Liwko 10.12.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jednocześnie prośba do Ciebie, HenoK, skoro zagłębiliśmy się w szczegóły. 1. Jaki COP średnioroczny z grzaniem CWU osiąga pompa ciepła? 2. Jak wyglądają wydatki na przeglądy, wymianę glikolu itp.? 3. Jakie jest zużycie procentowe energii w 2 taryfach? 1. Około 3 2. 0 (no może glikol raz na kilkanaście, kilkadziesiąt lat) 3. Zależy od zapotrzebowania, u mnie około 90% w taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.12.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jednak widać się myliłeś, ale fajnie że potrafisz się do tego przyznać. Ja pierwszy zauważyłem ten błąd ale honor zwracasz tylko HenoKowi. Żałosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 1. Około 3 2. 0 (no może glikol raz na kilkanaście, kilkadziesiąt lat) 3. Zależy od zapotrzebowania, u mnie około 90% w taniej 1. wytłumacz mi proszę dlaczego po podliczeniu sezonu już jest ledwo 2-2,5 2.skąd ta pewność ? jakoś nie widać wieloletnich użytkowników i ich spostrzeżeń 3. najpierw piszecie jakie to macie dziurawe chałupy..., a potem w ciągu dnia wam temperatura nie spada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.12.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Jednak widać się myliłeś, ale fajnie że potrafisz się do tego przyznać. Ja pierwszy zauważyłem ten błąd ale honor zwracasz tylko HenoKowi. Żałosne. Niestety nie widziałem wtedy Twoich postów, bo byłeś u mnie na czarnej liście Przy aktualnych danych, PCi zwraca się u mnie po 21 latach, przy: - najtańszej PCi na rynku! - DZ robionym gospodarczo! A gdybym chciał wziąć do tego firmę? Najtańsza wycena na min. 40.000 zł! Po 21 latach PCi zarobi dla mnie pierwsze pieniądze. Zarobi w 22 roku (po dzisiejszych cenach) 1230 zł. I tak co roku po 1230 zł. Jeśli dotrwa, jeśli ja dotrwam... Mam czekać 21 lat modląc się by się nie zepsuła? Mam czekać 21 lat na 1230 zł? Ja uważam to za śmieszne. Pomyśl chwilę nad tym co napisałem wyżej nim znowu dostaniesz ostrzeżenie. PCi ma sens przy okresie zwrotu sporo mniejszym niż jej amortyzacja. By zdążyła coś zarobić dla właściciela. Jest dedykowana dla domów o większym zapotrzebowaniu i metrażu. Amen. Rest in peace. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.12.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 1. wytłumacz mi proszę dlaczego po podliczeniu sezonu już jest ledwo 2-2,5 2.skąd ta pewność ? jakoś nie widać wieloletnich użytkowników i ich spostrzeżeń 3. najpierw piszecie jakie to macie dziurawe chałupy..., a potem w ciągu dnia wam temperatura nie spada ? 1. HenoK podawał już obliczenia. Ja tego dokładnie, przyznaję się nie mogę tego policzyć 2. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174839-Najstarsze-dzia%C5%82aj%C4%85ce-pompy-ciep%C5%82a Glikol sprawdzałem kilka miesięcy temu. Po dwóch latach żadnych zmian. Pracuje na niskich temperaturach. 3. Nikt nie mówi, że mamy dziurawe chałupy. Są zwyczajnie nieco mniej ocieplone od domów 3 czy 5 litrowych. Temperatura od rana do wieczora spada u mnie o niecały jeden stopień. Od początku sezonu grzewczego 92,52% w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 1. HenoK podawał już obliczenia. Ja tego dokładnie, przyznaję się nie mogę tego policzyć 2. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174839-Najstarsze-dzia%C5%82aj%C4%85ce-pompy-ciep%C5%82a Glikol sprawdzałem kilka miesięcy temu. Po dwóch latach żadnych zmian. Pracuje na niskich temperaturach. 3. Nikt nie mówi, że mamy dziurawe chałupy. Są zwyczajnie nieco mniej ocieplone od domów 3 czy 5 litrowych. Temperatura od rana do wieczora spada u mnie o niecały jeden stopień. Od początku sezonu grzewczego 92,52% w drugiej taryfie. podałem nieco wyżej z dziennika HenoK-a , jest teoria i jest praktyka..., obliczenia rypnięte raptem o 100% ja się nie czepiam samej PC bo to jest dobre urządzenie (tylko nieco przy drogie... ) problem jest w tym że wszyscy sugerując się COP-em pompy wyliczają o ile to taniej im wyjdzie grzanie... niestety ogrzewanie domu to nie jest tylko sama PC, kabelki, gaz, drewno itp. ... każdy dom najpierw ogrzewany jest zyskami bytowymi ,ze słońca itp. a dopiero to co zabraknie to przez CO przez to że jakoś ocieplamy te nasze chałupy to te zyski mają wbrew pozorom znaczny udział w ogrzewaniu właśnie dla tego cało roczny COP wychodzi 2-2,5 ..., część ogrzewania jest z COP 1 poprzez całą elektrykę w domu, słoneczko i nas samych jak zostawił byś dom z włączonym ogrzewaniem na całą zimę to zużycie prądu było by takie same jak byś w nim mieszkał, zmienił by się COP ogrzewania ( PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.12.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jednak widać się myliłeś, ale fajnie że potrafisz się do tego przyznać. Ja pierwszy zauważyłem ten błąd ale honor zwracasz tylko HenoKowi. Żałosne.Nie wystarczy wskazać błąd, trzeba jeszcze umieć go uzasadnić . Ja zresztą tylko poszedłem Twoim tropem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.12.2011 00:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Twoje założenia, tj. 25500zł za instalację z pompą ciepła kontra 3100zł za ogrzewanie elektryczne są zbyt pesymistyczne. Pompę ciepła, podgrzewacz CWU i dolne źródło przy Twoim zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania można wykonać za mniejsze pieniądze. Ja myślę, że są to założenia zbyt optymistyczne: metoda gospodarcza + najtańsza PCi na rynku. Wypadałoby podstawić wycenę z firmy (ok. 40.000 zł), a wtedy zwrot po 36 latach. Co do Twojej 'oferty', to nie zwróciłem uwagi, że to wyrób chiński, o ile mnie pamięć nie myli (Abatronic), a to odpada. Powietrzne pompy, z pewnych względów, także odpadają. Ponawiam prośbę do dalszych analiz o podanie COP i rozkładu taryf, bo chyba też zbyt optymistycznie je przyjąłem dla PCi (90%/10%). Uważasz naprawdę, że dla zwrotu >20 lat warto robić, to o czym piszesz? Ja jestem pewien na 100%, że nie, co argumentowałem wyżej. - Po >20 latach zacząłbym dopiero oszczędzać. I to tylko 1200 zł/rok. - Jakie gwarancje są na pompy ciepła? 2-letnie? Gdyby były nawet 20-letnie, to byłoby to za mało Ile pochodzi? Co wcześniej wysiądzie? Gra nie warta świeczki, a nawet roztrzepywania tego tematu. Rozumiem, że w domach o wyższym zapotrzebowaniu nieraz jest to jedyne wyjście. Co do błędu w arkuszu, to jest to jedna z jego składowych. Inne (rozkład zużycia w taryfach, COP, ceny pomp ciepła!) są tak samo, a niektóre dużo bardziej znaczące dla sensowności inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.12.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Tez myślę ze wstępnie założę kocioł elektryczny jak u ciebie Ale liczyłem gdybym zrobił kable grzejne i to wcale nie wychodzi tak tanio jeśli się chce mieć super efekty. A wierzą że da się zejść do porównywalnego poziomu z PC. Tylko wtedy musi być ogrzewanie niecentralne, w każdym pokoju termostat, w każdym pomieszczeniu inna temperatura z dokładnością do 0,1st, zero akumulacyjności. itd. U mnie wyszło ze same termostaty by kosztowały 12tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.12.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Tak jak już wcześniej pisałem, rozpoczynając budowę miałem znacznie większą wiedzę niż przeciętny inwestor, ale też wziąłem na siebie obowiązki nie tylko inwestora, ale także projektanta, kierownika budowy, a nawet wykonawcy części robót. Kurka wodna a myślałem że jestem jedyny taki nawiedzony. Projektantom różnych branż podtykam pod nos gotowe rozwiązania na które sami by pewnie nie wpadli, a ja siedzę godzinami na forum, czytam analizuję, myślę, odwiedzam forumowiczów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ja myślę, że są to założenia zbyt optymistyczne: metoda gospodarcza + najtańsza PCi na rynku. Wypadałoby podstawić wycenę z firmy (ok. 40.000 zł), a wtedy zwrot po 36 latach. Co do Twojej 'oferty', to nie zwróciłem uwagi, że to wyrób chiński, o ile mnie pamięć nie myli (Abatronic), a to odpada. Powietrzne pompy, z pewnych względów, także odpadają. Ponawiam prośbę do dalszych analiz o podanie COP i rozkładu taryf, bo chyba też zbyt optymistycznie je przyjąłem dla PCi (90%/10%). Uważasz naprawdę, że dla zwrotu >20 lat warto robić, to o czym piszesz? Ja jestem pewien na 100%, że nie, co argumentowałem wyżej. - Po >20 latach zacząłbym dopiero oszczędzać. I to tylko 1200 zł/rok. - Jakie gwarancje są na pompy ciepła? 2-letnie? Gdyby były nawet 20-letnie, to byłoby to za mało Ile pochodzi? Co wcześniej wysiądzie? Gra nie warta świeczki, a nawet roztrzepywania tego tematu. Rozumiem, że w domach o wyższym zapotrzebowaniu nieraz jest to jedyne wyjście. Co do błędu w arkuszu, to jest to jedna z jego składowych. Inne (rozkład zużycia w taryfach, COP, ceny pomp ciepła!) są tak samo, a niektóre dużo bardziej znaczące dla sensowności inwestycji. nie ma rzeczy wiecznych to raz. jeżeli nie odrzucać powietrznych-to markowe[śmiem twierdzić od najbardziej znanego producenta w europie np. ] powietrznej pompie cena z montażem i kompletną kotłownią to cena 22 brutto[8% vat] dla mojego domu 123 m2 -wystarczy. ja nie mam zamiaru oszczędzać przez większość roku wydzielać wody do mycia-no jakby nie patrzeć to powietrzna nadgania średniorocznie 1do 3 czy 1do 4 względem prądu. budowany laiku w twoim domu cwu to będzie pewnie z 50% zapotrzebowania to dwa. u mnie pompa powietrzna z kompletną podłog. [systemowy styropian, rozstaw co 10 cm ] w domu wyszła łącznie 31,500 brutto [8% vat w tej cenie] dodatkową korzyścią z wodnej podł. jest możliwość podłączenia najzwyklejszego pieca na emeryturze albo wtedy jak putin z merkelową nam zacisną pętle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Dyskusja jak wiele innych. Czyli mniejsza o temat przewodni, mniejsza o fakty. Ważne żeby moje było na wierzchu. Wątek zaczyna się od arkusza do wyliczeń. Każdy może sobie podstawić dane takie jakie mu pasują. Po jaką cholerę mam podstawiać zużycie energii jak dla tradycyjnego domu, skoro buduję oszczędny? Tylko po to, żeby mieć świadomość, że jak dołożę jeszcze jakieś 20cm ocieplenia z każdej strony to nie muszę instalować PC? Po co miałbym podstawiać 35 tys. w miejsce kosztu instalacji jeśli mój koszt będzie inny? Przecież każdy ma rozum i wolny wybór. Ma jakieś preferencje i oczekiwania. Jeśli chce zrobić dom pasywny to wrzuca w szare pola odpowiednie cyferki i zapewne się dowie, że powinien sobie odpuścić PC przynajmniej do CO. Jeśli wybierze tańszą PC od polskiego producenta i zrobi sam DZ, a może i górne, to też ma prawo podstawić sobie 35 k pln lub nawet mniej. Wszystko jest sprawą bardzo indywidualną i wątek nie powstał, by udowadniać przewagę jednego rozwiązania nad drugim, ale pomóc dokonać wyboru w konkretnych przypadkach. HenoK nie wprowadza ludzi w błąd tylko pokazuje, że można zrobić taniej jak się chce. Ja też będę miał taniej, bo tu na forum życzliwi ludzie pokazali jak to osiągnąć. Arturo72 zarzucasz ludziom manipulowanie obliczeniami, ale Ty robisz to samo tylko po to by postawić na swoim. Zamiast dyskusji typu "kto ma dłuższego" lepiej się skupić na pomaganiu potrzebującym i konkretnych przypadkach. i to jest racjonalne podejście to tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) LaikPo pierwsze. Czy ty tą wycenę PC potrzebujesz do statystyk, czy chcesz ją tanio zainstalować w swoim domku? Jeżeli do statystyk to nie ma tematu.Po drugie. Idę o zakład, że w ciągu 20 lat kilka razy wymienisz ten kociołek do CO. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Czyli jesteśmy kwita. Najpierw to ja wygrałem whisky, a teraz przegrałem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.12.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Oczywiście twój przypadek jest inny - jestem pewien że twoim przypadku te 90% jest realne(a może nawet więcej) - chociaż nie wiem jak u ciebie wygląda sprawa CWU....a to może być kluczowe W przypadku budowlanego_laika przy zainstalowaniu gruntowej pompy ciepła 5-6kW i podgrzewacza ciepłej wody o pojemności 300litów bez problemu można osiągnąć 100% zużycia energii w 2 taryfie. Przecież w tej chwili ma kocioł o mocy 6kW, który w 2 taryfie chodzi przez kilka godzin i spokojnie mógłby obsłużyć też podgrzewanie cieplej wody. Zresztą sam się o tym najlepiej przekona po pierwszym pełnym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.12.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, jaki boiler do CWU dobrac, aby mial mozliwosc dogrzewania z drugiego obiegu grzewczego, czyli min 2 wezownice w srodku?? Tak, zeby dalo sie wykorzystac albo solary albo inne zrodlo dla przemian powietrze-woda ?? Jakiego rzedu to sa koszta ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.12.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 cwu...następny "temat rzeka"...zanim zainstalujemy zbiornik na ciepłą wodę warto przyjrzeć się ile faktycznie tej wody potrzebujemy, wszyscy chcą gromadzić jak najwięcej żeby nie zabrakło...ale...czym większy zbiornik tym większa strata dobowa, może się okazać że więcej energii tracimy do pomieszczenia niż jest nam potrzebne, w zimie to jest do przełknięcia jeżeli wszystko jest na tym samym źródle ciepła, gorzej poz sezonem grzewczym... czasem lepiej nieco zmienić nawyki niż udowadniać że nas staćza wodę i ścieki też trzeba płacić (szczęśliwcy z własną studnią i POŚ mają lepiej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.12.2011 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) adiqq, chodziło mi o rozkład zużycia użytkowników PCi. A więc można przyjąć jak u Ciebie: II taryfa 70%, I taryfa 30%. Liwko, nie chcę PCi. Obliczyłem jak wyżej, że zwrot najtańszej PCi nastapiłby zbyt późno dla mnie. Gdyby był to okres paroletni, to zastanowiłbym się chwilę. Teraz nie ma to podstaw logicznych. I tylko to chcę przekazać. By nie robić nic dla idei, tylko wcześniej policzyć i pomyśleć. Jeśli ktoś sądzi, że PCi ma u mnie sens, to brak mu rzetelnej oceny sytuacji. Pomyśleć też trzeba o stopie dyskonta, którą wpisujemy do arkusza. Czy to oprocentowanie lokaty, czy kredytu hipotecznego, a może po prostu zwykłego najtańszego kredytu w rachunku (np. ok. 12% w skali roku)? Spójrzcie jak wtedy wygląda okres zwrotu - nie starczyło lat... malux20 - zakładam taki rozkład roczny energii na CO i CWU: 75% CO i 25% CWU. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 e te proporcję to uzyskasz przy otwartych oknach.no ja chciałbym jeden do trzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.12.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 czemu chcesz w ogole pracowac w 1 taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts