HenoK 09.12.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Obliczyłem, że mając PC (COP 3,5) i uwzględniając wzrost cen energii na poziomie 7% rocznie, laik by w ciągu 20 lat wydał na ogrzewanie 23564zł. Grzejąc prądem wyda.... UWAGA!!! 72798zł!!! Chciałbym tyle zarabiać, by tą różnicę za 20 lat wyrzucić w błoto:) Myślę, że nie musisz się o niego obawiać. Przeliczy to wszystko jeszcze raz i zainstaluje jakąś maszynkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Myślę, że nie musisz się o niego obawiać. Przeliczy to wszystko jeszcze raz i zainstaluje jakąś maszynkę . Tak sądzę Może mnie nawet wtedy polubi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.12.2011 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Liwko, najpierw do Ciebie, bo będzie krótko. Porównaj swoje stanowisko, do HenoKa. W parę minut znalazł to, na co Tobie dawałem tydzień. A miałbyś whisky... Do tego Twoja matamatyka mocno szwankuje. Nie licz takich słupków, bo wprowadzasz w błąd czytających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.12.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Edytuję post, gdyż arkusz i założenie co do wzrostu cen energii uległo zmianie - patrz 1. strona wątku. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.12.2011 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Liwko, jest jeden gość na FM, który chyba potrzebuje PCi: j-j :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.12.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Naprawdę chcesz pompę ciepła ? HenoK, dzięki za, jak zwykle, dogłębną i rzeczową propozycję. Aktualnie nie ma potrzeby montowania u mnie PCi. Planuję roczny koszt na CO+CWU 1600 zł przy tym, co mam. Mam rurki w podłodze. Gdy prąd zdrożeje 4 razy, pomyślę o PCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 No ja ci podałem przykład z moim zdaniem lepszą PC, taką jak ma HenoK. Problemem dla ciebie jest wykopanie 200m dołu he, he.Jak wstawisz już tą pompę to z whisky piję tylko http://www.whisky.org.pl/whisky-50-Glenmorangie.html:DMoże być nawet ta najtańsza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.12.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Nie podałeś wyceny. Rzuciłeś z czapki luźne dane. Jak dla mnie - bajkopisarstwo i trollowanie. Nie biorę dopalaczy by decydować się u mnie na PCi. Życzę miłego boksowania... samemu ze sobą Ja zaczynam weekend bez FM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Swoją drogą to dziwie się tym, którzy budują domy energooszczędne, a później płacą wyższe rachunki. Co to za interes?Sztuką jest wybudować dom energooszczędny w taki sposób, by właśnie jak najmniej płacić.Powiem szczerze, że chciałbym aby mój dom miał takie zapotrzebowanie jak twój (sporo by to kosztowało), jednak ja bym jeszcze zainwestował trochę grosza i śmiał się z rachunków. Przy całości inwestycji w dom i takim zapotrzebowaniu, inwestycja w PC to groszowe sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Ja bym na twoim miejscu szybko inwestował w PC. Mówię to całkiem serio.http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1018411,w-2013-roku-zaplacimy-za-prad-30-proc-wiecej-niz-teraz,id,t.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 09.12.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Wrzuciłem dane do arkusza i okazuje się, że po 4-5ciu latach inwestycja w PC mi się zwróci. Całkiem ciekawe narzędzie. Jeśli w przyszłym roku ceny energii tak poszybują w górę to zwrot może nastąpić nawet wcześniej. Najbardziej mi się jednak podoba to, że roczne wydatki na ogrzanie 300mkw i podgrzewanie ok 200 l wody dziennie wyniosą mnie 2k pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.12.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 źle to liczycie...porównujecie dwa jednakowe domy tylko że jeden z PC, a drugi na czystym prądzie...licząc w ten sposób PC zawsze będzie górą nawet gdyby kosztowała jeszcze więcej...ale jak weźmiemy dwa jednakowe projekty mając do dyspozycji te same pieniądze i... jeden dom stawiamy tak standardowo z PC...drugi znacznie bardziej docieplony i dopracowany z ogrzewaniem kablami...zużycie energii w obydwu budynkach będziemy mieli na takim samym poziomie to pompa ciepła w niczym nie będzie lepsza od kabli... żeby nie było całkiem kolorowo...im większy dom tym korzystniej wypada PC, a im mniejszy to kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Zauważ, że przy domu z pompą ciepła koszty energii zużywanej do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody spadają 3-4 krotnie. Ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody elektryczne będzie korzystniejsze tylko wtedy, gdy za te same pieniądze uda się wybudować dom zużywający 3-4 razy mniej energii. Stosunkowo łatwo do takiego efektu doprowadzić, gdy punktem wyjścia jest "standardowy" dom zużywający 120-150kWh/m2 rocznie. Dużo trudniej zejść z kosztami ogrzewania, gdy projekt domu przewiduje np. 70kWh/m2 rocznie. wałkowałem kiedyś zużycie prądu, jest średnio 2-2,5 raza mniejsze przy PC nie interesuje mnie COP tylko to ile nakręciły liczniki... to co nie wydamy na PC wydamy na dopracowanie budynku... w kosztach i eksploatacji wyjdzie na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 09.12.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Panowie eksperci od pomp ciepła zapominaja ile razy przez 20 lat trzeba będzie wymieniac pompe lub sprężarkę w pompie i ile to kosztuje.Zapominaja równiez o tym że może w koncu Ochrona środowiska upomni się o podatki za wykorzystywanie energii z odwiertów bez pozwoleń geologicznych.A tak fantaści dzisiaj płacą mniejsze rachunki , tylko zawsze zapominają o ukrytych kosztach remontów i ekspleotacji urządzeń- myśle że przez okres 20 lat to dwa albo trzy razy wymiana sprężarki . Okazuje sie że po latach - nic za darmo - wszystko kosztuje.Czy pompa ciepła, czy energia elektryczna. A jak się oziębi klimat , to energia elektryczna będzie na tym samym poziomie a pompa ciepła straci efektywność odzysku i wszystko się wyrówna.Morał z tego , najlepsze ogrzewanie na szyszki z lasu jak od pradziejów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 09.12.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Dyskusja jak wiele innych. Czyli mniejsza o temat przewodni, mniejsza o fakty. Ważne żeby moje było na wierzchu. Wątek zaczyna się od arkusza do wyliczeń. Każdy może sobie podstawić dane takie jakie mu pasują. Po jaką cholerę mam podstawiać zużycie energii jak dla tradycyjnego domu, skoro buduję oszczędny? Tylko po to, żeby mieć świadomość, że jak dołożę jeszcze jakieś 20cm ocieplenia z każdej strony to nie muszę instalować PC? Po co miałbym podstawiać 35 tys. w miejsce kosztu instalacji jeśli mój koszt będzie inny? Przecież każdy ma rozum i wolny wybór. Ma jakieś preferencje i oczekiwania. Jeśli chce zrobić dom pasywny to wrzuca w szare pola odpowiednie cyferki i zapewne się dowie, że powinien sobie odpuścić PC przynajmniej do CO. Jeśli wybierze tańszą PC od polskiego producenta i zrobi sam DZ, a może i górne, to też ma prawo podstawić sobie 35 k pln lub nawet mniej. Wszystko jest sprawą bardzo indywidualną i wątek nie powstał, by udowadniać przewagę jednego rozwiązania nad drugim, ale pomóc dokonać wyboru w konkretnych przypadkach. HenoK nie wprowadza ludzi w błąd tylko pokazuje, że można zrobić taniej jak się chce. Ja też będę miał taniej, bo tu na forum życzliwi ludzie pokazali jak to osiągnąć.Arturo72 zarzucasz ludziom manipulowanie obliczeniami, ale Ty robisz to samo tylko po to by postawić na swoim. Zamiast dyskusji typu "kto ma dłuższego" lepiej się skupić na pomaganiu potrzebującym i konkretnych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.12.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Tu masz wyliczenie moich kosztów. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=3687987&viewfull=1#post3687987 Za wyższą kwotę zawsze możesz znaleźć wykonawcę. Sztuką jest zrobić to dobrze i tanio. po zamontowaniu PC napisałeś... Z pierwszych prób wynika, że przy ogrzewaniu domu pompa ciepła będzie miała COP=4,0, zaś przy przygotowaniu ciepłej wody COP=3,0. Oznacza to, że roczne zużycie energii spadnie u mnie do poziomu 2000kWh - ogrzewanie, 700kWh - ciepła woda, 3000kWh - pozostałe potrzeby. Razem 5700kWh rocznie. Mój dom ma 109m2 powierzchni ogrzewanej. Zapotrzebowanie na energię do ogrzewania osiągnie wartość 18,3kWh/m2 rocznie , zaś całkowite zużycie energii 52,3kWh/m2 rocznie. po roku... Minął już rok od zainstalowania nowej pompy ciepła. Czas na podsumowanie tego roku. Aktualny stan licznika 2010-11-15 8:57 (minęło 366,92 dni) I taryfa 6084,7kWh - zużyte 3056,7kWh II taryfa 15759,5kWh - zużyte 4568,0kWh nie wspomnę o solarach... jakoś ta super wydajność PC nie trzyma się kupy;) porównaj sobie mój dom i powiedz gdzie u ciebie jest COP 4 ?? żeby było ciekawiej tak jest u wszystkich ... Edytowane 9 Grudnia 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 09.12.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Szkaradzio, policz OZC, tzn. ktoś z FM może Tobie policzyć (HenoK, Marcin_Cetera, asolt). I wróć na wątek 'dom ciepły, pasywny...' Na jakim etapie budowy jesteś? Jak na avatarze? Masz jeszcze wpływ na izolację? Do liczenia OZC brak chętnych nie wiem co masz na mysli mówić wpływ na izolację - izolacja jest już w scianie - 12 cm wełny. Teoretycznie można dokleic jeszcze coś, ale to chyba niewiele ociepli, a sporo utrudni odparowywanie wilgoci ze środka. Stan jak na avatarze tyle, że z oknami i drzwiami garazowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.12.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 porównaj sobie mój dom i powiedz gdzie u ciebie jest COP 4 ?? żeby było ciekawiej tak jest u wszystkich ... Znaczy COP 4 jest jak słonko dogrzeje dom przez okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.12.2011 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Mam wrażenie, że dwa razy liczysz ten sam wzrost. Wzrost cen energii o 6-7% to średnia z ostatnich 10 lat. W tym czasie inflacja była na poziomie 3-4%, ale ostatnio dąży do 5%. Oprocentowanie lokaty to w tym czasie ok. 5% (oczywiście można uzyskać wyższe oprocentowanie lokaty, ale kosztem większego ryzyka). Jeżeli więc przyjmujemy np. stopę dyskontową (uwzględniającą inflację w przypadku wyłożenia gotówki lub oprocentowanie kredytu) rzędu 6,4%, to nie możemy używać realnego wzrostu cen energii, tylko wzrost nominalny. Zwracam honor, masz rację! Używałem bowiem przy realnej stopie wzrostu cen, dyskonta całkowitego, a nie realnego. Myślę, że można przyjąć wzrost cen nominalny i dyskonto całkowite (z inflacją), tak jak piszesz. Poprawiłem arkusz oraz info na 1. stronie wątku. Zedytowałem treść moich postów w tym wątku, w których proponowałem używać stopy wzrostu cen realnej. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.12.2011 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jednocześnie prośba do Ciebie, HenoK, skoro zagłębiliśmy się w szczegóły. 1. Jaki COP średnioroczny z grzaniem CWU osiąga pompa ciepła?2. Jak wyglądają wydatki na przeglądy, wymianę glikolu itp.?3. Jakie jest zużycie procentowe energii w 2 taryfach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts