Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

budowlany_laik

Recommended Posts

dla mnie ten watek jest/byl bardzo ciekawy. widac tu scieranie sie dwoch grup- biednejszych i zamozniejszych. biedniejsi to oczywiscie od grzania pradem- odnosze wrazenie , ze zawisc zawladnela nimi bez reszty.

He he dobre. Kupie sobie z dwie pompy ciepła żeby nie mówili na wsi żem bidota...

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dotacje już są w biednych Niemczech - do 3000 EUR do instalacji (jakbym taką dostał, mój zwrot skróciłby się do 8 lat)

Jak wejdą przepisy cytowane przez HenoKa w innym wątku (o max zużyciu energii elekt. przez budynki) to i jedni i drudzy dostaną w dupę i to niewąsko, ale ci grzejący prądem trochę mniej bo zostanie im jeszcze kasa i będa sobie mogli dociągnąć gaz albo baniak z olejem kupic ;)

No widzisz, a do czego podłączysz ten gaz lub albo baniak z olejem? Do kabli grzejnych? Jeśli "kablowce" są przewidujący to zamontują np podłogówkę, albo grzejniki - w tym momencie koszt instalacji rośnie.

Dotacje już są w biednych Niemczech - do 3000 EUR do instalacji (jakbym taką dostał, mój zwrot skróciłby się do 8 lat)

Jak wejdą przepisy cytowane przez HenoKa w innym wątku (o max zużyciu energii elekt. przez budynki) to i jedni i drudzy dostaną w dupę i to niewąsko, ale ci grzejący prądem trochę mniej bo zostanie im jeszcze kasa i będa sobie mogli dociągnąć gaz albo baniak z olejem kupic ;)

No widzisz, a do czego podłączysz ten gaz lub albo baniak z olejem? Do kabli grzejnych? Jeśli "kablowce" są przewidujący to zamontują np podłogówkę, albo grzejniki - w tym momencie koszt instalacji rośnie.

Ja porównuję wodne ogrzewanie podłogowe z PCi versus wodne ogrzewanie podłogowe z piecem elektrycznym CO (kospel 2,5k PLN), więc po prostu podłącze sobie to do zbiornika który i tak będe miał (oczywiście zbiornik z odpowiednimi wejściami kupuję już). Robię tak bo liczę że pojawią się dotacje do PCi albo zrobię PCi LG Therma V której okres zwrotu jest 5-6 lat u mnie. Generalnie dyskutujemy tutaj o takim rozwiązaniu głównie co zaznaczyłem w jednym z pierwszych postów tego wątku.

W moim przypadku mam 2,5k PLN za piec elektryczny CO (dodam nawet montaż za 2,5k PLN, chociaż to już jest mocno naciągane ;) versus PCi za 65k PLN (tylko PCi + odwierty oraz jej montaż, odliczam koszt zbiornika CWU) co daje ROI na poziomie 11-12 lat dla dość dużego domu. Dość długo...

Jeżeli byśmy mieli porównać koszt PCi RAZEM z wodną podłogówką, versus elektryczna podłogówka (tańsza według moich wycen ok. 40% od wodnej) lub nie daj bóg grzejniki elektryczne niecentralne (tańsze od jakiejkolwiek podłogówki) to zwroty pompianych krezusów sięgnąć mogłyby nawet pół wieku w szczególnych przypadkach...

Pozdrawiam,

bk

• 2 months później...

Witam

Napiszę coś w tym wątku to może da to co niektórym niezdecydowanym trochę do myślenia. Jestem posiadaczem pompy ciepła polskiej produkcji za którą zapłaciłem 10k. Za odwierty zapłaciłem 10k (mogłem zrobić poziomy za 6-7k). Reszty nie liczę bo i tak trzeba mieć przy ogrzewaniu wodnym. Jeśli uważacie że polskie jest be to uwierzcie mi na słowo że i tak prawie wszystkie firmy używają tych samych sprężarek co jest najważniejszą i najdroższą częścią pompy. Policzcie teraz sami sobie czas zwrotu w porównaniu do grzania prądem. Myślę, że to będzie jakieś 3-4 no maksymalnie 5 lat. Nie dajmy się zwarjować.

Policzcie teraz sami sobie czas zwrotu w porównaniu do grzania prądem. Myślę, że to będzie jakieś 3-4 no maksymalnie 5 lat.

Policzyłeś? Ściągnąłeś arkusz? Czy strzelasz?

Właśnie w tym sęk, żeby każdy to sam policzył. Dla każdego domu wynik będzie inny.

To, że Tobie się nakład zwróci szybciej, nie oznacza, że będzie tak samo u innych. Wszystko zależy od zapotrzebowania energetycznego.

Nie ma różnic w grzaniu prądem i PCi pod względem komfortu więc i to i to jest albo ładą albo mercedesem.

Jest różnica. Grzanie i sterowanie niecentralne jest zdecydowanie lepsze. Może też dać oszczędności. PC to centralne. Czyli tutaj mamy PC na minus.

Jest jeszcze inna kwestia - przy grzaniu prądem jest duża pokusa aby przykręcić ogrzewanie bo bardzo dużo zostanie w kieszeni - tutaj PC na plus.

Policzcie teraz sami sobie czas zwrotu w porównaniu do grzania prądem. Myślę, że to będzie jakieś 3-4 no maksymalnie 5 lat.

Ja sciagnalem i policzylem.

7 lat :-)

Calosc na kredyt, obecnie 2.4%.

W obu przypadakch podlogowka wodna, koszt 58kPLN vs 25kPLN (za moja podlogowek zaplacilem 18kPLN, czyli na piec el. i jego instalcje + sterowanie zalozylem 7kPLN.

Nikt mnie nie namowi na podlogowke elektryczna - za duzo widzialem spalonych podlogowek w lazienkach po 5 czy 10 latach :-/ Takoz na jakiekolwiek kaloryfery.

COP 3.5

I i II tarfya 75/25 %

180m^2

roczne zapotrzebowanie 18.000 KWh

marcin

Policzyłem. 5 lat przy wyliczeniach mało optymistycznych(80kwh/m2) i oczywiście tu i tu system wodny.

Spokojnie, chodzi mi przede wszystkim o to, że koszt instalacji układu z PC nie musi być tak wysoki. Przez dwa lata szukałem źródła ciepła do mojego domu (jeszcze zanim zacząłem go budować) i znalazłem. Za cały sezon razem z CWU zapłacę niecałe 2k. Chyba bym się pociął jak bym miał zapłacić 6-7k (kryzys też odczułem)

Grzanie i sterowanie niecentralne jest zdecydowanie lepsze.
Co to jest wg Ciebie grzanie i sterowanie niecentralne?

Grzanie niecenralne to takie, które nie ma punktów centralnych, np: kotła gazowego albo pompy ciepła.

Steroweanie niecentralne to takie, które daje możliwość dokładnego i niezależnego ustawienia temperatury dla każdego z pomieszczeń z osobna.

Grzanie niecenralne to takie, które nie ma punktów centralnych, np: kotła gazowego albo pompy ciepła.
Rozumiem, że myślisz np. o piecach kaflowych w każdym pomieszczeniu? Tylko one zdaje się są słabo sterowalne :(.

Są jeszcze takie ogrzewacze gazowe np. http://www.mora.com.pl/ogrzewacze-wnetrz-Pl.html, tylko każdy z nich musi mieć przewód powietrzno spalinowy.

Czy może chodzi Ci o jeszcze inny rodzaj ogrzewania?

Rozumiem, że myślisz np. o piecach kaflowych w każdym pomieszczeniu? Tylko one zdaje się są słabo sterowalne :(.

Są jeszcze takie ogrzewacze gazowe np. http://www.mora.com.pl/ogrzewacze-wnetrz-Pl.html, tylko każdy z nich musi mieć przewód powietrzno spalinowy.

Czy może chodzi Ci o jeszcze inny rodzaj ogrzewania?

No tak o inny - konwektory albo promienniki elektryczne. Inny rodzaj ogrzewania niecentralnego zapewne w swej niekomfotowości całkowicie zniwelowałby komfortowość wynikającą z niecentralności :)

PS. w tym wątku piszemy o prądzie i pompach

Nikt mnie nie namowi na podlogowke elektryczna - za duzo widzialem spalonych podlogowek w lazienkach po 5 czy 10 latach :-/

marcin

Gdzie ty widziałeś te spalone podłogówki? Rozmawiałem z istniejącą od początku lat 90 firmą sprzedającą i montującą systemy CO. Montują też systemy elektryczne. Nie mieli ani jednego zgłoszenia o awarii samych kabli. Jestem zainteresowany bo chcę sobie kabelki w podłogę wsadzić. Będą w płycie więc praktycznie bez możliwości naprawy. Możesz coś bliżej?

Nikt mnie nie namowi na podlogowke elektryczna - za duzo widzialem spalonych podlogowek w lazienkach po 5 czy 10 latach :-/

marcin

Gdzie ty widziałeś te spalone podłogówki? Rozmawiałem z istniejącą od początku lat 90 firmą sprzedającą i montującą systemy CO. Montują też systemy elektryczne. Nie mieli ani jednego zgłoszenia o awarii samych kabli. Jestem zainteresowany bo chcę sobie kabelki w podłogę wsadzić. Będą w płycie więc praktycznie bez możliwości naprawy. Możesz coś bliżej?

Ja rozmawialem z firma od pomp ciepla. Powidzieli ze ich pompy maja COP anwet 600% :-))

Siostrze polowa podlogi w lazience nie grzeje.

Znajomym tez wysiadlo. Nie umiem powiedziec jakiej firmy te maty grzewcze/kable byly, ale ide o kazdy zaklad, ze jak zapytasz firmy ktora cos takieg robi, ze sie nie przyzna jesli sie zdarzaja usterki. Tez bym sie nie przyznal ;-)

marcin

marcin

W domu moich rodziców, w dwóch pomieszczeniach. Naprawiali to ale za 2 czy 3 razem dali sobie spokój.

Kabel się przepalał. Przyjeżdżał elektryk czy ktoś, łatał to i przepalało się w następnym miejscu. Nie wiem czy badziewne kable czy montaż.

Możesz sprawdzić co za kable? Będę miał kable w płycie więc nie do naprawienia. Niby dają 10 lat gwarancji ale co mi po niej jak ma się coś zepsuć. Może będę musiał zmienić kable na coś innego :cry: .

w tym wątku piszemy o prądzie i pompach
Słusznie. Sęk w tym, że ogrzewanie elektryczne nie jest ogrzewaniem niecentralnym. Cały czas jesteś uzależniony od centrali - elektrowni zlokalizowanej zazwyczaj setki kilometrów od grzejnika, która w naszych realiach w zdecydowanej większości produkuje energię elektryczną poprzez spalanie węgla z kiepską sprawnością (ok. 30%) i sporymi stratami na przesyle.

Jeżeli nadal uważasz, że jest to ogrzewanie niecentralne, to napisz czym się ono różni od centralnego ogrzewania zasilanego z miejskiej ciepłowni.