Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

budowlany_laik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A więc odpowiedź brzmi; średnia za miesiące letnie wynosi u mnie 0,46gr przy taryfie G12

Wystarczyło wziąć rachunek do ręki i podzielić kwotę do zapłaty przez ilość kWh (wszystkich)

Jedynie w ten sposób łatwo można policzyć ile rzeczywiście płacimy miesięcznie za kWh przy różnych taryfach w różnych porach roku.

• 1 month później...
Tu też widać ,że poprawne wyliczenia zacytowałem z ostatnio czytanego miesięcznika Ładny dom.Zanim te pompy się zwócą ,rozpadną się i trzeba będzie kupić następne.

"Te pompy" to wszystkie czy Liwko?Porównujesz TYLKO wynik Liwko gdzie nie umie dokładnie podać ile było I i II taryfy oraz szacunkowe wyniki ProStaś'a ,po czym porównujesz to do wyniku gazety gdzie zajmowała zdaje się kosztami przygotowania tylko CWU a następnie całymi kosztami na CWU.

No właśnie a przecież wydałeś więcej na ocieplenie. Poza tym tak jak napisałem bawię się jeszcze z ustawieniami. Nie jest to ciągła praca w jednakowych warunkach. U mnie za to dalej mam tanią CWU a u ciebie nie.

Pzdr

Acha, dodaj jeszcze u siebie wrzesień w którym grzałeś to może zrozumiesz że pogoda nie zawsze jest jednakowa w każdym miejscu. W Szczecinie czy Wrocławiu pewnie bym miał jeszcze z 20% mniej.

Edytowane przez Liwko

• 4 weeks później...
Dzisiaj dostałem rachunek za frycowe :( Pompa ciepła działała od 01.11. i do 13.12. zużyła około 960 kWh. Rachunek za prąd od 13.10 do 13.12 wyniósł 1.400 pln :( za 2200 kWh. Ile kosztowałoby mnie frycowe na samym prądzie ? Mam nadzieję, że to zyżycie jakoś się będzie zmniejszać wraz z mniejszą ilością eksperymentów. pozdr adam

Dzisiaj dostałem rachunek za frycowe :( Pompa ciepła działała od 01.11. i do 13.12. zużyła około 960 kWh. Rachunek za prąd od 13.10 do 13.12 wyniósł 1.400 pln :( za 2200 kWh. Ile kosztowałoby mnie frycowe na samym prądzie ? Mam nadzieję, że to zyżycie jakoś się będzie zmniejszać wraz z mniejszą ilością eksperymentów. pozdr adam

:o Albo masz zamek a nie dom ;), albo coś nie tak

pzdr

Dlaczego?

bez szczegółów użytkowania ... możliwe.

1400 zł za 2200 kWh przez 2 m-ce - to znaczy, że leci prawie tylko w drogiej taryfie, a może nawet budowlanej (?)

Grzeje wode elektrycznie, dużo gotuje przed świętami na kuchence elektrycznej,

a jak jeszcze trochę powiercił, pospawał itp. przy załączonej lampie halogenowej ( takiej z długim żarnikiem ) 500W, którą zapominał wyłączać na noc, to czemu niemożliwe ?

:-)

Edytowane przez gosciu01

Taryfa budowlana, dlatego nie podaję ceny za kWh tylko kWh i kwotę, trudno z rachunku wyczytać ile to kosztuje. Kuchenka elektryczna ale gotowania mało, cwu dogrzewam przepływowo elektrycznym 21 kW, zmywarka, pralka, czajnik normalnie, radio non stop i laptop, rekuperator non stop. Oświetlenie zewnętrzne na zmierzchówce ale na to akurat mam podlicznik i za 10 lamp zewnętrznych na żarówkach energoszczędnych wychodzi mi 10 pln na miesiąc, Coś gdzieś mi za dużo bierze, może ten przepływowy do cwu ? tylko, że cwu z pompy ciepła takie słabe jest :( Pompa zanurzeniowa jeszcze odwadnia studnię drenarską żeby garaż nie był basenem. Jakie macie normalne rachunki za prąd bez ogrzewania ? Jak tak na to wszystko popatrzę to jakoś dziwnie większe te rachunki mi wychodzą niż innym :( pozdr adam

Czyli u mnie całkowiete żużycie dla domu 2200 kWh podzielone na 60 dni daje 36 kWh dziennie na wszystko.

Czyli u Ciebie całkowite zużycie dla domu 381+411=792 podzielona na 18 dni daje 44 kWh dziennie na wszystko.

Czyli już jestem spokojny bo wydawało mi się, że u mnie jest tragicznie :) pozostaje jeszcze tylko wielkość domu ? może już gdzieś pisałeś ale teraz nie odnajdę :(

Czyli u mnie 155 m2.

Czyli u Ciebie ?

pozdrawiam świątecznie adam

adiqq podlicznik mam zainstalawany więc zużycie na samą pompę znam :) drugi podlicznik mam na oświetlenie zewnętrzne na ok. 10 lamp z żarówkami energooszczędnymi które zapalają się automatycznie na czujniku zmierzchu. Całe oświetlenie zużywa od 5-10 pln na miesiąc :)

Ostatnio mniej kombinuję i zużycie się ustabilizowało - ok. 25-30 kWh przy mrozach.

Co do taryf też mam mieszane uczucia czy warto mi robić weekendową czy jednak lepiej mieć te dwie godziny w ciągu dnia w tygodniu. pozdr adam

U mnie ze względu na to,że ktoś ciągle jest w domu z dzieckiem, jednak G12 z dwoma tanimi godz.w ciągu dnia sprawdza się lepiej.Bo przecież prócz wykorzystywania II taryfy na co i CWU mamy jeszcze inne rzeczy jak pralka,zmywarka,prasowanie,pieczenie itp.Nie zawsze się chce czekać do 22.00 :)