czasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.02.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Nie ma różnic w grzaniu prądem i PCi pod względem komfortu więc i to i to jest albo ładą albo mercedesem. Jest różnica. Grzanie i sterowanie niecentralne jest zdecydowanie lepsze. Może też dać oszczędności. PC to centralne. Czyli tutaj mamy PC na minus. Jest jeszcze inna kwestia - przy grzaniu prądem jest duża pokusa aby przykręcić ogrzewanie bo bardzo dużo zostanie w kieszeni - tutaj PC na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.02.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Policzcie teraz sami sobie czas zwrotu w porównaniu do grzania prądem. Myślę, że to będzie jakieś 3-4 no maksymalnie 5 lat. Policzyłeś? Ściągnąłeś arkusz? Czy strzelasz? Ja sciagnalem i policzylem. 7 lat Calosc na kredyt, obecnie 2.4%. W obu przypadakch podlogowka wodna, koszt 58kPLN vs 25kPLN (za moja podlogowek zaplacilem 18kPLN, czyli na piec el. i jego instalcje + sterowanie zalozylem 7kPLN. Nikt mnie nie namowi na podlogowke elektryczna - za duzo widzialem spalonych podlogowek w lazienkach po 5 czy 10 latach :-/ Takoz na jakiekolwiek kaloryfery. COP 3.5 I i II tarfya 75/25 % 180m^2 roczne zapotrzebowanie 18.000 KWh marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Policzyłeś? Ściągnąłeś arkusz? Czy strzelasz? Policzyłem. 5 lat przy wyliczeniach mało optymistycznych(80kwh/m2) i oczywiście tu i tu system wodny. Spokojnie, chodzi mi przede wszystkim o to, że koszt instalacji układu z PC nie musi być tak wysoki. Przez dwa lata szukałem źródła ciepła do mojego domu (jeszcze zanim zacząłem go budować) i znalazłem. Za cały sezon razem z CWU zapłacę niecałe 2k. Chyba bym się pociął jak bym miał zapłacić 6-7k (kryzys też odczułem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.02.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Grzanie i sterowanie niecentralne jest zdecydowanie lepsze.Co to jest wg Ciebie grzanie i sterowanie niecentralne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.02.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Grzanie i sterowanie niecentralne jest zdecydowanie lepsze.Co to jest wg Ciebie grzanie i sterowanie niecentralne? Grzanie niecenralne to takie, które nie ma punktów centralnych, np: kotła gazowego albo pompy ciepła. Steroweanie niecentralne to takie, które daje możliwość dokładnego i niezależnego ustawienia temperatury dla każdego z pomieszczeń z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.02.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Grzanie niecenralne to takie, które nie ma punktów centralnych, np: kotła gazowego albo pompy ciepła.Rozumiem, że myślisz np. o piecach kaflowych w każdym pomieszczeniu? Tylko one zdaje się są słabo sterowalne . Są jeszcze takie ogrzewacze gazowe np. http://www.mora.com.pl/ogrzewacze-wnetrz-Pl.html, tylko każdy z nich musi mieć przewód powietrzno spalinowy. Czy może chodzi Ci o jeszcze inny rodzaj ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.02.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Grzanie niecenralne to takie, które nie ma punktów centralnych, np: kotła gazowego albo pompy ciepła.Rozumiem, że myślisz np. o piecach kaflowych w każdym pomieszczeniu? Tylko one zdaje się są słabo sterowalne . Są jeszcze takie ogrzewacze gazowe np. http://www.mora.com.pl/ogrzewacze-wnetrz-Pl.html, tylko każdy z nich musi mieć przewód powietrzno spalinowy. Czy może chodzi Ci o jeszcze inny rodzaj ogrzewania? No tak o inny - konwektory albo promienniki elektryczne. Inny rodzaj ogrzewania niecentralnego zapewne w swej niekomfotowości całkowicie zniwelowałby komfortowość wynikającą z niecentralności PS. w tym wątku piszemy o prądzie i pompach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.02.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Nikt mnie nie namowi na podlogowke elektryczna - za duzo widzialem spalonych podlogowek w lazienkach po 5 czy 10 latach :-/ marcin Gdzie ty widziałeś te spalone podłogówki? Rozmawiałem z istniejącą od początku lat 90 firmą sprzedającą i montującą systemy CO. Montują też systemy elektryczne. Nie mieli ani jednego zgłoszenia o awarii samych kabli. Jestem zainteresowany bo chcę sobie kabelki w podłogę wsadzić. Będą w płycie więc praktycznie bez możliwości naprawy. Możesz coś bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.02.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Nikt mnie nie namowi na podlogowke elektryczna - za duzo widzialem spalonych podlogowek w lazienkach po 5 czy 10 latach :-/ marcin Gdzie ty widziałeś te spalone podłogówki? Rozmawiałem z istniejącą od początku lat 90 firmą sprzedającą i montującą systemy CO. Montują też systemy elektryczne. Nie mieli ani jednego zgłoszenia o awarii samych kabli. Jestem zainteresowany bo chcę sobie kabelki w podłogę wsadzić. Będą w płycie więc praktycznie bez możliwości naprawy. Możesz coś bliżej? Ja rozmawialem z firma od pomp ciepla. Powidzieli ze ich pompy maja COP anwet 600% ) Siostrze polowa podlogi w lazience nie grzeje. Znajomym tez wysiadlo. Nie umiem powiedziec jakiej firmy te maty grzewcze/kable byly, ale ide o kazdy zaklad, ze jak zapytasz firmy ktora cos takieg robi, ze sie nie przyzna jesli sie zdarzaja usterki. Tez bym sie nie przyznal marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukba 19.02.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Nikt mnie nie namowi na podlogowke elektryczna - za duzo widzialem spalonych podlogowek w lazienkach po 5 czy 10 latach :-/ marcin Gdzie ty widziałeś te spalone podłogówki? Rozmawiałem z istniejącą od początku lat 90 firmą sprzedającą i montującą systemy CO. Montują też systemy elektryczne. Nie mieli ani jednego zgłoszenia o awarii samych kabli. Jestem zainteresowany bo chcę sobie kabelki w podłogę wsadzić. Będą w płycie więc praktycznie bez możliwości naprawy. Możesz coś bliżej? W domu moich rodziców, w dwóch pomieszczeniach. Naprawiali to ale za 2 czy 3 razem dali sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.02.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 No ale co się zepsuło? Kabel się przepalił? Zwarcie jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukba 19.02.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Kabel się przepalał. Przyjeżdżał elektryk czy ktoś, łatał to i przepalało się w następnym miejscu. Nie wiem czy badziewne kable czy montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.02.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Kabel się przepalał. Przyjeżdżał elektryk czy ktoś, łatał to i przepalało się w następnym miejscu. Nie wiem czy badziewne kable czy montaż. Możesz sprawdzić co za kable? Będę miał kable w płycie więc nie do naprawienia. Niby dają 10 lat gwarancji ale co mi po niej jak ma się coś zepsuć. Może będę musiał zmienić kable na coś innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.02.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 w tym wątku piszemy o prądzie i pompachSłusznie. Sęk w tym, że ogrzewanie elektryczne nie jest ogrzewaniem niecentralnym. Cały czas jesteś uzależniony od centrali - elektrowni zlokalizowanej zazwyczaj setki kilometrów od grzejnika, która w naszych realiach w zdecydowanej większości produkuje energię elektryczną poprzez spalanie węgla z kiepską sprawnością (ok. 30%) i sporymi stratami na przesyle. Jeżeli nadal uważasz, że jest to ogrzewanie niecentralne, to napisz czym się ono różni od centralnego ogrzewania zasilanego z miejskiej ciepłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts