Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

budowlany_laik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

temat nigdy nie zostanie wyjaśniony jeśli każdy nie policzy sobie ile energii (kWh) lub inaczej przeliczonej rocznie potrzebuje, aby zapewnić sobie optymalny komfort. Można się spierać, że np temperatura 19stC lub24stC jest odpowiednia, czy woda z cwu w temp 35stC może w 55stC jest bardziej komfortowa, ale płaconych rachunków i swoich możliwości się nie oszuka, zatem można sobie dywagować do czasu aż każdy przeliczy sobie potrzeby energetyczne swojego gospodarstwa najlepiej w roku. Już kilka lat temu do tego zachęcałem, ale do tej pory najprawdopodobniej nawet najbardziej zagorzały uczestnik tego forum rzetelnej odpowiedzi nie potrafi dać. Aby nie być gołosłownym podam zapotrzebowanie na energię przykładowego mieszkania w kamienicy 95m2 w latach 2007-2010

http://img535.imageshack.us/img535/5223/captureaos.jpg

jest to mieszkanie w którym ogrzewanie jest w 2 taryfie G12, jest tam dostępna instalacja gazowa ZG50 w taryfie W-1

http://img830.imageshack.us/img830/197/captureao.jpg

dla tego konkretnego przypadku sporządziłem taki bilans

http://img51.imageshack.us/img51/2418/capturenr.jpg

zawsze na podstawie poniesionych kosztów możemy obliczyć zapotrzebowanie na energię każdego gospodarstwa, dopiero wtedy możemy dyskutować o najbardziej ekonomicznych możliwościach ich zaspokojenia. Nośniki energii są dostępne w różnej cenie, ale ich wybór zależy od nas.

• 10 months później...

Dwa lata temu zacząłem myśleć o ogrzewaniu w moim domu. Węgiel, pellety, gaz - wszystko odpadało z różnych względów. Została pompa ciepła i prąd. Miało być po prostu w 99% bezobsługowo.

Wg OZC, dom wychodził 2,8-litrowy. Decyzja - kocioł elektryczny + bojler. Jednakże doszliśmy do wniosku, że będzie też, bez względu na wszystko, podłogówka wodna.

Na podstawie obecnych wyników w kWh, wychodzi dom 3,2-litrowy. Jak będzie na koniec sezonu grzewczego - na pewno poinformuję :)

Tak prezentują się wyniki obliczeń i na wykresie spodziewany okres zwrotu PCi dla mojego przypadku. Do arkusza z 1. strony wątku przyjąłem dom 3,5-litrowy (wersja pesymistyczna).

Cena PCi - DZ robione systemem gospodarczym.

http://img713.imageshack.us/img713/6580/arkusz.jpg

Zachęcam do liczenia i porównywania 'PCi kontra prąd' w konkretnych przypadkach oraz do publikowania wyników obliczeń w tym wątku.

Edytowane przez budowlany_laik

Zachęcam do liczenia i porównywania 'PCi kontra prąd' w konkretnych przypadkach oraz do publikowania wyników obliczeń w tym wątku.

Witam, wzorowo pokazales, jak kazdy rozsadny inwestor powinien podejsc do wyboru systemu grzewczego. OZC, plus nasze wlasne oczekiwania, wyceny danych systemow pod konkretny dom, porownanie rachunkow i kosztow inwestycyjnych, itd.

Wiele wojen "co lepsze" jest niepotrzebnych, bo zawsze to jest kwestia indywidualna.

Pozdrawiam i post zapisze jako wzor :)

Realny wzrost cen energii elektrycznej założyłeś 1,2%??? Już za kilka naście dni przekonasz się, że jest inaczej. Szok natomiast przeżyjesz (przeżyjemy) w 2013.

To jest przyklad jednej ze zmiennych, ktore warto przy szacowaniu kosztow ogrzewania zalozyc, np wzrost o 5, 15, 25 %, zeby byc swiadomym czy nasz budzet to wytrzyma.

Nalezy przy tym pamietac, ze wzrost np ceny pradu odnosi sie tez nie tylko do kosztow ogrzwania pradem, ale gazem czy pompa tez (chodz oczywiscie nie w takim stopniu).

Liwko, o czym bysmy sie nie przekonali, to jesli dostwca bedie chcial utrzymac jakas sprzedaz dla dwutaryfowcow, to zdaje sobie sprawe, ze przekroczenie pewnej granicy moze spowodowac odplyw klientow. Rynek nie znosi prozni.

Pozdrawiam

A dalej, zajrzyj na 1. stronę wątku:

"7. Realny roczny wzrost cen energii elektrycznej - różnica między wzrostem cen energii elektrycznej a wzrostem wynagrodzeń. W latach 2003-2008 wyniósł średnio w skali roku 1,2%."

A co ma piernik do wiatraka? Inwestycję ponieśliśmy raz, więc nie powinniśmy uwzględniać wzrostu płac do okresu zwrotu!!! To jest totalna bzdura!!!

A co ma piernik do wiatraka? Inwestycję ponieśliśmy raz, więc nie powinniśmy uwzględniać wzrostu płac do okresu zwrotu!!! To jest totalna bzdura!!!

I tak i nie. Cos musisz zalozyc, np brak zmiany placy (choroby, wpadki losowe, itp). Sredni przechod roczny moze sie roznic od 12 x wyplata.

To juz inwestor decyduje jak ostroznie do tego podejdzie. Dany koszt ogrewania dla jednego jest pomijalny dla innego krytyczny.

Pozdrawiam

I tak i nie. Cos musisz zalozyc, np brak zmiany placy (choroby, wpadki losowe, itp). Sredni przechod roczny moze sie roznic od 12 x wyplata.

To juz inwestor decyduje jak ostroznie do tego podejdzie. Dany koszt ogrewania dla jednego jest pomijalny dla innego krytyczny.

Pozdrawiam

To nie ma nic wspólnego z poniesionymi kosztami jak i z okresem zwrotu!!! Cena inwestycji, jak i zużycie kWh pozostanie bez zmian, zmieniać się będzie tylko cena kWh. Co ma z tym wspólnego wzrost płac? Ja rozumiem, że te rachunki mogą być w przyszłości dla nas akceptowalne lub nie właśnie przez płace, ale to nie ma nic wspólnego z tematem. TO SĄ BZDURY!!! Wstaw sobie do tego jego wyliczenia 7% (realnie) a okres zwrotu bardzo, ale to bardzo się skróci.

To nie ma nic wspólnego z poniesionymi kosztami jak i z okresem zwrotu!!! Cena inwestycji, jak i zużycie kWh pozostanie bez zmian, zmieniać się będzie tylko cena kWh. Co ma z tym wspólnego wzrost płac? Ja rozumiem, że te rachunki mogą być w przyszłości dla nas akceptowalne lub nie właśnie przez płace, ale to nie ma nic wspólnego z tematem. TO SĄ BZDURY!!! Wstaw sobie do tego jego wyliczenia 7% (realnie) a okres zwrotu bardzo, ale to bardzo się skróci.

Liwko, gdzie ja napisalem ze to ma wplyw na czas zwrotu ?? Ma wplyw na to, czy oszacowany system bedzie do udzwigniecia przez nasz budzet i tyle, przy takich czy innych zalozeniach. Zgadza sie ??

Pozdrawiam

Napiszę ci jeszcze coś. Podał stopę dyskontową w ujęciu rocznym na poziomie 6,5%. A dlaczego w tym momencie nie uwzględnił wzrostu płac? A dlaczego nie uwzględnił inflacji?

Jeżeli wstawia 6,5% dla stopy dyskontowej, to również powinien wstawić około 7% dla rocznego wzrostu cen energii elektrycznej.

Napiszę ci jeszcze coś. Podał stopę dyskontową w ujęciu rocznym na poziomie 6,5%. A dlaczego w tym momencie nie uwzględnił wzrostu płac? A dlaczego nie uwzględnił inflacji?

Jeżeli wstawia 6,5% dla stopy dyskontowej, to również powinien wstawić około 7% dla rocznego wzrostu cen energii elektrycznej.

Wstaw co chcesz i jak chcesz, potem to mozesz nam tu uargumentowac. Ciezko wszystkich dac do jednego worka i podac gotowy wzor na jego budzet domowy.

Pozdrawiam

Najśmieszniejsze jest to, że dla domu Liwko wyniki chyba wskazywałyby na sens inwestycji w PCi, ale Liwko z zasady zakłada, że ktoś chce mu zrobić krzywdę :)

No to dalej, Liwko! Podaj litrowość, ceny za prąd, zużycie procentowe i w końcu konkretnie ile dałeś za PCi, zasobnik, DZ, podłogówkę. Policzę gratis.

Edytowane przez budowlany_laik
dodane: chyba

miloszenko, tu nie chodzi o budżet domowy, on nie ma tu nic do rzeczy;)

Pzdr

Nie no jak chcesz. To ja walne 50 m2 okien, sciane jednowarstwowa z ceramiki, bede mial roczne rachunki powyzej rocznych dochodow i wg Ciebie budzet domowy w tej sytuacji nie ma znaczenia?? Akurat jestesmy w watku, ktory sensownosc i oplacalnosc ma pokazac, nie bardzo rozumiem do czego pijesz, ale z tego co czytam to chyba nie ja pierwszy.

Pozdrawam

Nie no jak chcesz. To ja walne 50 m2 okien, sciane jednowarstwowa z ceramiki, bede mial roczne rachunki powyzej rocznych dochodow i wg Ciebie budzet domowy w tej sytuacji nie ma znaczenia??

Pozdrawam

Budżet ma znaczenie jedynie takie, czy będziemy w stanie płacić te rachunki. Na zużycie i na poniesione już koszta nie ma wpływu. Koszta już ponieśliśmy. Zużycie będzie na jakimś tam poziomie. Wydaliśmy więcej, za to będziemy płacić niższe rachunki. Tego nikt nie kwestionuje.A właśnie nie znając przyszłości i naszych dochodów te niższe rachunki są bardzo ważne.

Co do pytań budowlanego laika, to nawet w tym wątku obliczaliśmy już moje koszta i mój czas zwrotu PC. Mnie tylko zdziwiła wartość 1,2% rocznego wzrostu cen energii.