Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

budowlany_laik

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budowlany_laik -> apropo naszej rozmowy ktora odbyla sie w watku dot. pomp ciepla jakis czas temu, w ktorym argumentowales ze trzeba brac pod uwage wzrost wynagrodzenia:

http://tvp.info/informacje/biznes/inflacja-zjada-podwyzki-plac/6003738

W 2004r. za przecietne wynagrodzenie moglismy kupic 5,6tys kWh energii, a w 2011 - juz tylko 5,3tys kWh. Na nic wzrost przecietnego wynagrodzenia, w praktyce jak widac wzrost kosztow energii jest wyzszy niz wzrost wynagrodzen.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
liczyli liczyli, a samemu takiej używam, i taki system ogrzewania albo do bardzo energooszczędnych domów, albo tak jak u mnie w szkieletowym, bo w standardowych murowanych koszty eksploatacji są dość wysokie. U mnie się taki system sprawdza w 100% a klima latem ...

No jak ktoś buduje durszlak to jego sprawa, przy 24 cm styropianu srebrnego na ścianach i 20 cm PUR na dachu wychodzi mi 36 kW/m rocznie, bez zysków w postaci okien południowych, grzania z urządzeń AGD RTV i mieszkańców.

Jak połączyłeś to z rekuperatorem ??

• 1 year później...

posty z 2010 roku aż miło poczytać :)

post z 07-12-2011 12:13 # 283

niestety z jakiegoś powodu ta tabelka nie wyświetla sie w całości

Dwa lata temu zacząłem myśleć o ogrzewaniu w moim domu. Węgiel, pellety, gaz - wszystko odpadało z różnych względów. Została pompa ciepła i prąd. Miało być po prostu w 99% bezobsługowo.

Wg OZC, dom wychodził 2,8-litrowy. Decyzja - kocioł elektryczny + bojler. Jednakże doszliśmy do wniosku, że będzie też, bez względu na wszystko, podłogówka wodna.

Na podstawie obecnych wyników w kWh, wychodzi dom 3,2-litrowy. Jak będzie na koniec sezonu grzewczego - na pewno poinformuję :)

Tak prezentują się wyniki obliczeń i na wykresie spodziewany okres zwrotu PCi dla mojego przypadku. Do arkusza z 1. strony wątku przyjąłem dom 3,5-litrowy (wersja pesymistyczna).

Cena PCi - DZ robione systemem gospodarczym.

http://img713.imageshack.us/img713/6580/arkusz.jpg

Zachęcam do liczenia i porównywania 'PCi kontra prąd' w konkretnych przypadkach oraz do publikowania wyników obliczeń w tym wątku.

i odpowiedź :)

Realny wzrost cen energii elektrycznej założyłeś 1,2%??? Już za kilka naście dni przekonasz się, że jest inaczej. Szok natomiast przeżyjesz (przeżyjemy) w 2013.

i kto miał rację?

jakoś szkoku nie było i w dodatku cena przyjęta przez budowlanego laika jest wręcz zbyt wygórowana bo jest zdecydowanie taniej szczególnie w nocnej gdzie prąd nie jest po 33 gr a najwyżej po 27 gr po ostatnich obniżkach oczywiście razem z przesyłem.

Edytowane przez kris1234

i odpowiedź :)

i kto miał rację?

jakoś szkoku nie było i w dodatku cena przyjęta przez budowlanego laika jest wręcz zbyt wygórowana bo jest zdecydowanie taniej szczególnie w nocnej gdzie prąd nie jest po 33 gr a najwyżej po 27 gr po ostatnich obniżkach oczywiście razem z przesyłem.

Na szczęście tylko postraszyli :)

Mam nadzieję, że za 10, 20 lat też wyciągniesz ten post i też będziemy się cieszyć ;)

Gość Arturo72

i kto miał rację?

Post z 2003r

Prąd kosztuje u mnie ok. 36 gr w taryfie całodzienej za 1 KWh (zakładamy sprawność pieca elektrycznego prawie 100 %, cena na Śląsku).

Widać od razu różnicę na korzyść gazu ok 2,5 raza taniej.

Jeśli zastosujesz taryfę dzienno nocną to

w dzień 1 KWh kosztuje ok 40 gr (14 godz tj. ok 60 % czasu)

w nocy 1 KWh kosztuje ok 20 gr (10 godz tj. ok 40 % czasu)

Jak widać cena prądu od tego momentu poszła w górę ok.70-80%.

Jeśli ktoś wtedy płacił 3000zł za sezon to dzisiaj płaci ok.5100zł,jeśli nie sprzedał domu ze względu na wysokie rachunki za ogrzewanie.

Edytowane przez Arturo72

Jak widać cena prądu od tego momentu poszła w górę ok.70-80%.

Jeśli ktoś wtedy płacił 3000zł za sezon to dzisiaj płaci ok.5100zł,jeśli nie sprzedał domu ze względu na wysokie rachunki za ogrzewanie.

Artur nie mierz wszystkich swoja miarą = G11 cena 0,5720 PLN, przy ogrzewaniu domu tylko G12 która na dziś kosztuje z wszystkimi opłatami nocna 0,2658 PLN dzienna 0,6568 PLN i ogrzanie domu 100m2 z COP=1 kosztuje 2100 PLN a nie jak piszesz 5100 PLN (ta zimę 2013/2014 zamknę kwotą ~ 1400 PLN)

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72
Artur nie mierz wszystkich swoja miarą = G11 cena 0,5720 PLN, przy ogrzewaniu domu tylko G12 która na dziś kosztuje z wszystkimi opłatami nocna 0,2658 PLN dzienna 0,6568 PLN i ogrzanie domu 100m2 z COP=1 kosztuje 2100 PLN a nie jak piszesz 5100 PLN (ta zimę 2013/2014 zamknę kwotą ~ 1400 PLN)

Mierzę miarą ogólnie rozumianą matematyką:

w 2003r cena kWh w G11 to 0,36zł a dzisiaj 0,57zł czyli wzrost 60%

w 2003r cena kWh w G12 nocna 0,2zł dzisiaj 0,34zł czyli wzrost 70%

w 2003r cena kWh w G12 dzienna 0,4zł dzisiaj 0,65zł czyli wzrost 60%

w 2003r ktoś płaci za sezon grzewczy 3000zł a dzisiaj przy wzroście energii od tego czasu średnio 65% płaci za ten sam dom 4950zł.

Analogiczna sytuacja będzie za następne 10 lat ale to tak na marginesie "spadku" cen prądu wg niektórych,łudzących się,ze prąd będzie taniał.

Ceny w najtańszym dzisiaj Tauronie Śląsk region Gliwice

Edytowane przez Arturo72

Mierzę miarą ogólnie rozumianą matematyką:

w 2003r cena kWh w G11 to 0,36zł a dzisiaj 0,57zł czyli wzrost 60%

w 2003r cena kWh w G12 nocna 0,2zł dzisiaj 0,34zł czyli wzrost 70%

w 2003r cena kWh w G12 dzienna 0,4zł dzisiaj 0,65zł czyli wzrost 60%

w 2003r ktoś płaci za sezon grzewczy 3000zł a dzisiaj przy wzroście energii od tego czasu średnio 65% płaci za ten sam dom 4950zł.

Analogiczna sytuacja będzie za następne 10 lat ale to tak na marginesie "spadku" cen prądu wg niektórych,łudzących się,ze prąd będzie taniał.

Ceny w najtańszym dzisiaj Tauronie Śląsk region Gliwice

A teraz porownaj tak samo dla ceny gazu i pokaz to tym wszystkim, co nadal twierdza, ze prad jest najdrozszy :p

Gość Arturo72
A teraz porownaj tak samo dla ceny gazu i pokaz to tym wszystkim, co nadal twierdza, ze prad jest najdrozszy :p

Nie interesowałem się gazem ziemnym ponieważ uważam,że gaz w nowym domu to samo zło ;)

Nie masz racji co do G12, Tauron, region gliwicki (śląski).

Jest taniej. Nowa taryfa g12 z cyrografem na 2 Lub 3 lata. Cena za kWh w nocy okolo 19 gr plus opłaty dodatkowe. Na gotowo około 25 gr z przesyłem i jakościową.

Masz w stopce, że będziesz grzać prądem + tania pompa PW. tania to znaczy jaka? masz konkretnie coś na oku? Jula?

• 1 month później...
  • 2 years później...
Jest jeszcze jedna ważna kwestia w przypadku ogrzewania elektrycznego. Dochodzi wyższy koszt energii w pierwszej taryfie, a przecież nie da się całości zużycia umieścić wyłącznie w drugiej. No i to podporządkowanie trybu życia wg taryf (pralka, zmywarka itd).

Ja używam taryfy płaskiej, mam pompę Powietrze - Powietrze całoroczny koszt ogrzewania i łącznie z klimatyzacją zamknął się w 3000 zł. Dom 270 m2. Koszt instalacji jednostka LG UB24H łącznie z Rekuperatorem BRINK Renovent PLUS to 32 tys. zł.

Na dzień dzisiejszy nie ma dla mnie tańszego rozwiązania, mam u siebie kilka ciekawych patentów na odzysk każdego grama ciepła i sprawdza się wszystko idealnie. Zaraz po zimie buduję system 10 kW na ogniwach fotowoltaicznych, zamiast płacić za prąd będę spłacał raty w banku ( bez dofinansowania ).

Jedyne co mogę każdemu polecić to dobre ocieplenie to jest najważniejsze, podczas budowy może będzie kosztowało parę / paręnaście tyś więcej w zależności od wielkości domku, ale zwraca się niemalże natychmiast.

Przy obecnych temperaturach średniodobowe zapotrzebowanie budynku na grzanie wacha się w granicach 2,5-3 kwh przypominam na 270 m2

• 2 months później...
  • 1 month później...