Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

budowlany_laik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[Co do taryf też mam mieszane uczucia czy warto mi robić weekendową czy jednak lepiej mieć te dwie godziny w ciągu dnia w tygodniu. pozdr adam

ja ma Energę, w taryfie weekendowej mam również dwie godziny tańsze w ciągu dnia, nie muszę wybierać

EnergiaPro - taryfa weekendowa ma też 2 godziny tanie w ciągu dnia i kończy się o 7:00, ale ....

cena prądu w I taryfie jest większa niż przy stadardowej taryfie 2T.

Kiedy obecnie będą nowe cenniki ?

Muszę zadać zapytanie o ofertę sprzedaży Twojego sprzedawcy na moim terenie .Tu sa % zmiany tyle,że nie pełne bo z 20/12/2010

http://www.bankier.pl/wiadomosc/-2260555.html

Ta taryfa o której piszę że jest dostępna dla osób któe w poprzednim roku zużyły conajmniej 3MW prądu. Tylko czy może być u innego dostawcy ?

:) Właśnie z nimi koresponduję.O dziwo nie odrzucili możliwości. Zadają pytania i tak sobie miło piszemy.Zobaczę co z tego będzie.

Swietne, szybkie, wygodne, dla mnie bomba :) Zwlaszcza 1 rzecz daje bardzo do myslenia: dodanie rocznych srednich kosztow utrzymania instalacji z pompa ciepla na poziomie 750 powoduje, ze linie kosztow sie nigdy nie przetna. To daje mocno do myslenia biorac pod uwage, ze mamy rozne elementy mechaniczne, hydrauliczne, rozne obiegi, zrodla.

Pozdrawiam

TO jest euforia odnosnie postu budowlanego_laika z pierwszej strony watku, jakos go wczesniej nie zauwazylem :)

Edytowane przez miloszenko
Poprawka

Gazownia we wrocłąwiu przez www też jest OK.

Gorzej obie instytucje w realu się prezentują.

Kolejny sprzedawca informuje mnie,że G12w czy G12g - jak zwał tak zwał, ale w każdym razie weekendowa jest dla klientów taryfowych którzy otrzymali sprzedawcę z urzędu na danym terenie.Dla mnie stawka jest inna, ale tylko i wyłącznie w G11 lub G12

Nie rozumiem, mogę poprosić jakoś jaśniej ?

Masz dostawcę constans.

Masz sprzedawcę X bo mieszkasz w Y.

Chcesz zmienić dostawcę na Z, ale .......nie możesz bo musisz mieć X ??? Z uwagi na taryfę weekendową ?

pzdr

Inaczej.Weekendowa nie jest towarem/usługą w ofercie dla wszystkich.Ja nie dostanę weekendowej od innego sprzedawcy( jak do tej pory nie trafiłem).Mogę kupować energie po zaproponowanej mi cenie w taryfie G11 lub G12.

Edytowane przez wit74

Nie wiadomo jak jest. PRzynajmniej ja nie wiem. JEśli ktoś potrzebuje to niech przerobi temat i wstawi tutaj informację. Generalnie należy szukać tańszych rozwiązań aby pobudzić konkurencję :)

Co do korzystania z takich łaczonych systemów to problemem też jest brak prądu. Znalezienie docelowo winnego będzie trudne. W końcu korzystasz z usług 3 zakładów.

• 2 weeks później...
9kWh? To ja mam jakąś masakrę, ja zużywam dwa razy więcej na zwykłe potrzeby.

Czytaj ze zrozumieniem ;). Te 9kWh, to w tańszej taryfie. Oprócz tego jest jeszcze ta droższa.

U mnie przeciętne zużycie energii na inne potrzeby niż pompa ciepła (ogrzewanie i cwu) wynosi 13-14kWh na dobę.

U mnie razem z cwu zużycie dobowe to od 9-11 kWh bez dogrzewania.

Ale jak zaczynałem mieszkać to było od 12-15 kWh, jednak udało się to zoptymalizować.

Zobaczymy ja będzie jak zaopatrzyłem się w suszarkę z PCi. Ciekawe czy znacząco wzrośnie zużycie, na razie po grudniu różnica niewielka.

pzdr

Dla jesieni przyjąłem: 8 kWh tania, 4 kWh droga

Dla zimy 9 kWh tania, 4 kWh droga.

Mam swoje dane zużycia energii z 14 lat i wygląda to następująco:

Sty -10,8%

Lut – 9,3%

Mar -10,2

Kwi – 8,1%

Maj – 7,6%

Cze – 6,4%

Lip – 6,2%

Się – 5,8%

Wrz – 7,1%

Paź – 8,4%

Lis – 9,3%

Gru – 10,9%

Możesz przyjąć dane dla statystycznej rodziny, statystycznie żyjącej w środkowo-wschodniej Europie :-)